Ascultă Radio România Cluj Live

Gastronomia medievală din Transilvania, prezentată la Alba Iulia

Gastronomia istorică între ştiinţă şi reenactment – Obiceiurile culinare în Transilvania medievală

Gastronomia medievală din Transilvania, prezentată la Alba Iulia

Articol editat de , 27 iunie 2017, 15:28 / actualizat: 27 iunie 2017, 16:33

Proiectul ce se desfăşoară în perioada 5 iunie – 15 noiembrie 2017, se doreşte a fi o pledoarie pentru cunoaşterea gastronomiei medievale, dar şi pentru promovarea unui mod de viaţă demult apus, un mod de viaţă natural, sănătos şi total diferit de cel actual.

Obiectivul acestuia este acela de a analiza gastronomia medievală din Transilvania secolelor XIII-XVI într-un mod atractiv, utilizând diverse abordări din domeniul istoriei şi al disciplinelor conexe acesteia: arheologie, muzeologie, ceramologie, arheozoologie, arheobotanica, antropologie, etnografie.

Obiceiurile culinare din Transilvania secolelor 13-16 sunt făcute cunoscute publicului din Alba Iulia în această perioadă, de către reprezentanţii Universităţii 1 Decembrie 1918.

Locuitorii oraşului, dar şi vizitatorii, pot afla secretele unui mod de viaţă sănătos, natural şi complet diferit faţă de cel din zilele noastre.

Despre particularităţile gastronomiei medievale transilvănene, lectorul universitar doctor Călin Anghel, de la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia:

La modul general gastronomia medievală din Transilvania era o combinație între bucătăria sașilor, a maghiarilor și a românilor cu elemente specifice Europei Centrale și Occidentale medievale.

În această epocă gastronomia nobilimii și mai târziu a patriciatului orășenesc din Transilvania a fost semnificativ influențată de obiceiurile culinare și de cultura Europei Centrale și de Vest. Populațiile Evului Mediu făceau din produsele locale baza alimentației lor zilnice și era constituită din pâine de grâu sau de secară, carne, vin și mazăre. (Călin  Anghel)

La începutul lunii septembrie şi mijlocul lunii octombrie 2017, se vor organiza la Sebeş şi Alba Iulia expoziţii temporare interactive cu tema: „Gastronomia istorică între ştiinţă şi reenactment. Obiceiuri culinare în Transilvania medievală” pe baza unui concept original şi inovator.

Acest proiect este desfăşurat de Universitatea din Alba Iulia până în luna noiembrie.

 

Cezar Firu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Destinația Turistică 2024 – Localitatea Rimetea
Transilvania marți, 16 aprilie 2024, 14:39

Destinația Turistică 2024 – Localitatea Rimetea

Este localitatea care reușește să se întrețină aproape în totalitate din turism.   Sunt peste 50 de pensiuni în zonă iar numărul...

Destinația Turistică 2024 – Localitatea Rimetea
Avertizări de vreme instabilă!
Transilvania marți, 16 aprilie 2024, 13:31

Avertizări de vreme instabilă!

În vest şi nord-vest, temperaturile nu vor mai trece de 20 de grade.   Alina Şerban, de la Administraţia Naţională de Meteorologie:...

Avertizări de vreme instabilă!
Bujorii de stepă au început să înflorească mai repede decât de obicei
Transilvania luni, 15 aprilie 2024, 18:24

Bujorii de stepă au început să înflorească mai repede decât de obicei

Potrivit custodelui Rezervaţiei de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, primii trei bujori s-au deschis în data de 5 aprilie, dar temperaturile...

Bujorii de stepă au început să înflorească mai repede decât de obicei
Festival ”Madrigal” la Baia Mare și Sighetu Marmației
Transilvania luni, 15 aprilie 2024, 12:30

Festival ”Madrigal” la Baia Mare și Sighetu Marmației

Festivalul Madrigal are loc în perioada 15 – 28 aprilie și reprezintă un amplu turneu desfășurat la Baia Mare și Sighetu Marmației, ce...

Festival ”Madrigal” la Baia Mare și Sighetu Marmației
Transilvania luni, 15 aprilie 2024, 10:53

De la Așchileu la Buza-Habadoc, pe un drum nou-nouț!

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a adus detalii, luni, 15 aprilie, la Radio Cluj, despre proiectul finalizat:   Este un drum...

De la Așchileu la Buza-Habadoc, pe un drum nou-nouț!
Transilvania luni, 15 aprilie 2024, 10:19

Aprilie capricios – vremea în următoarele zile

UPDATE: ora 18.00 Vremea se strică în zilele următoare, pe măsură ce în România pătrunde un val de aer polar, care va duce la scăderea...

Aprilie capricios – vremea în următoarele zile
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 15:46

Atenție la carnea de porc pe care o consumați!

Cele cinci persoane au consumat carne de porc din propria gospodărie, dar nu a cerut în prealabil un examen de specialitate asupra cărnii,...

Atenție la carnea de porc pe care o consumați!
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 15:36

Mai multe trenuri pentru minivacanța de Paști

Pasagerii au în plus mai multe legături spre Constanţa şi staţiunile de pe litoral, cu trenuri directe din Oradea, Arad, Satu Mare, Baia Mare,...

Mai multe trenuri pentru minivacanța de Paști