Ascultă Radio România Cluj Live

Legumele de sezon nu trebuie să lipsească de pe masă!

Care sunt aceste legume și beneficiile lor:

Legumele de sezon nu trebuie să lipsească de pe masă!

Articol editat de cristina.rusu, 10 august 2017, 06:00

Vinete:

În afară de faptul că au în compoziție vitamine și minerale esențiale organismului uman, vinetele mai conțin și fitonutrienți importanți cu efect antioxidant.

Cercetătorii americani de la Serviciul de Cercetare în Agricultură au descoperit că acidul clorogenic este cel mai puternic antioxidant din vinete, având o capacitate superioară de a combate acțiunea oxidativă a radicalilor liberi asupra celulelor, dar și de a reduce nivelul colesterolului rău (LDL) în sânge.

Tot acidul clorogenic împiedică celulele sănătoase să sufere mutații și să devină cancerigene.

Vinetele mențin sănătatea cardiovasculară și reglează greutatea corporală. Au puține calorii, însă sunt bogate în fibre. Acest lucru înseamnă că starea de sațietate este indusă rapid și persistă, ceea ce ajută la pierderea kilogramelor în plus și la reglarea tranzitului gastrointestinal.

Previn, de asemenea, inflamațiile și bolile cronice. Energizează organismul, un alt efect furnizat de către vinete, pentru că beneficiază de o importantă cantitate din constituenții complexului de vitamine B, precum acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), tiamina (vitamina B1) și niacina (vitamina B3).

Organismul are nevoie de acești nutrienți din surse externe, pentru metabolizarea eficientă a grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.

Castraveți:

Conțin 95 la sută apă: o ceașcă cu felii de castravete potolește setea în aceeași proporție ca și un pahar de apă. Există diverse soiuri de castraveți.

Leguma poate furniza, oricui o consumă, cantități reduse de fibre, minerale și vitamine. Indiferent de tipul de castravete pe care îl alegeți, asigurați-vă că acesta este ferm și greu, în comparație cu dimensiunea lui.

Evitați achiziționarea castraveților care au pete galbene sau care sunt moi sau uscați la capete.

Fasole verde:

Vara este sezonul fasolei de culoare verde, moment oportun pentru a vă bucura de prospețimea acestei legume. Nutrienții acesteia sunt: calorii reduse, fibre moi ușor digerabile, fitoconstituenți care protejează celulele (flavonoidele și saponinele care reduc riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer), precum și o diversitate de vitamine, în special vitamina C și vitamine din grupul B (B9, acid folic).

Roșii:

Sunt cunoscute sub denumirea de „mărul dragostei”. Tomatele de vară sunt demne de acest nume pentru că sunt pline de substanțe nutritive, încărcate cu o aromă deosebită.

O roșie proaspătă de dimensiune medie este o sursă importantă de vitaminele A și C. Roșiile de sezon conțin de două ori mai multă vitamina C decât cele care sunt disponibile în alte perioade ale anului.

Conțin licopen și carotenoide, care ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer, în special cancerul de prostată.

Ciuperci:

Cel mai des întâlnite sunt ciupercile porcini și chanterelles. Acestea au un conținut scăzut de grăsimi și de sare și un nivel ridicat de riboflavină, niacină și potasiu.

Ardeiul, iute sau gras, verde, galben sau roșu:

Adaugă un strop de culoare și savoare preparatelor culinare de vară. Ardeii sunt o sursă excelentă de vitamina C. Nivelurile de betacaroten (provitamina A) din ardeiul iute sunt foarte ridicate, dar mai scăzute în ardeiul dulce.

Amestecul de vitamina C și betacaroten poate fi util pentru prevenirea cataractei, dar și a bolilor sistemului cardiovascular.

Dovlecel:

Este bogat în amidon, iar o ceașcă din această legumă conține doar 29 calorii. Are în compoziție luteină, beta-caroten, zeaxantină – antioxidanți, care îmbunătățesc vederea, dar și substanțe nutritive cum ar fi: potasiu, magneziu, mangan, fibre, acid folic, vitaminele A și C.

Spanac:

Are puține calorii și este bogat în vitamine. Este una dintre cele mai importante alimente nutritive. O ceașcă cu frunze de spanac conține mai mult decât doza zilnică recomandată de vitamina K și A, mangan și acid folic și aproximativ 40% din necesarul organismului de magneziu.

Este o sursă excelentă, care are în componență peste 20 de substanțe nutritive diferite, inclusiv fibre dietetice, calciu și proteine.

 

Redacția

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate