Ascultă Radio România Cluj Live

Filmul de weekend: Cui îi este frică de genul horror?

Pentru că în acest sfârșit de săptămână la Biertan, județul Sibiu, are loc ”Lună Plină”, festivalul de filme horror și fanstastice, la rubrica de film ne ocupăm de filmele de groază: am întocmit o listă cu cele mai reușite producții ale genului.

Filmul de weekend: Cui îi este frică de genul horror?

Articol de cristina.rusu, 12 august 2017, 06:00

O glumă veche sugerează că dacă te simți singur seara, soluția este să te uiți la un film de groază. Și pentru că este important ce alegem, am căutat o listă a celor mai bune thrillere.

„Goodnight Mommy” este un film austriac din 2014 care a stârnit numeroase controverse, încă de la apariția trailer-ului. Mulţi dintre amatorii genului horror au spus că acesta este „cel mai înfricoşător trailer și film realizat vreodată”.

Chiar dacă pe mulți i-a speriat, filmul a câştigat numeroase premii internaționale. Povestea sună cam așa: Este vară şi doi fraţi gemeni îşi aşteaptă mama într-o casă izolată din pădure. După ce ea vine acasă, bandajată în urma unei operaţii estetice, lucrurile se schimbă radical. Copiii încep să se întrebe dacă femeia respectivă este într-adevăr mama lor.

Criticii de film au remarcat că regizorul s-a inspirat din două filme clasice ale genului, ”Dead Ringers” (1988) și celebrul ”The Shining” (1980) regizat de Stanley Kubrick, cu un Jack Nicholson senzațional în rolul principal.

Tot pe lista de horror clasice, orice iubitor de filme trebuie să pună ”Poltergeist” din 1982 și ”Cel de-al șaselea simț”, din 1999, cu Bruce Willis.

În istorie au existat și filme de groază care au fost interzise din cauza tematicii lor. Bunăoară ”Natural Born Killers”, filmul lui Oliver Stone din 1994, bazat pe scenariul lui Quentin Tarantino, care s-a inspirat din viețile unor criminali în serie. Filmul a fost complet interzis în Irlanda, având mari probleme chiar și în SUA. Oliver Stone a fost nevoit să taie patru minute din secvențele considerate mult prea violente. Numai așa a reușit regizorul să distribuie filmul in Statele Unite.

Nu știu dacă și voi sunteți de acord, dar mulți consideră că cel mai horror dintre filmele horror este ”Exorcistul”, lansat în 1973. Bazat pe romanul lui William Blatty din 1971, filmul combină trei scenarii într-o temă de succes. O fetiţă de 12 ani este posedată de demoni şi numai un exorcist o poate salva. Ea locuieşte împreună cu mama ei şi trăieşte simptome ciudate, care îi pun în pericol viaţa și nici un ajutor medical nu o poate salva de demoni.

”Exorcistul” a devenit un film cult în istoria cinematografică și definitoriu pentru genul horror. Efectul puternic pe care îl are de atâția ani asupra publicului i-au făcut pe critici să îl numească cel mai înspăimântător film din istorie. Din motive religioase și pentru că era considerat mult prea înfricoșător, și acest film a trecut prin perioada interzicerii în anumite țări. A avut un impact atât de puternic asupra publicului, încât în unele cinematografe existau echipe de paramedici la intrarea în sală, în caz că unora dintre spectatori li se făcea rău.

În Marea Britanie, filmul a fost disponibil abia în 1990, la 17 ani de la apariție, însă a rămas interzis minorilor. Spre deosebire de alte filme de acest gen, povestea nu a șocat prin scene exagerat de violente, fiind considerat un horror psihologic, dar poate tocmai de aceea mai periculos decât un film cu imagini dure. S-a spus de asemenea că scenariul ascunde mesaje subliminale cu care ar putea manipula o masă mare de oameni.

La final vă recomand ”Safari”, cel mai recent documentar al regizorului austriac Ulrich Seidl, care rulează începând de vineri la cinematografele din România. Chiar dacă nu este un horror propriu-zis, este tot despre dorința unor oameni de a ucide alte ființe, de această dată animale sălbatice. Filmul a avut premiera la festivalul de la Veneția, iar regizorul a fost prezent în România la proiecțiile de la Cluj, în cadrul TIFF.

„Ce poate fi mai oribil decât să plătești sume imense de bani pentru a omorî animale sălbatice superbe?” Vedeți și judecați voi în filmul ”Safari”.

 

Anca Mureșan Bota

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
Cultural duminică, 24 martie 2024, 00:00

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj

Piesa Hora Domnițelor de Radu Stanca Adaptarea radiofonică Ioan Chindriș. Regia artistică Ioan Tauf. În distribuție Teodora Mazanitis Fugaru,...

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Cultural sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului

Evenimentul naşterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de...

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Ziua Porților Deschise la teatru
Cultural vineri, 22 martie 2024, 12:16

Ziua Porților Deschise la teatru

Programul de anul acesta se adresează tuturor categoriilor de vârstă, incluzând activități diverse atât pentru cei mari, cât și pentru cei...

Ziua Porților Deschise la teatru
50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural joi, 21 martie 2024, 16:46

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online

Biblioteca Brukenthal are o colecţie de peste 280.000 volume, dar acestea se puteau consulta doar la sediu, prin căutarea în fişele de hârtie....

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural marți, 19 martie 2024, 18:04

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Revendicările vizează creşterea salariilor pentru lucrătorii din muzee şi biblioteci astfel încât să dispară discriminarea salarială între...

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Cultural marți, 19 martie 2024, 11:41

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024

Volumul apare la Editura Școala Ardeleană, sub egida Cercului „Hertziana” al seniorilor din Radio Cluj și a Uniunii Ziariștilor...

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024
Cultural marți, 19 martie 2024, 06:00

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca

Aceasta se va afla sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și va fi mentorată de maestrul Cristian Mandeal.   S-au...

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca
Cultural luni, 18 martie 2024, 19:08

Maratonul Bach, la a treia ediție

Astfel, joi, 21 martie 2024, de ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia...

Maratonul Bach, la a treia ediție