Ascultă Radio România Cluj Live

Clujul neștiut – Stâlpul Carolina

stalpul carolina

Stâlpul Carolina din Piața Muzeului

Obeliscul Carolina si Biserica franciscana
Foto: Obeliscul Carolina și Biserica franciscană

Articol editat de cristina.rusu, 31 octombrie 2017, 06:00

Poate nu ştiaţi, dar primul monument laic al Clujului e Stâlpul Carolina din Piaţa Muzeului, ridicat la 1831 ca omagiu adus de urbe vizitei făcute, în 1817, de perechea imperială Francisc I al Austriei şi soţia sa, Carolina.

Obeliscul a stat până în 1898 în Piaţa Unirii, când a fost mutat în actuala locaţie pentru a face loc statuii lui Matei Corvin. De ce au simţit nevoia clujenii să imortalizeze în piatră vizita, are mai degrabă legătură cu începuturile fotografiei:

Vladimir Bogosavlievici: Acest obelisc a fost realizat în 1831. Vizita a avut loc în 1817. Iniţial era în Piaţa Unirii de astăzi, cam în dreptul Băncii Naţionale. Asta e stema Clujului, trei turnuri, care înseamnă oraş liber, regesc. Asta o vezi şi la Praga, şi la Cracovia şi la alte oraşe, este stema acordată Clujului din anul 1377 de regele Ungariei Ludovic de Anjou, fiul lui Carol Robert de Anjou.

Vizita e făcută în 1817, Clujul aparţine Imperiului Habsburgic (deci nu Austro-Ungariei, de Austro-Ungaria vorbim numai din 1867). Vizita împărătesei Carolina la spitalul de vizavi de Mănăstirea Franciscanilor (unde a fost pe vremuri Liceul de Muzică); aici, în acest areal, este locul de pornire al Clinicilor Universitare făcute la finele secolului al XIX-lea. Era o modă în întreaga Europă, să arate că împăratul a fost aici.

Problema au fost banii, nu erau bani. Şi atunci procurorul şef al Clujului, Topler Imre, având în vedere că nu era – nobil dar era foarte bogat -, a zis: “Subvenţionez eu cu o sumă considerabilă şi voi căpăta poate titlul de nobil.”

El a subvenţionat, dar titlul de nobil nu l-a mai căpătat. Dar noi, clujenii, am rămas cu acest monument.

Ovidiu Moldovan: Pe laturile obeliscului apare şi efigia medievală a Clujului, a cărui denumire se credea în acea perioadă că vine tocmai de la împăratul Claudius.

Vladimir Bogosavlievici: Denumirea – nu latină – din timpul Renaşterii, pentru că în Renaştere au crezut că oraşul a fost întemeiat de împăratul Claudius şi atunci a purtat acest nume. C-ul acesta e pus ulterior, pentru că a căzut! Înainte era numai Laudiopolis. Ştii ce înseamnă? Oraşul lăudăroşilor!

Ovidiu Moldovan: Cu lăudăroşii nu ştiu cum stăm la Cluj, dar cu oamenii de viaţă stăm bine, dacă îi punem la socoteală şi pe străinii atraşi ca un magnet de atmosfera de burg a Pieţei Muzeului:

– Am câţiva prieteni care nu sunt români – au venit în România ca turişti – şi au spus că locul acesta le-a plăcut cel mai mult. Unul dintre ei şi-a căutat chirie chiar aici. Este intimă, este frumoasă, e faină.
   

 – Clujul nu e neapărat un oraş cu multe spaţii pentru public. Nu prea sunt multe parcuri. Şi e doar un loc de promenadă, după modelul german cu biergarten-uri, unde lumea iese la bere, stă un pic la taclale după lucru.

  – Piaţa e frumoasă, dar eu locuiesc la prieteni aici la etaj şi e un zgomot imens din discotecile de jos (noaptea se scutură patul cu noi). Studenţii savurează şi familiile trebuie să se mute. Prietenii mei cu copii au trebuit să plece definitiv: stă locuinţa goală, cu trei camere mari, pentru că nu se poate locui.

Şi nu ai cu cine vorbi, pentru că, probabil, proprietarii au mai multă putere. Lumea evadează din cauza gălăgiei, ceea ce este trist pentru o piaţă aşa de frumoasă care era şi pentru oameni, nu numai pentru distracţie.

Devenită un loc exclusivist pentru relache, Piaţa Muzeului, cu obeliscul Carolina şi clădirile de epocă din jur, e un punct obligatoriu de trecere pentru oricine vrea să simtă parfumul Clujului de altădată.

 

Andrea Nagy/Ovidiu Moldovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Apreciază:

Etichete:
casa matei
Clujul neștiut luni, 13 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Casa Matei

O clădire de pe la 1400, din centrul istoric al Clujului, stă peste veacuri mărturie a unui moment istoric foarte important pentru întregul...

Clujul neștiut – Casa Matei
casablanca
Clujul neștiut marți, 7 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Primele cinematografe din oraș

Clujul a redevenit, preţ de o săptămână, capitala cinematografiei prin festivalul internaţional TIFF. Puţini mai ştiu însă care au fost...

Clujul neștiut – Primele cinematografe din oraș
statuia lui mihai viteazul
Clujul neștiut luni, 6 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Statuia lui Mihai Viteazul

Pentru cei care se întreabă ce caută o statuie a lui Mihai Viteazul la Cluj, sau insinuează că ar fi fost adusă aici doar ca o contrapondere...

Clujul neștiut – Statuia lui Mihai Viteazul
lupa capitolina
Clujul neștiut duminică, 5 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Lupa Capitolina

Să descinzi din zeul Marte şi să fii hrănit de mic de o lupoaică te recomandă automat în Antichitate drept un mare războinic, lucru care s-a...

Clujul neștiut – Lupa Capitolina
Clujul neștiut sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară

De la Clujul neştiut la Clujul bântuit nu e decât un pas. Există chiar imobile cu câte două fantome la activ, precum Biblioteca Centrală...

Clujul neștiut – Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară
Clujul neștiut vineri, 3 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Statuia Sfântului Gheorghe

  “Într-o piaţă veche mi-e popasul. Adast, să-mi umplu înc-o dată ceasul Privind la o statuie de aramă, Rămasă-aci din veacuri de...

Clujul neștiut – Statuia Sfântului Gheorghe
Clujul neștiut joi, 2 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Palatul Rhedey

Puteţi să mă credeţi sau nu, dar prinţul Charles al Marii Britanii are şi sânge de clujean. O străbunică de a sa, contesa Claudine Rhedey, a...

Clujul neștiut – Palatul Rhedey
Clujul neștiut miercuri, 1 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Biserica Sfântul Mihail

La o primă vedere, între statuia lui Matei Corvin şi catedrala gotică din spatele său există ca punct comun doar referinţa la Evul Mediu,...

Clujul neștiut – Biserica Sfântul Mihail