Ascultă Radio România Cluj Live

Zilele Evreiești la Cluj

sinagoga Cluj

sinagoga Cluj

Articol editat de andreea.leonid, 25 octombrie 2017, 06:00

Zilele Evreiești la Cluj, se desfășoară între 26-29 octombrie!

Pentru cei care doresc să împărtășească cultura evreiască, găsiți programul AICI. 

Joi 26 octombrie, ora 19.00:

Deschidere festivă la Sala de Concerte a Studioului Radio Cluj

Evenimentul va fi deschis de Emese Oláh, viceprimăriţa Clujului,  Lajos Mile, Consulul General al Ungariei la Cluj, Dr. Csaba Latorczai, secretar de stat Ungaria,  Predrag Alexov, șef de departament.

Pe aripi de cântec – recital de pian susținut de Balázs Fülei, laureat al Premiului Liszt

Balázs Fülei este o prezență scenică pregnantă, capabilă să ţină trează atenţia spectatorului până în ultimul moment al concertelor sale. Nu este un artist cantonat în sferele superioare, ci un om în carne şi oase care oferă auditoriului o interpretare filtrată prin personalitatea proprie. Graţie unei abilităţi excepţionale de comunicare, susţine tot mai multe concerte unde – împreună cu publicul – ilustrează bucăţile muzicale cu ajutorul imaginii şi poeziei.

În repertoriul său figurează peste treizeci de concerte pentru pian, printre care integralele concertelor de Beethoven, Brahms şi Bartók. A fost unul dintre interpreţii principali ai anilor jubiliari Liszt (2011) şi Bartók (2016). A colaborat cu numeroase orchestre simfonice din ţară şi străinătate,  a susţinut concerte şi recitaluri pe scenele: Koncerthaus, Viena, Concertgebouw, Amsterdam,  Kioi Hall, Tokio, NCPA, Mumbai, precum şi la Carnegie Hall, din New York, unde a debutat cu un recital în 2008.

În program: Liszt: Sposalizio / Mendelssohn: 4 cântece fără cuvinte (Op.38, no.6 La Bemol Major , Op.30 no.1 Mi Bemol Major, Op.67 no.4 Do Major, Op.62 no.6 La Major / Liszt: Lorelei / Mendelssohn-Liszt: Pe aripi de cânt / Schubert-Liszt: Serenadă/ Schumann-Liszt: Dedicaţie / Debussy: Stampe (Pagode, Seară la Granada , Grădini sub ploaie ) / Kodály: Dansuri secuieşti din Scaunul Mureşului

(Locaţie: Radio Cluj, Sala de Concerte, str. Donát 160.)

Vineri, 27 octombrie, ora 16.00:

De la suflet, pentru suflet – şlagăre evreieşti nemuritoare

Concert susţinut de prim-cantorul Gergely Nógrádi, acompaniat la pian, de Nelli Teszter. 

Cantorul sinagogii de pe strada Leó Frankel, din Budapesta, are o pregătire muzicală excepţională. În ultimii ani a efectuat mai multe turnee în SUA, iar Comunitatea Evreilor din Palm Beach Gardens l-a supranumit „Pavarotti evreu”. E foarte mândru de acest titlu, precum şi de titlul „Cea mai bună voce cantorială a Europei”, conferit în 2015, de către Asociaţia Cantorilor din Europa.

Anul acesta ambasadorul Ungariei la Washington i-a înmânat titlul de Ambasador al Culturii şi Artei Ungare, obţinut împreună cu Géza Röhrig. Gergely Nógrádi este de părere că un cantor se poate dedica fervorii religioase, independent de vocea sau pregătirea muzicală, dar asta nu înseamnă că va cânta pătruns de pioşenie tot timpul rugăciunii, pentru că aşa ceva e imposibil.

Însă e neîndoielnic că un cantor care transmite rugăciunile comunităţii, către Creator, se află într-o stare binecuvântată, de care se vor convinge şi cei care vor participa la concertul susţinut, la Cluj, de acest „Pavarotii evreu”, la Cluj.

(Locaţie: Templul Memorial al Deportaţilor / str. Horea, Cluj)

Ora 19.00:

Regăsirea de acasă – literatură şi muzică

Discuţie şi lectură literară cu Zsófia Balla, poetesa şi eseista distinsă cu Cununa de Laur şi Premiul Artisjus.

Zsófia Balla s-a născut la Cluj, într-o familie de evrei asimilaţi, fără a-şi cunoaşte bunicii care, împreună cu alţi o sută de membri ai familiei, au pierit în lagărele de concentrare naziste.

Conştiinţa tulburătoare a consecinţelor tragice ale Holocaustului a marcat decisiv profilul său spiritual şi literar. Tatăl ei Károly Balla, a fost scriitor şi ziarist, iar mama, Berta Taub, era profesoară la Universitatea Babeş-Bolyai.

Din 1993 Zsófia Balla este stabilită la Budapesta. După deceniile de afirmare în oraşul natal, poezia sa cu rădăcini multiple a căpătat valenţe universale în Ungaria unde şi-a găsit locul printre cele mai valoroase creaţii lirice ale literaturii maghiare.

Discuţia este moderată de Melinda Varga. La pian Gergő Nagy.

(Locaţie: Cafeneaua literară Bulgakov)

Sâmbătă, 28 octombrie, ora 17.00:

Ierusalime, iubirea mea!

În programul prezentat de actorul Róbert Laczkó Vass şi pianistul András Szép sunt reunite cântece religioase în limba ebraică, cuplete în idiş, melodii nemuritoare din veacul XX, muzică de film şi musical. În acest recital, cei doi interpreţi caută forţa nevăzută de coeziune dintre piese din genuri muzicale diferite.

(Locaţie: Muzeul de Artă Cluj – Palatul Bánffy-palota, Sala Tonitza)

Ora 20.00:

Idişe Mame – Vocea sufletului cântată din inimă

Malek Andi Soulistic a la sinagoga clujeană.

Dacă Andrea Malek apare pe scenă, aerul se înfierbântă şi începe să vibreze, întrucât ea cântă din străfundul inimii. Ce cântăreaţă deosebită! Vocea ei este vocea sufletului, cântată din inimă!

Andrea Malek, o persoană demnă de toată afecţiunea, spunea într-un interviu:

De când mă ştiu am o legătură profundă cu muzica şi, prin ea, cu Dumnezeu. Acesta este şi motivul pentru care, privită retrospectiv, drumul vieţii mele nu e întortocheat, ci drept; nu regret nimic din ceea ce am făcut pentru că tot ceea ce am făcut era firesc. Evenimentele majore au fost staţii succesive pe acest drum.

De data aceasta va cânta cu formaţia Malek Andi Soulistic, cu partenerul ei muzical Bandi Jáger, pentru a ne uimi cu o muzică specială, un melanj de jazz, R’nB şi cântec popular.

András (Bandi Jáger) a moştenit din familie, o inteligenţă muzicală deosebită, validată în prelucrări şi orchestraţie.

Membri formaţiei: Andrea Malek – voce ; Bandi Jáger pian; Viktor Hárs – contrabas; Roland Balogh – chitară; András Lakatos Pecek – percuţie

(Locaţie: Templul Memorial al Deportaţilor Cluj / str. Horea)

Duminică, 29 octombrie, ora 16.00:

Klezmer în sinagogăConcertul formaţiei Mazel Tov

Formaţia s-a înfiinţat în 2002, sub egida Comunităţii Evreilor Cluj.

În repertoriul ei  îşi găsesc locul şi melodiile sefarde şi israeliene, chiar dacă programul e structurat în principal din muzică klezmer tradiţională şi melodii idiş.

Formaţia Mazel Tov şi-a propus să aducă în faţa publicului muzica evreiască, muzica klezmer, precum şi cântecele idiş din această regiune a Europei. Formaţia a devenit cunoscută prin evoluţia la concerte şi festivaluri de muzică klezmer, din ţară şi străinătate.

Membrii formaţiei: Vasilie Soceadirijor, vioară; Sulamita Soceavoce, tamburină; Daniel Şimonclarinet; Dacian Ceşa-Gojeacordeon; Cristian Goia contrabas; Katalin Kisjancsi percuţie

(Locaţie: Templul Memorial al Deportaţilor Cluj / str. Horea)

 ora 19.00:

Curcubeul împacă apa cu focul,

sau cine a fost sau nu a fost Noe

GENEZA 6:5-9:29

Discuţie cu Géza Röhrig, protagonistul filmului, Fiul lui Saul, distins cu Premiul Oscar

Povestea vieţii lui Géza Röhrig vorbeşte despre credinţă şi libertate, care – în ultimă instanţă – înseamnă acelaşi lucru. Şi oriunde ar trăi va rămâne învăţătorul nostru, aparţinând Ungariei şi evreimii ungare. Prin toată viaţa sa, prin poeziile sale ne spune că licăririle Celui Din Ceruri ajung până în bezna abisului şi că, uneori, şi acolo observăm ajutorul său. În calitate de protagonist al unui film renumit, declară că a devenit Saul, tatăl unui copil ucis la Auschwitz, pe care trebuit să-l îngroape. A fost, de fapt, suprafaţa de contact a acestui film. Îndărătul chipului său, al privirii vii, scăpărătoare, imaginea lagărului de exterminare s-a înceţoşat.

Moderator András Visky, scriitor, dramaturg

Locaţie: Casa Tranzit, strada Bariţiu nr. 16

Organizatorii îşi rezervă dreptul de a modifica programul.

Intrarea este liberă.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

 

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 14:32

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

19-25 mai, șapte zile de povești noi, pentru copii și oameni mari, în care teatrul este în centrul atenției.   În această ediție va fi...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 18:00

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural...

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană
Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 15:30

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI

Preponderente în lucrările sale sunt ambivalența, dezamăgirea și renunțarea, care vorbesc cu elocvență despre epuizare umană iar elemente...

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI
Expoziție la Galeriile Radio Cluj – Denisa Berceanu
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 15:03

Expoziție la Galeriile Radio Cluj – Denisa Berceanu

Galeriile Radio Cluj vă așteaptă în perioada 19 aprilie – 7 mai să vizionați expoziția Ilustrații cu inimi anatomice cuprinzând...

Expoziție la Galeriile Radio Cluj – Denisa Berceanu
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 13:56

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris

Fotografii, documente si filme de arhivā, atelierul din Montparnasse în care a lucrat, precum și sculpturi aduse din colecții internaționale...

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Cultural marți, 16 aprilie 2024, 12:43

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe

Classic Unlimited lansează cea de a II-a ediție a proiectului Classic for Kids. Începând cu 18 aprilie și pe parcursul lunii mai echipa...

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 15:42

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național

Premiera ”Cântece de speriat frica”, după idei din textele Hertei Müller, va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 19, în Studioul Euphorion....

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 09:39

Distincție europeană pentru Ateneul Român

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024.   Marca patrimoniului...

Distincție europeană pentru Ateneul Român