Ascultă Radio România Cluj Live

Folclorul sursă de inspirație pentru trupele românești actuale: Cobzality

cobzality4

cobzality

Articol de cristina.rusu, 4 noiembrie 2017, 06:00

Folclorul a fost și va rămâne o sursă de inspirație pentru mulți muzicieni români.

Un exemplu în acest sens este trupa Cobzality, formată din doi foști componenți ai trupei Sistem.

Doi băieți și o fată foarte talentată, iau piese din folclorul românesc și le reinterpretează în stil modern. Dan Izvoreanu a stat de vorbă cu liderul trupei Cobzality, Robert Magheți.

Dan Izvoreanu: — Să facem cunoştinţă puţin cu oamenii care nu vă cunosc foarte bine şi care nu sunt familiarizaţi cu muzica trupei Cobzality.

Robert Magheti: Trupa Cobzality este un proiect relativ nou pe piaţă, pentru că în zona noastră alternativă, o activitate de câţiva ani încă poate însemna o activitate proaspătă.

Trupa Cobzality e formată din Florin Romaşcu, Bianca Purcărea şi subsemnatul, Magheti Robert, împreună cu colaboratori foarte faini şi foarte talentaţi cu care apărem pe scenă, interpreţi ai unor instrumente tradiţionale de suflat. Un proiect, Electro-world music îi spunem noi.

Dan Izvoreanu: — Sunt foarte curios să-mi spui de ce v-aţi îndreptat spre folclor. Nu e cam desuet pentru 2017?

Robert Magheti: Desuet nu este pentru 2017. Depinde din ce perspectivă priveşti treaba asta, pentru că e adevărat că în zona mainstream s-au mai întâmplat pe la începutul anilor 2000 nişte încercări de folclor reinterpretate în zona pop. Şi probabil că fără să fiu greşit înţeles, din punct de vedere muzical lucrurile au luat o turnură relativ derizorie. Noi stăm foarte mult în studio. Nu pretindem că suntem cea mai bună trupă de pe piaţă, dar încercăm cu mare grijă şi migală să îmbinăm folclorul cu elemente de sounduri moderne.

E o treabă foarte grea şi de aceea se stă foarte mult în studio. Nu facem un folclor reinterpretat într-o doză exagerată, sunt mici elemente. Folclorul tradiţional, străvechi, e foarte ofertant. Vorbim de mai multe zone în ţara asta care ne-au inspirat, una e folclorul din Maramureş, alta e folclorul din Banat şi alta e cel din Dobrogea.

Şi atunci ne inspirăm cu mici elemente din acest folclor, incluzându-le într-un stil relativ internaţional. Vorbim de muzică ambientală, muzică electronică ş.a.m.d.

Dan Izvoreanu: — O parte dintre voi aţi făcut parte din proiectul Sistem. Cum de v-a venit ideea să vă axaţi pe folclor şi de ce aţi ales tocmai partea aceasta a muzicii?

Robert Magheti: Florin şi cu mine am fost în trupa Sistem. Noi eram oricum amândoi pe aceeaşi lungime de undă din punct de vedere muzical şi artistic, spre deosebire de ceilalţi colegi ai noştri. Eram consumatori de muzică tradiţională cu mulţi ani înainte să închidem relativ activitatea în trupa Sistem.

Ascultam muzică tradiţională din Turcia, Israel, Spania, Portugalia, din toate zonele lumii. Şi ne gândeam la un moment dat cum ar fi să avem un proiect care să pună muzica românească pe harta world music, mondială cumva. Pentru că nu prea eram reprezentaţi.

Vorbim de compilaţii de-astea în genul Buddha Bar, Café Delmar ş.a.m.d, unde foarte greu găseşti elemente de muzică tradiţională românească remixate şi reinterpretate într-un mod cu bun gust. Ne plăcea foarte mult zona asta, am stat foarte mult în studio şi efectiv ne-a plăcut să ne manifestăm în felul acesta muzical.

Aşa cum am început şi discuţia, din păcate încă foarte multă lume, chiar din zona cunoscătorilor – oameni care ascultă muzică cultă -, asociază stilul acesta de folclor interpretat cu o perioadă mai nefericită a folclorului reinterpretat, din anii 2000. Şi atunci încă e o oarecare reticenţă. Pentru foarte mulţi oameni, întoarcerea la folclor înseamnă întoarcerea în timp, nu înseamnă o privire către viitor. Am observat treaba asta şi din păcate acesta este răspunsul pe care îl primim de la foarte multă lume, dar la fel de multă lume ne şi place.

Primul single Cobzality a fost Paparuda, o primă formă a Paparudei. Acum ne-am reinterpretat Paparuda şi am şi băgat-o pe primul nostru album, Paparuda 2.0. L-am lansat pe 1 decembrie 2012 şi 1 decembrie este de altfel şi ziua oficială de naştere a proiectului Cobzality.

Dan Izvoreanu: — Cum staţi cu difuzarea pe posturile de radio?

Robert Magheti: Mai greuţ, dar sunt posturi de radio care ne dau: posturi care promovează şi muzică în limba română, posturi care difuzează muzică românească de calitate. Am fost totuşi surprins să aud melodiile noastre pe posturi de radio chiar din ţară. Nu sunt piese de heavy rotation, dar am fost relativ prezenţi. Pe unde am mers, lumea ne mai ştia de pe la radio.

Am avut câteva piese care au şi curs un pic mai mult. Vorbim de exemplu de anul 2014, când Cobzality a încercat să ajungă la Eurovision cu un single, alături de Matilda Pascal Cojocăriţa. Anul trecut a rulat pe unele radiouri piesa De la Căpâlna, reinterpretarea noastră a faimosului dans al Fetelor de la Căpâlna, iar anul acesta ne-am scos un single mai proaspăt, un alt experiment.

E probabil cea mai dinamică şi mai incisivă piesă a noastră, în care folclorul este mai pregnant decât în restul pieselor noastre. E vorba de Dordidor, o piesă coprodusă de Bogdan Popoiag de la trupa Roa. Este o piesă din Valea Prutului, din sudul Basarabiei, inspirată de un cântec popular de acolo care se numeşte Dorule, eşti boală grea.

Dan Izvoreanu: — Ce mai urmează în planurile voastre?

Robert Magheti: Asta e ca şi bancul acela “cum îl faci pe Dumnezeu să râdă? Îi povesteşti despre planurile tale de viitor.” Planurile noastre sunt măreţe. Noi încercăm să intrăm şi pe piaţa din vestul Europei, am şi făcut nişte demersuri în sensul acesta. Probabil că la anul o să urmeze o serie de festivaluri în care vrem să ne prezentăm şi muzica. Avem nişte proiecte adiacente foarte frumoase, în care suntem alături de o orchestră simfonică, sau alături de un quartet. Suntem în discuţii cu două filarmonici – nu o să le dau numele deocamdată -, cu care să facem nişte evenimente mai reprezentative. Sper să ne vedeţi în curând în evenimente faine şi cu adevărat importante, sau care contează.

Dan Izvoreanu: — Prin Ardeal vă mai vedem?

Robert Magheti: Prin Ardeal deocamdată nu avem nicio discuţie parafată. Cel mai aproape de Ardeal vom fi chiar acum în acest weekend la Braşov, am fost invitaţi să cântăm acolo. Dar evenimentele de care vă povesteam cu acele filarmonici ar trebui să se întâmple în Ardeal, aşa că sperăm să venim cât mai repede prin Cluj.

 

Andrea Nagy/Dan Izvoreanu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla
Reportaje joi, 14 martie 2024, 06:00

Revine la Cluj Festivalul filmului italian, Visuali Italiane

Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din București, va fi prezentă la deschiderea ediției de la Cluj-Napoca joi, 14 martie,...

Revine la Cluj Festivalul filmului italian, Visuali Italiane