Ascultă Radio România Cluj Live

Efectele negative ale soarelui

Vara ascunde riscuri care ar putea face vacanța foarte inconfortabilă. În această perioadă, o parte mult mai mare a pielii noastre se află în contact direct cu toți factorii de mediu, inclusiv cu lumina soarelui.

Efectele negative ale soarelui

Articol de cristina.rusu, 7 iulie 2017, 06:00

De aici apar cele mai mari probleme în acest sezon, cum ar fi arsurile solare, alergia la soare şi fotodermatitele.

Arsurile solare sunt rezultatul expunerii necontrolate a pielii la razele ultraviolete, în urma căreia apar roșeață, edeme și, ocazional, vezicule pe zonele afectate. Aceasta este însoțită de mâncărime, arsuri și dureri.

Mai mult decât atât, soarele ascunde şi alte efecte periculoase – îmbătrânire prematură, cheratoame, carcinoame cutanate, melanoame și altele.

De aceea, ar trebui folosite întotdeauna creme de protecție, având în vedere că un factor mai mare nu înseamnă o expunere prelungită la soare.

Produsele de protecţie solară trebuie reaplicate la fiecare trei ore și după înot. Soarele este foarte dăunător între orele 11:00 și 16:00, fiind recomandată evitarea expunerii la soare în acest interval orar.

Un alt risc crescut pentru piele pe timpul verii sunt dermatita fototoxică şi fotoalergică, provocate de acțiunea combinată a substanțelor ingerate și lumina soarelui.

De exemplu, există medicamente care cresc de aproximativ trei ori sensibilitatea pielii la soare – antibioticele şi medicamentele pentru sânge.

Dermatita de contact apare după aplicarea diferitelor unguente pe piele și expunerea ulterioară la lumina soarelui – parfumuri, cosmetice și creme medicinale, machiaj, ruj.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate