Castraveții, elixir pentru sănătate
Castraveţii ocupă locul patru în topul celor mai cultivate legume din lume. Aceştia sunt atât de populari deoarece sunt cunoscuţi ca fiind unele dintre cele mai bune alimente pentru sănătate.
Articol de cristina.rusu, 8 august 2017, 06:00
Beneficiile castraveților:
1. Rehidratează organismul
Dacă nu eşti obișnuită să bei apă sau pur şi simplu nu poţi consuma suficientă pe parcursul unei zile, mănâncă un castravete rece. Acesta conţine 90% apă şi va compensa rapid apa pierdută din organism, hidratându-te intens.
2. Vindecă arsurile
Castraveţii pot face minuni pentru arsurile la stomac, dar şi arsurile solare. Astfel, dacă ai stat prea mult la soare, pune castravate pe zonele inflamate, iar acestea se vor calmă rapid.
3. Elimină toxinele
Toată apa pe care o conţin castraveţii acţionează ca o mătură virtuală, eliminând toate toxinele care se găsesc în organism. Un consum regulat de castraveţi va ajuta şi la dizolvarea pietrelor la rinichi.
4. Asigură aportul de vitamine zilnic
Castraveţii conţin cele mai multe vitamine de care are nevoie organismul tău zilnic. Printre acestea se numără A,B şi C, care stimulează sistemul imunitar şi te menţin energic. Nu curăța niciodată castraveţii de coajă, deoarece aceasta conţine aproximativ 12% din vitamina C din doză zilnică de care are nevoie organismul tău.
5. Piele sănătoasă
Castraveţii sunt plini de minerale, de aceea foarte multe produse cosmetice au la bază această legumă. Castravetele este bogat în special în potasiu, magneziu şi siliciu.
6. Ajută digestia
Datorită conţinutului mare de apă, castraveţii au foarte puţine calorii, de aceea sunt perfecţi pentru persoanele care vor să slăbească. Miezul castraveţilor este foarte bogat în fibre şi ajută la digestie, chiar şi la constipaţia cronică.
7. Reduc inflamațiile
O felie de castravete rece pusă pe ochii umflaţi reduce rapid inflamația. Aşadar, dacă ai cearcăne pronunţate, castraveţii nu trebuie să îţi lipsească niciodată din frigider.
8. Reduc nivelul colesterolului şi controlează tensiunea arterială
Sucul de castravete conţine un hormon necesar ca celulele pancreasului să producă insulină, de aceea este foarte bun pentru persoanele care suferă de diabet zaharat.
Cercetătorii au descoperit că această legumă conţine steroli, compuşi care ajută la scăderea nivelului de colesterol.
Castraveţii conţin o mulţime de fibre, potasiu şi magneziu, substanţe nutritive care reglează tensiunea arterială.
9. Împrospătează respiraţia
Sucul de castravete însănătoşeşte gingiile bolnave. Dacă pui o felie de castravete pe cerul gurii şi o apeşi câteva minute cu limba aceasta va ucide bacteriile din cavitatea bucală care produc respiraţia neplăcută.
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal