Ascultă Radio România Cluj Live

Clujul neștiut – Statuia lui Matei Corvin

Statuia lui Matei Corvin

Statuia lui Matei Corvin

Clujul neștiut – Statuia lui Matei Corvin
Foto: Statuia lui Matei Corvin

Articol de cristina.rusu, 28 octombrie 2017, 06:00 / actualizat: 2 noiembrie 2017, 13:36

Decorul din Piaţa Unirii s-a mai schimbat odată, dar statuia ecvestră a lui Matei Corvin rămâne punctul de stabilitate şi de echilibru al centrului istoric.

Pe timpul lui Dej se spunea că armăsarul său e cel mai mare comunist din Cluj, pentru că stă cu fundul către biserica Sf. Mihail şi cu capul către Cartea Rusă (actuala Librăria Universităţii).

Lăsând gluma la o parte, trebuie să spunem că grupul statuar datează din 1902, fiind opera sculptorului János Fadrusz. A avut o istorie zbuciumată, chiar dacă valoarea sa estetică a fost recunoscută prin acordarea marelui premiu al Expoziţiei Universale de la Paris.

Pentru turiştii din ţara vecină a devenit un loc de pelerinaj, în timp ce clujenii par tot mai indiferenţi la prezenţa maiestuosului personaj călare din Piaţa Unirii.

L-a făcut un băiat pe care îl cheamă Fadrusz. Şi am auzit şi o legendă foarte frumoasă, cum că la sfârşitul lucrării, a găsit un defect de turnare la ochiul calului. El a promis că va fi o lucrare perfectă şi pe chestia asta şi-a pus capăt zilelor.

Personajele de la baza soclului sunt destul de controversate, e jignitor totuşi că nu se lasă o explicaţie clară pentru populaţie, pentru că orice grup statuar până la urmă trebuie să spună ceva, chiar dacă trăieşte într-o tăcere perfectă.

Bine că se întreţine, bine că s-a refăcut, e un patrimoniu care aparţine şi românilor şi ungurilor. Totuşi, de-a lungul timpului statuia asta a fost un cui al lui Pepelea.

 –  A fost regele Ungariei, statuia a fost inaugurată în 1902.

 –  Matei Corvin? A fost regele Ungariei, regele României.

 –  Nu mi se pare importantă o statuie. Nu e ceva esenţial. E ceva frumos, dar sunt alte lucruri mai importante.

 –  A fost regele nostru, până la urmă nu contează că şi alţii îl revendică, nu?

Ovidiu Moldovan: — Calul lui Matei Corvin se sprijină pe toate cele patru picioare, o raritate între statuile ecvestre, şi care vrea să spună că regele Ungariei a murit de moarte naturală, nu în luptă. Sub arcul monumentului, care sugerează unul dintre bastioanele medievale ale Clujului, există mai multe personaje care-şi aclamă conducătorul. Acestea, dar mai ales steagurile închinate lui, mai iscă şi azi dispute, motiv pentru o clarificare a istoricului Vladimir Bogosavlievici:

Vladimir Bogosavlievici: Primul de aici din stânga, care are steagul Bosniei la pământ, se numeşte Balázs Magyar, Şeful Armatei Negre, de mercenari. Pe urmă vine celebrul Pavel Chinezu, care are steagul Boemiei (deci al Cehiei). Şi este un steag otoman jos la picioare, era Comita de Timişoara.

În stânga vine Ioan Zapoya, care era nadorul (adică omul 2 din ierarhia Regatului Maghiar), unde are steagul Vienei şi steagul Austriei. Şi ultimul este Ştefan Báthory, care era voievodul Transilvaniei atunci (lumea spune că ar fi de fapt un autoportret al lui János Fadrusz).

De altfel, şi despre figura lui Balas Magyar se spune că ar fi fizionomia lui Ludovic Pákei, arhitectul.

Ovidiu Moldovan: — După Marea Unire, românii au vrut să doboare statuia lui Matei Corvin, sau să o mute la Hunedoara (de unde se trăgea tatăl său), ansamblul fiind considerat un simbol al naţionalismului maghiar. L-a salvat Nicolae Iorga, prin amplasarea unei plăcuţe care aminteşte de originea română a marelui rege şi înfrângerea suferită în faţa lui Ştefan cel Mare. Statuia a mai fost revendicată în perioada interbelică de statul maghiar, iar după revoluţie a fost pe punctul de a fi vândută pe şest.

Vladimir Bogosavlievici: În anii 1980, un interlop al Clujului numit Jenő Barmanul a vândut statuia unor italieni, domnule! Cu acte în regulă (cu ghilimelele de rigoare). Îţi dai seama ce şarlatan era. Ei au venit să ceară statuia, normal, să o transporte! Perplexe au rămas oficialităţile.

Bineînţeles, tipul acesta a fost cunoscut în perioada respectivă, era un escroc care şi el credea ce minte. Avea şi o vorbă: “Atâta sunt de persuasiv, de pot deschide şi o uşă numai rugându-mă de ea şi spunându-i tot felul de tromboane.

Nu a putut fi smulsă şi nici vândută de-a lungul vremii. Statuia lui Matei Corvin pare să-şi fi unit destinul cu oraşul care l-a zămislit, întruchipând până la urmă şi destinul comun al celor două popoare care convieţuiesc de secole aici.

 

Andrea Nagy/Ovidiu Moldovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Etichete:
casa matei
Clujul neștiut luni, 13 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Casa Matei

O clădire de pe la 1400, din centrul istoric al Clujului, stă peste veacuri mărturie a unui moment istoric foarte important pentru întregul...

Clujul neștiut – Casa Matei
casablanca
Clujul neștiut marți, 7 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Primele cinematografe din oraș

Clujul a redevenit, preţ de o săptămână, capitala cinematografiei prin festivalul internaţional TIFF. Puţini mai ştiu însă care au fost...

Clujul neștiut – Primele cinematografe din oraș
statuia lui mihai viteazul
Clujul neștiut luni, 6 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Statuia lui Mihai Viteazul

Pentru cei care se întreabă ce caută o statuie a lui Mihai Viteazul la Cluj, sau insinuează că ar fi fost adusă aici doar ca o contrapondere...

Clujul neștiut – Statuia lui Mihai Viteazul
lupa capitolina
Clujul neștiut duminică, 5 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Lupa Capitolina

Să descinzi din zeul Marte şi să fii hrănit de mic de o lupoaică te recomandă automat în Antichitate drept un mare războinic, lucru care s-a...

Clujul neștiut – Lupa Capitolina
Clujul neștiut sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară

De la Clujul neştiut la Clujul bântuit nu e decât un pas. Există chiar imobile cu câte două fantome la activ, precum Biblioteca Centrală...

Clujul neștiut – Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară
Clujul neștiut vineri, 3 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Statuia Sfântului Gheorghe

  “Într-o piaţă veche mi-e popasul. Adast, să-mi umplu înc-o dată ceasul Privind la o statuie de aramă, Rămasă-aci din veacuri de...

Clujul neștiut – Statuia Sfântului Gheorghe
Clujul neștiut joi, 2 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Palatul Rhedey

Puteţi să mă credeţi sau nu, dar prinţul Charles al Marii Britanii are şi sânge de clujean. O străbunică de a sa, contesa Claudine Rhedey, a...

Clujul neștiut – Palatul Rhedey
Clujul neștiut miercuri, 1 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Biserica Sfântul Mihail

La o primă vedere, între statuia lui Matei Corvin şi catedrala gotică din spatele său există ca punct comun doar referinţa la Evul Mediu,...

Clujul neștiut – Biserica Sfântul Mihail