Ascultă Radio România Cluj Live

Animal de companie: Râsul şobolanilor

sobolan

sobolan

Articol de cristina.rusu, 12 octombrie 2017, 10:45

Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie. Pentru azi m-am gândit să vă aduc la cunoştinţă un subiect interesant despre o specie de animal, cunoscută tuturor, şobolanul.

Această specie de rozătoare poate să fie un animal de companie special, fiind animale extrem de inteligente şi capabile de emoţii complexe şi un ataşament puternic faţă de oamenii care au grijă de ei.

Pentru cei dintre noi care se gâdilă uşor, doar imaginea unor degete care se apropie de noi ne pot face să râdem. Se pare că nu suntem singurii cărora ne place să fim gâdilaţi.

Cu ajutorul ştiinţei s-a observat şi constatat că şi şobolanilor le place să fie gâdilaţi. Unul dintre cei mai importanţi neurologi la nivel mondial, Jaak Panksepp, un mare iubitor de animale, a descoperit pentru prima dată că şobolanii emit un sunet ultrasonic, unic, în timp ce se joacă sau anticipă o oportunitate de joacă.

Ce este mai interesant însă este că ei scot aceste sunete şi în alt context. În lumea puţin mai seacă a ştiinţei acest context se numeşte: administrarea jucăuşă, de către experimentator a unei stimulări somato-senzoriale cu alte cuvinte şobolanii râd când sunt gâdilaţi. Acest gâdilat, conform lui Panksepp se face cu mâna dreaptă, cu mişcări rapide ale degetelor pe spate, mai ales în zona gâtului după care se întoarce animalul rapid pe spate şi se gâdilă pe suprafaţa burticii iar după câteva secunde se eliberează.

Dacă animalului îi face plăcere, după ce este eliberat, acesta alege să se întoarcă înapoi la mâna persoanei pentru încă o tură de gâdilat.

Este important de ştiut că exact ca şi în cazul oamenilor, nu tututor şobolanilor le place să fie gâdilaţi. De obicei cei ţinuţi singuri, spre deosebire de cei care stau mai mulţi într-o cuşcă, se bucură şi chiar caută să iniţieze acest gâdilat din partea oamenilor.

Când mâna care tocmai i-a gâdilat devine brusc inactivă, şobolanii încep să râdă şi mai tare şi chiar să muşte din joacă mâna pentru a fi din nou gâdilaţi. La fel se petrece şi când doresc să iniţieze joaca cu alţi şobolani.

sobolan care rade

La fel se întâmplă şi cu alte animale de companie sau chiar cu copiii când doresc să ne atragă atenţia pentru a ne juca cu ei.

Dacă le place sau nu să fie gâdilaţi este o trăsătură individuală şi ţine de temperamentul acestora. Şobolanii care nu prea se bucură de gâdilat tind să fie mai anxioşi şi neurotici iar cei care se bucură sunt de obicei mai pritenosi şi fac faţă mai bine stresului.

Cei care nu se bucură de aceste atingeri, atunci când sunt gâdilaţi pur şi simplu nu scot nici un sunet şi încearcă să scape. Dar chiar şi cei cărora le place să fie gâdilaţi, pot ignora mâna care îi atinge dacă sunt prea stresați.

De exemplu, cercetătorii au încercat să îi gâdile pe o platformă foarte puternic luminată, iar aceştia fiind animale nocturne, erau deranjaţi de lumină şi nu îşi mai doreau să fie gâdilaţi sau atinşi.

Aceste informaţii ne pot ajuta pe de o parte, să înţelegem mai bine cum funcţionăm noi ca oameni, creierul nostru fiind foarte asemănător, în unele aspecte, cu cel al şobolanilor. Cu ajutorul acestor gâdilituri, s-a reuşit identificarea zonei din creier responsabilă de aceste emoţii pozitive în acest contextul. Prin stimularea exterioară, cu electroşocuri, a acelei zone, şobolanii încep să râdă fără să fie atinşi.

Astfel de cercetări care studiază cum funcţionează creierul animalelor, ne pot ajuta să ne răspundem la întrebări precum: de ce oare nu ne putem gâdila singuri?

Pe de altă parte ne poate ajuta pentru a dezvolta tehnici noi prin care să avem grijă de şobolani, în special de cei din laboratoare.

Acum că ştim cât de complexe sunt emoţiile acestor animale, este datoria noastră să avem grijă de ei cât putem de bine. Şi desigur, să nu uităm de cei care au o viaţă ca animal de companie.

Dacă aveţi un astfel de prieten acasă, aceste informaţii vă pot ajuta să vă dezvoltaţi şi mai mult relaţia, prin aceste interacţiuni pozitive facilitate de un simplu gâdilat.

Atât pentru azi, sper că aceste informaţii v-au făcut să vedeţi cu alţi ochi aceste animale care nu au tocmai cea mai bună reputaţie însă merită toată atenţia noastră.

Vă doresc zile frumoase alături de prietenii voştri.

 

Vlad Vancia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Animal de companie joi, 19 aprilie 2018, 06:00

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie

Salut și bine v-am găsit la o ediție dedicată iubitorilor de pisici în special! Astăzi vom povesti puțin despre beneficile deținerii...

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?
Animal de companie joi, 12 aprilie 2018, 11:10

Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?

Salutare şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii care ia în serios animalele de companie dar şi pe cei care le îngrijesc. Aşa cum am...

Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?
Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici
Animal de companie joi, 5 aprilie 2018, 06:00

Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție dedicată felinelor noastre dragi! Astăzi vă invit la o discuție despre beneficiile cățăratului...

Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici
caine_dresat
Animal de companie joi, 29 martie 2018, 09:46

Animal de companie: Ce înseamnă un câine sociabil?

Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii în care încercăm sa înţelegem mai bine comportamentele diverselor animale de companie....

Animal de companie: Ce înseamnă un câine sociabil?
Animal de companie joi, 22 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Ce mănâncă tarantula noastră și cum avem grijă de ea?

Salut și bine v-am găsit! Astăzi încheiem oficial seria dedicată tarantulelor. Vom discuta despre cum să hrănim și mânuim tarantula. Dieta...

Animal de companie: Ce mănâncă tarantula noastră și cum avem grijă de ea?
Animal de companie joi, 15 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Cum arată „căsuța” unei tarantule fericite?

Bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie! După cum v-am promis în edițiile anterioare și pe cea de astăzi o vom dedica...

Animal de companie: Cum arată „căsuța” unei tarantule fericite?
Animal de companie joi, 8 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Ce tarantulă mi s-ar potrivi

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție de primăvară! Pentru început, tuturor femeilor și mamelor vă doresc o zi minunată, așa cum vă...

Animal de companie: Ce tarantulă mi s-ar potrivi
Animal de companie joi, 1 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie! Vom începe luna martie cu o ediție dedicată unui animal de companie exotic:...

Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?