Ascultă Radio România Cluj Live

Nemulţumiţi de banii primiţi, dar ”Împreună pentru sănătate” – Furnizorii de servicii medicale versus CJAS

CJAS1

CJAS1

Articol de , 13 noiembrie 2017, 15:33

Casa de Asigurări de Sănătate Satu Mare, organizează în intervalul 13-15 noiembrie, evenimentul Porţi deschise-Împreună pentru sănătate.

Acţiunea îşi propune atât dezbaterea aspectelor problematice în raport cu furnizorii de servicii medicale, cât şi informarea populaţiei despre activitatea instituţiei.

Luni, 13 noiembrie, în prima zi, tema abordată a fost colaborarea interinstituţională, cu participarea reprezentanţilor furnizorilor de servicii medicale.

În 2017, pentru zece domenii de asistenţă medicală, Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate Satu Mare a încheiat contracte cu 523 de furnizori de servicii medicale.

Suma totală alocată se cifrează la 370 milioane de lei, bani suficienţi inclusiv pentru luna decembrie, după cum spune Georgeta Pop, preşedinta CJAS.

Însă, există în continuare domenii deficitare, adică subfinanţate, iar analizele de laborator reprezintă unul dintre acestea.

Cristian Kruszlics, din partea Patronatului Laboratoarelor de Analize Medicale afirmă că suma alocată ar trebui dublată, în timp ce Georgeta Pop, preşedinta CJAS, spune că statutul de Cenuşăreasă a sistemului, deţinut de aceste investigaţii medicale, ar putea dispărea din luna ianuarie 2018 datorită unei aplicaţii care arată clar necesarul de fonduri.

În baza acestor rezultate, suma alocată laboratoarelor ar putea fi mai mare dacă va fi de acord conducerea CNAS:

Pacienţii au dreptul legal la analize de laborator decontate de CJAS. Însă, pentru că banii alocaţi de CJAS laboratoarelor sunt prea puţini, numărul asiguraţilor care îşi achită aceste investigaţii este foarte mare. Ar fi necesar ca suma să fie dublată. (Cristian Kruszlics)

Începând cu luna august, CJAS testează o aplicaţie prin intermediul căreia laboratoarele de analize pot face planificări exclusiv pe baza biletelor de trimitere valabile în sistem, pe calcul de buget efectiv.

În felul acesta, vom avea posibilitatea să ştim câţi asigurați au rămas cu biletul de trimitere fără să poate efectua investigaţiile de laborator. (Georgeta Pop)

Bani prea puţini sunt alocaţi şi pentru serviciile de fizioterapie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate nr.2. În baza sumelor alocate, medicii specialişti pot să consulte lunar cel mult zece pacienţi şi să le recomande proceduri de fizioterapie. Restul, deşi asiguraţi, sunt buni de plată.

Directorul de Îngrijiri Medicale din cadrul Spitalului Judeţean, Paula Mare:

În cadrul Ambulatoriului de Specialitate nr.2, avem o Secţie de Fizioterapie cu toate dotările necesare şi trei specialişti. Din cauza sumelor mici alocate, numărul consultaţiilor este limitat, prin urmare este necesară suplimentarea fondurilor. (Paula Mare)

Deja cunoscute, nemulţumirile majore în raport cu CJAS, au medicii de familie, care miercuri vor protesta din nou în Capitală. Vasile Blaga, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Satu Mare:

Principalele noastre nemulţumiri sunt legate de profesie şi de finanţare, strâns legate una de alta. Fără finanţare nu ne putem realiza obiectivele privind sănătatea populaţiei şi, totodată, salariile noastre sunt foarte mici. Dorim ca 9-10% din fondul naţional al asigurărilor de sănătate să fie alocat medicinei primare. (Vasile Blaga)

Evenimentul ”Împreună pentru sănătate” continuă marţi, 14 noiembrie. În prezenţa a numeroşi asiguraţi, la CJAS Satu Mare se va vorbi despre drepturile şi obligaţiile acestora, cardul de sănătate şi tratamentele în străinătate.

 

Stela Tudor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Cea mai frecventă formă de cancer în România
Sănătate joi, 21 martie 2024, 13:17

Cea mai frecventă formă de cancer în România

România este pe primul loc, la nivel european, la incidența cazurilor noi de cancer colorectal, iar conform rapoartelor din 2023, este cea mai...

Cea mai frecventă formă de cancer în România
A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile
Sănătate miercuri, 20 martie 2024, 16:08

A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile

Aceasta este a treia prelevare de organe în decurs de o săptămână și a avut loc în data de 19 martie 2024.   Donatorul a fost un pacient...

A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile
Astenia de primăvară
Sănătate marți, 19 martie 2024, 16:08

Astenia de primăvară

Doamna doctor, Laura Panait, ne explică cu exactitate toate modificările la nivel celular, din această perioadă!   Astenia de primăvară...

Astenia de primăvară
Acțiunile de protest din sănătate continuă
Sănătate marți, 19 martie 2024, 12:47

Acțiunile de protest din sănătate continuă

Potrivit unui comunicat transmis marți, 19 martie 2024, acţiunea de protest, declanşată ca urmare a nemulţumirilor legate de drepturile...

Acțiunile de protest din sănătate continuă
Sănătate duminică, 17 martie 2024, 17:26

Dublă prelevare de organe la Oradea

Marți, 12 martie, a avut loc o intervenție de prelevare, de la un pacient în vârstă de 56 de ani. Acesta se afla în moarte cerebrală, în urma...

Dublă prelevare de organe la Oradea
Sănătate sâmbătă, 16 martie 2024, 16:22

Maramureş: A fost dat în folosinţă Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor

Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor care va funcţiona în cadrul ISU Maramureş a fost inaugurat sâmbătă, 16 martie...

Maramureş: A fost dat în folosinţă Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor
Sănătate vineri, 15 martie 2024, 17:26

Sunt probleme cu hepatita în mai multe comunități din Sălaj

Direcția de Sănătate Publică a anunțat că doar pe parcursul anului trecut în județ au fost depistate peste 140 de cazuri de hepatită virală...

Sunt probleme cu hepatita în mai multe comunități din Sălaj
Sănătate vineri, 15 martie 2024, 15:15

Vaccinare gratuită anti-HPV pentru băieți

Precizarea a fost făcută, vineri, 15 martie, de reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică. De asemenea, în perioada menționată s-au...

Vaccinare gratuită anti-HPV pentru băieți