Ascultă Radio România Cluj Live

Secretele tatuajului, împărtășite de unul dintre cei mai experimentaţi artiști tatuatori din Cluj

tatuaje color

Secretele tatuajului, împărtășite de unul dintre cei mai experimentaţi artiști tatuatori din Cluj

tatuaje color

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 august 2017, 16:01

Tatuatul a luat amploare în ultimii ani, fiind prezent atât în rândul bărbaţilor cât şi al femeilor. Unii oamenii îşi fac tatuaje doar pentru că e la modă şi pentru că doresc să iasă în evidenţă. Puţini sunt cei care pot spune povestea tatuajului pe care îl poartă. Litere chinezeşti, stele, dragoni, portrete, fluturi, flori, sunt doar câteva din tatuajele care pot fi văzute pe corpul oamenilor.

De mii de ani, oamenii şi-au însemnat trupurile cu tatuaje. Dacă la începuturi tatuajele se realizau cu ajutorul unor ustensile din os, care aveau aspectul unor dălţi zimţate, astăzi, tatuajele se execută în saloane specializate.

Laurean Bonea, absolvent al Facultăţii de medicină, profesor la Universitatea de Artă şi Design, unul dintre cei mai experimentaţi artiști tatuatori din Cluj, ne-a dezvăluit câteva din secretele acestei arte:

Tatuajul, într-o singură propoziție, e o imagine. Altfel, în momentul în care începi să sapi în spatele acestei imagini, lucrurile devin dense ca și informație. În primul rând, e un eveniment care e consonant cu istoria umanității, traversează toate spațiile culturale, cu densitate mai mare în spațiile geografice calde, unde pielea e expusă și atunci imaginea respectivă are alte conotații și sigur că, o găsim și astăzi. într-o reformulare modernă și contemporană și în alte paradigme.

Ca să-ți faci un tatuaj, în primul rând trebuie să știi că vei rămâne cu un tatuaj, asta înseamnă că palierul motivațional trebuie să fie cât se poate de întemeiat-genul ăsta de decizie se ia oarecum la cald, impulsiv, într-o zonă tânără care-și dorește cu ardoare acest lucru. 

Riscurile sunt la tot pasul, nu-s mari; tehnic vorbind, agresiunea acului asupra pielii este minoră dacă tatuatorul știe meserie. Marele pericol este în zona bolilor infecțioase transmisibile, acolo-i discuția serioasă, ceea ce ridică povestea asta la un alt nivel la care manoperele și utilizarea instrumentarului trebuie făcute altfel. Al doilea aspect este relația pigmentului cu organismul clientului care, din punct de vedere teoretic, poate să ducă la o reacție alergică sau o reacție de respingere și atunci, desigur, imaginea va avea de suferit și confortul personajului. Sfatul meu este să verifice calitatea pigmenților și sursa lor. 

Ce facem după ce ne tatuăm? Practic, e o poveste care durează câteva zile, o săptămână. Ieși de aici cu el protejat după care ai câteva impuneri minimale, în esență, trebuie să-l speli și să-l dai cu cremă și să-l ferești de agresiuni mecanice sau de scărpinat, dar, în rest, este o chestiune extrem de simplă și de ușoară. 

Rep:  Ce-și doresc oamenii să poarte pe corp?

Laurean Bonea: Astăzi lucrurile se mișcă pe o plajă extrem de diversă, de la trei linii, două puncte și până la lucruri extrem de complicate pentru care muncești luni de zile. Tehnica s-a dezvoltat așa de mult încât ești aproape în locul în care spui că-i poți face ce vrea el, atâta timp cât își asumă că este o imagine 2D, adică pe suprafața pielii lui. 

Rep: Cum scapi de un tatuaj?

L.B: Asta se întâmplă frecvent, atât de frecvent încât există un teritoriu distinct în domeniul tatuajului numit ”cover up”, adică să-l acoperi. A scăpa de tatuaje este un lucru destul de dificil și lumea care-și face tatuaje ar trebui să știe acest lucru. Dacă tatuatorul se pricepe, va acoperi tatuajul cu o imagine nouă. 

Tatuajul, uneori simplu, alte ori extrem de complicat, a servit de a lungul anilor în diverse scopuri, de la indicator al statutului, până la simbol al credinţei sau mijloc de transmitere a mesajelor secrete. Preluat de europeni şi ale naţiuni tatuajului i s-a modificat funcţia într-una artistică.

Reporter: Îți plac tatuajele?

– Îmi plac, la modul artistic, nu mie. Am văzut unul care mi-a atras atenția, un samurai. 

Rep: Dacă ar fi să-ți faci un tatuaj, are ar fi acela?

– Probabil un delfin, pentru că e un animal drăguț și îmi plac animalele de apă.

– Dacă ar fi să-mi fac un tatuaj , mi l-aș face foarte mic – o aluniță. Omul care s-a născut cum s- a născut, n-ar trebui să-și adauge foarte multe accesorii, dar cred că e un import din alte culturi, până la urmă. În general, nu sunt fan de tatuaje.

– Am două tatuaje și aș mai vrea să-mi fac unul! Nu mi-ar plăcea să am corpul plin de tatuaje, doar ceva cu semnificație și care să mă reprezinte. Tatuajele devin parte din tine, ți le asumi, le iubești chiar, le îngrijești și ai vrea să ți le vadă toată lumea. 

Astăzi, tatuajele au ajuns la nivelul la care pot fi considerate crâmpeie de artă, căci specialiştii sunt capabili să aplice pe pielea umană adevărate capodopere, rivalizând cu cele mai spectaculoase desene şi picturi realizate pe planşe sau pe pânză.

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Apreciază:

Etichete:
Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor