Ascultă Radio România Cluj Live

Cinci obiceiuri sănătoase pentru a preveni apariţia cancerului de sân

dieta mediteraneeana

Cinci obiceiuri sănătoase pentru a preveni apariţia cancerului de sân

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 octombrie 2017, 06:00

Cancerul de sân este o boală complexă care depinde de diferiţi factori, printre care cei mai importanţi sunt predispoziţia genetică, stilul de viaţă şi dieta.

Ziua Mondială de Prevenire a Cancerului de Sân, marcată anual la 19 octombrie, este un bun prilej pentru a trece în revistă câteva obiceiuri sănătoase legate de nutriţia noastră şi câteva alimente cu efecte benefice în lupta împotriva acestei boli. Nu există o dietă specială care să ne ofere imunitate pentru acest tip de cancer, dar dacă alegem un stil de viaţă sănătos şi dacă ne îmbunătăţim obiceiurile alimentare, reducem riscul dezvoltării acestei boli. De menţionat faptul că aceste obiceiuri alimentare nu trebuie urmate numai de femei, pentru că şi bărbaţii pot suferi de această boală. Iată cinci obiceiuri sănătoase recomandate de nutriţionişti pentru a preveni apariţia cancerului de sân:

1. Încorporaţi o cantitate mare de fibre în dietă – Un studiu realizat în anul 2015 de Şcoala de Sănătate Publică de la Harvard a constatat că femeile care au consumat în adolescenţă mai multe fibre au prezentat un risc scăzut de cancer mamar, decât cele care nu au inclus fibrele în alimentaţia lor. Câteva surse importante de fibre sunt: altele, salata, broccoli, spanacul, pâinea integrală de grâu, lintea, merele şi papaya.

2. Consumaţi antioxinadnţiRolul antioxidanţilor este de a neutraliza radicalii liberi, compuşi care deteriorează celulele şi provoacă diferite tipuri de cancer. O sursă excelentă de antioxidanţi sunt fructele de pădure, printre care se află afinele, zmeura şi murele.

3. Reduceţi zaharurile şi grăsimile – Consumul de produse bogate în grăsimi generează obezitate, ceea ce provoacă tulburări metabolice în hormonii implicaţi în apariţia şi dezvoltaea cancerului de sân. Zaharurile rafinate promovează creşterea celulelor tumorale.

4. Consumaţi peşte şi fructe de mare – Într-o investigaţie comună realizată de Universitatea din California de Sud şi Universitatea Naţională din Singapore, un grup de femei aflate în postmenopauză au primit zilnic în alimentaţia lor, timp de cinci ani, între 44 de grame şi 81 de grame de peşte şi/sau fructe de mare. Rezultatul a fost că la femeile care au consumat peşte şi/sau fructe de mare a scăzut cu 26% riscul de a dezvolta cancer de sân decât la cele care nu au consumat deloc aceste alimente.

5. Încercaţi dieta mediteraneană – Felurile de mâncare bazate pe cereale integrale, fructe, legume proaspete, nuci, peşte reduc cu până la 68% apariţia cancerului de sân. Aceasta este concluzia studiului publicat în revista JAMA – Medicină Internă, care a evaluat participantele la studiu care au urmat, timp de cinci ani, dieta mediteraneană.

Aceste obiceiuri alimentare sănătoase contribuie la scăderea riscului de a avea cancer de sân. Ingrid Pérez, nutriţionist la Oncosalud, Peru, ne recomandă să punem accent pe fructe şi legume cu proprietăţi antioxidante. Potrivit specialistului, este bine ca zilnic să includem în alimentaţia noastră citrice, fibre, proteine, să consumăm printre altele, portocale, vinete, broccoli, nuci şi să nu sărim peste mese, în special peste micul dejun, pentru a avea un sistem imunitar echilibrat, capabil să contracareze apariţia bolilor, inclusiv a cancerului. Ingrid Pérez recomandă cinci mese pe zi, într-un interval de trei până la patru ore.

Pentru a preveni cancerul, este important să includem proteine în dietă, recomandă nutriţionistul. Peştele este un aliment cu o mare valoare nutritivă, care conţine fier, fosfor şi vitamine solubile în grăsimi, componente care ne protejează de cancer şi boli cardiovasculare.

Broccoli furnizează tacoferol (sau vitamina E), un compus organic care întăreşte sistemul imunitar. De asemenea, conţine vitamina C şi betacaroten, care neutralizează celulele canceroase.
Citricele sunt recomandate pentru prevenirea cancerului, spune Pérez. În acest sens, portocala, bogată în vitamina C, inhibă formarea nitrozaminelor, dintre care unele sunt cancerigene.
Nucile conţin acizi graşi omega-3. un nutrient care ajută la contracararea colesterolului şi la prevenirea cancerului. Ele conţin, de asemenea, vitamina E, magneziu şi potasiu şi funcţionează perfect ca o gustare între mese.
Vinetele se caracterizează printr-un conţinut ridicat de antioxidanţi, pe lângă faptul că posedă vitaminele A, C şi E, fibre şi seleniu. Consumul lor ne ajută să prevenim cancerul şi obezitatea.
Lintea este o sursă de proteine vegetale, carbohidraţi şi minerale, cum ar fi zincul şi magneziul. Consumul de linte ne ajută să revitalizăm sistemul imunitar şi astfel să prevenim apariţia cancerului.
Fibrele din cerealele integrale (provenite din grâu, ovăz sau porumb) previn bolile legate de sistemul digestiv, cum ar fi constipaţia, şi elimină metaboliţii potenţial cancerigeni.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate