Ascultă Radio România Cluj Live

Implică-te! Fii şi tu voluntar!

Prin intermediul proiectului Voluntariat – resursă pentru comunitate, Asociaţia STEA încurajează tinerii din Satu Mare să devină voluntari.

voluntariat

Articol editat de , 3 octombrie 2017, 06:00

Derulat în parteneriat cu Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog, proiectul prevede o serie de activităţi care se desfăşoară până la sfârşitul lunii octombrie în scopul creşterii gradului de implicare a tinerilor în viaţa comunităţii şi promovării voluntariatului ca valoare personală şi resursă comunitară.

Principala acţiune din cadrul proiectului este Festivalul Voluntariatului, care va avea loc miercuri, 4 octombrie, de la ora 14:00, în Parcul Libertăţii.

La fel ca anul trecut, când a fost organizată prima ediţie, Festivalul Voluntariatului va fi principala acţiune a proiectului. Tinerii au reacţionat pozitiv, astfel că activităţile desfăşurate de Asociaţia STEA timp de un an pentru copiii şi tinerii străzii, au fost organizate cu sprijinul a cel puţin 20 de voluntari.

Acum este nevoie de noi voluntari, iar Diana Joldoş Bretan speră că tinerii din Satu Mare vor fi la fel de receptivi, şi că vor înţelege că în ciuda dificultăţilor de la început, ajutorul acordat copiilor şi tinerilor străzii este foarte important:

Sperăm că toată campania desfăşurată în licee a dat roade şi că vom atrage cât mai mulţi voluntari. Voluntariatul făcut într-un domeniu în care se lucrează cu oamenii străzii nu este uşor, iar legăturile se fac cu dificultate.

Însă, ulterior, se crează comunicare şi legături de lungă durată între voluntari şi oamenii străzii. (Diana Joldoş Bretan)

Iulia Mercea în vârstă de 19 ani, în prezent studentă la Jurnalism în Cluj Napoca, a început activitatea de voluntariat în urmă cu peste cinci ani. Ea spune că a devenit voluntar al Asociaţiei STEA pentru că a dorit să ofere ceva celor care nu au avut şansa de-a trăi fără griji.

Din păcate, nu toţi tinerii sunt capabili de-a oferi fără să primească ceva în schimb, spune Iulia:

Sunt voluntar la Asociaţia STEA de peste cinci ani. Deşi viaţa mea este ok, iar părinţii îmi oferă tot ce doresc, am dorit să fac o schimbare pentru a vedea cum funcţionează societatea. Aşa am ajuns ca, voluntar fiind, să învăţ foarte multe lucruri: am învăţat să mă descurc în anumite situaţii, să socializez, să mă organizez mult mai bine.

Mulţi dintre prietenii mei nu înţeleg de ce fac voluntariat. Ei spun că nu e normal să faci ceva fără să fii plătit. (Iulia Mercea)

Voluntariatul asigură cadrul potrivit pentru implicarea activă a tinerilor în viața comunității și aducerea unei contribuții la rezolvarea unor probleme existente în societate.

Diana Joldoş Bretan afirmă că tinerii vor putea alege să fie voluntari la oricare dintre ONG-urile care vor participa la Festivalul Voluntariatului:

Asociaţia STEA este iniţiatoarea proiectului, dar el se derulează cu sprijinul ONG-urilor şi instituţiilor implicate în activităţi sociale. La Festivalul Voluntariatului, tinerii vor putea alege să fie voluntari la oricare dintre ONG-uri sau instituţii. (Diana Joldoş Bretan)

Voluntariat – resursă pentru comunitate se derulează până la sfârşitul lunii octombrie şi este un proiect pentru tineret cu un buget de peste 11.000 de lei, din care aproximativ 10.000 de lei sunt asiguraţi de Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Satu Mare.

 

Stela Tudor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor