Ascultă Radio România Cluj Live

Oglinda Selfie

Moda fotografiilor selfie a ajuns atât de populară, încât poate fi adoptată de oricine dispune de un telefon inteligent şi nu rezistă tentaţiei de-a le arăta prietenilor unde se află şi ce face.

Oglinda Selfie

Articol editat de , 5 iulie 2017, 06:00

Rezultatul poate fi văzut apoi pe paginile reţelelor de socializare, însoţit inevitabil de like-uri şi comentariile de rigoare: eşti frumi, wow ce tare, eşti cool, ş.a.m.d.

Însă, tehnologia nu bate pasul pe loc. Iar dacă eşti la o nuntă sau o petrecere privată, ai să constaţi cu surprindere că a apărut ceva nou, inedit, mult mai interesant şi foarte amuzant: oglinda selfie!

Apărut în Statele Unite ale Americii de aproximativ un an, iar în România din luna septembrie anul trecut, conceptul Oglinda Selfie este folosit în Satu Mare din luna martie a.c. Iar cea care l-a propus sătmărenilor este Ana Alcazar, unul dintre cei mai bine cotaţi artişti fotografi.

Ana are 36 de ani şi este omul pe care îl îndrăgeşti imediat: deschisă, pozitivă, mereu zâmbitoare şi foarte sociabilă. Însă, dincolo de toate acestea se află profesionistul îndrăgostit iremediabil de arta fotografică, iar acest lucru se răsfrânge în fotografiile uimitoare pe care le realizează.

Cum toate au un început, pentru Ana începutul a fost în timpul liceului, în clasa a X-a. Ce-a urmat apoi, ne povesteşte chiar ea:

Eram în clasa a X-a când tatăl meu, care era fotograful familiei, mi-a dăruit apartul lui foto, un Zenit. Mi-a făcut un scurt instructaj şi mi-a explicat ce înseamnă elementele de bază ale fotografiei, cum ar fi diafragma sau viteza de expunere. Aşa am început. Făceam poze colegilor, am realizat fotografiile şi albumul pentru absolvirea clasei a XII-a.

Apoi am plecat la Cluj Napoca, la facultate, şi am urmat Istoria Artei. Aceea a fost perioada în care, pentru că erau foarte multe noţiuni teoretice, am cam uitat de fotografie. La un moment dat, când am simţit că îmi lipseşte practica artei, m-am întors la fotografie şi am început prin a mă înscrie la Universitatea de Arte.

A intervenit apoi curiozitatea şi dorinţa de-a face mai mult, după ce fratele meu, care era fotograf pe un vas de croazieră, mi-a povestit ce înseamnă asta. Mi-am spus imediat: vreau şi eu! Iar astfel am ajuns în Statele Unite ale Americii, iar apoi ca fotograf pe diferite vase de croazieră (Ana Alcazar).

După ce a cutreierat lumea şi a imortalizat-o cu ajutorul aparatului foto, Ana a revenit acasă, în Satu Mare. Şi-a întemeiat o familie, iar împreună cu soţul ei – un peruan care stăpâneşte subtilităţile limbii române mai bine chiar ca un român sadea – au doi copii minunaţi – o fetiţă şi un băiat, gemeni.

Datorită profesionalismului şi seriozităţii, ea este solicitată la numeroase evenimente, iar asta o obligă să fie la curent cu noutăţile din domeniul în care lucrează.

Oglinda selfie este cel mai nou concept pe care Ana Alcazar l-a adus în Satu Mare:

Este o oglindă de mărime naturală care fotografiază şi scoate poza pe loc. Este touch screen, cu animaţii interactive – adică îţi spune să zâmbeşti, te laudă că eşti frumos.

Oglinda este prevăzută cu accesorii pe care cei care o folosesc pot să le schimbe după cum doresc să fie fotografiile şi, cel mai interesant, pot să-şi pună semnătura pe fotografii.

Funcţia de touch screen permite utilizatorilor să scrie cu degetul pe oglindă diferite texte sau mesaje, care apoi apar printate pe fotografie. Noi oferim asistenţă, dar oglinda selfie este foarte uşor de folosit, deoarece utilizarea ei este asemănătoare cu cabinele foto.

Însă, diferenţa majoră constă în dimensiuni şi faptul că utilizatorii se văd în întregime. Pentru că folosim tehnologiile cele mai moderne în domeniu, calitatea fotografiilor, care sunt eliberate în 15 secunde, este superioară. (Ana Alcazar)

Ca fotograf profesionist, Ana spune că pentru a te menţine în top trebuie să ţii pasul cu tehnologia. Ea mai spune că este atât de pasionată de fotografie încât, chiar dacă la un moment dat a cochetat cu ideea de-a fi profesoară – pentru că iubeşte copiii – s-a întors la fotografie şi vrea să rămână mereu la prima dragoste:

Pentru că ador copiii, mi-ar fi plăcut să predau. Dar sistemul de învăţământ de la noi face să nu mă pot adapta. Astfel că mă văd făcând doar fotografii, după principiul merg încet înainte, dar niciodată înapoi! (Ana Alcazar)

 

 

Stela Tudor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor