Ascultă Radio România Cluj Live

Secretul dependenței de cofeină

dependenta de cafea

Secretul dependenței de cofeină

Articol de cristina.rusu, 11 octombrie 2017, 06:00

Legenda spune că păstori etiopieni au observat primii efectele cofeinei, atunci când caprele lor au început să devină mai jucăuşe şi zburdalnice imediat după ce mâncau boabe de cafea.

Cea mai puternică concentrație de cofeină se găsește în cafea, frunze de ceai, cacao, Coca Cola și energizante.

Cafeaua este a doua cea mai tranzacționată marfă din lume după petrol. Cofeina este un stimulant care acționează asupra sistemului nervos central, iar utilizarea sa frecventă duce la o ușoară dependență. La 24 de ore după încetarea consumului apar şi primele simptome de sevraj – oboseală, dureri de cap, lipsa emoțiilor, neliniște, anxietate, iritabilitate și incapacitatea de concentrare.

La scurt timp după consumul de cofeină, aceasta este absorbită prin intestinul subțire și se descompune în sânge. Deoarece substanţa chimică se descompune atât în apă, cât şi în grăsimi, ea penetrează creierul. Cafeaua influențează direct creierul și poate controla abilitățile și dispozițiile.

Dependența apare atunci când, după fiecare doză băută, creierul încearcă să mențină echilibrul sub influența cofeinei. Cofeina se aseamănă cu o moleculă prezentă în mod natural în creier, numită adenozină, o substanţă chimică prezentă în toate celulele umane, care funcţionează în creier ca un neurotransmiţător inhibitor.

Cofeina îmbunătățește vigilența, concentrarea, energia, și sentimentul de socializare.

La persoanele care consumă cofeină zilnic, chimia creierului și caracteristicile sale fizice se schimbă în timp. Schimbarea cea mai evidentă este că celulele creierului produc mai mulți receptori de adenozină, ceea ce reprezintă încercarea creierului de a menține un echilibru atunci când este bombardat în mod constant cu cofeină.

Consumatorii constanţi de cafea dezvoltă o rezistență la cofeină în timp. Este necesară astfel din ce în ce mai multă cofeină pentru a bloca numărul mai mare de receptori pentru a se obține același efect.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate