Ascultă Radio România Cluj Live

Cheia unei forme maxime pe timpul verii

Alimentele suculente şi uşoare sunt cheia unei condiţii bune a organismului pe timpul verii.

Cheia unei forme maxime pe timpul verii

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 iunie 2017, 06:00 / actualizat: 22 iunie 2017, 9:17

Potrivit nutriţioniştilor, pe timp de caniculă este recomandată evitarea prăjelilor şi grăsimilor, înlocuite cu cinci mese pe zi, însă în cantităţi mici.

Regula principală – consumul a 2-2,5 litri de apă, suc, ceai, cafea, lapte, băuturi lactate.

Proteinele trebuie luate din pește, fructe de mare, carne de pui, gătite la aburi sau la cuptor, nu prăjite. Aportul de grăsimi saturate – carne roşie, brânzeturi nedegresate, unt – trebuie redus la maximum.

Alimentele bogate în antioxidanţi consolidează sistemul imunitar.

Ceaiul verde, varza, ceapa, broccoli ne fac rezistenţi la virușii de vară și la infecții, încetinesc procesul de îmbătrânire. În fiecare zi, este indicat consumul a cel puțin 400 de grame de fructe și legume, o sursă naturală de vitamine, minerale şi antioxidanţi.

Pepenele verde este un mic dejun ideal. Cu excepția faptului că acesta conține o cantitate mare de apă, este bogat în vitaminele A, C, potasiu, calciu, fier, beta-caroten și fibre. Acesta conține doar 80 de calorii la 100 de grame, fără grăsimi și colesterol. Produsele lactate sunt extrem de utile pentru confortul digestiv în acest sezon cald.

Supa rece de castraveţi, cunoscută în Bulgaria sub denumirea de „tarator” este ideală pe timp de caniculă, deoarece răcoreşte şi are grijă de microflora intestinală. Ingredientele acestui deliciu rece sunt castravetele, mărarul, usturoiul şi iaurtul. 90% din conținutul de castravete este apă, însă această legumă este valoroasă pentru fibrele pe care le oferă, 13% din cantitatea necesară pe zi.

Mărarul are un conținut ridicat de vitamina C, B1, B2, E, PP, P, caroten (provitamina A) și săruri minerale de potasiu, calciu, fosfor și fier și acid folic (vitamina B9).

Usturoiul este excelent pentru a furniza mangan – 23% din necesarul zilnic, enzime esențiale și antioxidanți.

Lactatele ajută la formarea sănătoasă a oaselor și a țesutului conjunctiv, metabolismul osos, absorbţia calciului şi buna funcţionare a glandei tiroide. Usturoiul conține 17% din doza zilnică de vitamina B6, 15% din vitamina C, calciu, fosfor și seleniu.

 

RADOR

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate