Ascultă Radio România Cluj Live

Ciocolata, un aliat neobişnuit în lupta împotriva diabetului

ciocolata

Ciocolata, un aliat neobişnuit în lupta împotriva diabetului

ciocolata

Articol de Bianca Câmpeanu, 5 septembrie 2017, 06:00

Ciocolata se poate dovedi un aliat neobişnuit în lupta împotriva diabetului de tip 2, susţin experţii americani.

Cercetătorii de la Universitatea Brigham Young au descoperit că anumiți compuși din cacao ajută organismul să secrete mai multă insulină și să răspundă mai adecvat la creșterea nivelului de glucoză.

Insulina este un hormon care reglează glucoza, ale cărei niveluri sunt crescute la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. La persoanele care suferă de această boală, organismul nu produce suficientă insulină sau nu prelucrează în mod corespunzător zahărul din sânge.

În partea pancreasului numită Insulele Langerhans, se găsesc celulele beta. Acestea sunt specializate în producerea de insulină. De asemenea, ele secretă hormonul amilinic, care „frânează” cantitatea de glucoză intrată în sânge. Cu toate acestea, în cazul diabetului de tip 2, celulele beta nu funcționează corect și nu pot să-și facă treaba în mod eficient. Autorii studiului prezent au descoperit că anumiţi compuși din cacao, cunoscuți ca monomeri de epicatechină, îmbunătățesc capacitatea celulelor beta de a secreta insulină.

Pentru a realiza studiul, experții au efectuat un experiment pe șoareci care au avut o dietă bogată în grăsimi și compuși de cacao. Oamenii de ştiintă au descoperit că monomerii epicatechinei nu numai că au ajutat rozătoarele în privinţa nivelului crescut de glucoză din sânge, dar au favorizat şi scăderea în greutate.

Specialiştii au susţinut că descoperirea lor nu înseamnă că oamenii trebuie să se hrănească cu ciocolată bogată în zahăr, ci au nevoie de compuşii benefici din cacao.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate