Ascultă Radio România Cluj Live

Sibiu Jazz Competiton şi-a desemnat câştigătorii

Sibiu jazz competition

Sibiu jazz competition

Articol editat de cristina.rusu, 13 noiembrie 2017, 14:51

 

Concursul a atras anul acesta 53 participanţi din 15 țări, din care consiliul artistic a selectat 13 finaliști.

Interpretare muzicală şi compoziție au fost cele două secţiuni ale competiţiei. Criteriile de selecţie ale juriului au fost destul de dure.

Cât de greu le-a fost juraţilor să-i aleagă pe cei mai buni, aflăm de la Pavel Puşcaş, unul dintre membrii juriului:

Vă asigur că ne-am luat cu toată responsabilitatea şi foarte în serios sarcina de a judeca. Ce poţi să judeci în jazz? Este aproape imposibil de definit. Un muzician de jazz trebuie să aibă prezenţă pe scenă. Muzicianul de jazz este capabil să ajungă la starea aceasta de revelaţie, de iluminare, de trăire intensă, fenomenală prin şi cu muzica. Poate că aţi simţit, întrucât au fost câteva momente ale formaţiilor care au fost prezente, care au avut, cel puţin scântei, a spus Pavel Puşcaş.

Este pentru prima dată în istoria festivalului când nu se acordă premiul pentru cel mai bun vocalist.

Premiile s-au acordat astfel: Vibe Quartet a câştigat pentru cea mai bună compoziţie, Petra Varallzaz a primit pentru cel mai bun instrumentist, Pol Belardi’s Force a demonstrat că este cea mai bună formaţie, Adam Jarzmik Quintet a câştigat premiul oferit de Fundaţia Sibiu Jazz Festival, iar Mateusz Szewczzk a impresionat juriul.

Italienii trio-ului Bija au reuşit să atragă cel mai mult simpatia şi votul publicului.

Am stat şi noi de vorbă cu unul dintre instrumentişti. Cum i s-a părut competiţia aceasta sau ce părere are despre România aflăm în continuare:

Mi-a plăcut foarte tare organizarea şi să cânt pe scena festivalului. Legat de public, sunt foarte bucuros că acesta ne urmăreşte şi ne-a votat pe noi în această seară. Avem păreri foarte bune despre această competiţie, motiv pentru care am şi decis să participăm, a precizat instrumentistul.

Sala Thalia a fost neîncăpătoare zilele acestea pentru publicul numeros. Oamenii au ascultat cu atenţie fiecare piesă şi nu au ezitat să-şi voteze online favoriţii.

Există vreo evoluţie a participanţilor de la ediţie la ediţie? Câţiva sibieni au încercat să ne răspundă la această întrebare:

-Nu este prima dată când vin, am participat de-a lungul anului la mai multe ediţii. Competiţia pare mai strânsă într-adevăr, fiindcă formaţiile sunt tot mai bune.

-Este pentru prima oară şi mă simt foarte norocos pentru că am prins loc. Da, am un favorit. Cu toate că am fost în toate cele trei seri, Pol Belardi’s Force sunt favoriţii mei. Pe ei i-am şi votat.

-Mi se pare o idee bună că Sibiu Jazz Competiton a fost separat de restul festivalului de jazz. Nu se mai îmbină artiştii consacraţi cu trupele noi, care au un sound diferit, mai fresh.

Pe scena festivalului au urcat şi membrii Big Band-ului Gaio, primii câştigători ai competiţiei de jazz. Aceştia au sărbătorit aseară 35 de ani de existenţă. Cât de mult i-a ajutat câştigarea acestei competiţii şi câţi seniori se mai aflăm în prezent, ne dezvăluie dirijorul formaţiei Ştefan Vannai:

Cu toţii am rămas uimiţi şi copleşiţi. Ne-am dat seama că noi trebuie să demonstrăm că am meritat. Din patru în patru ani eu trebuie să îmi schimb componenţa formaţiei pentru că îşi termină studenţii studiile şi pleacă din oraş. În 35 de ani, de şapte-opt ori a trebuit să schimb componenţa formaţiei. Dar mă bucur tot mai mult şi de prezenţa seniorilor. (Ștefan Vannai)

Pe lista concurenților acceptați pentru marea selecție s-au regăsit și două formații românești.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 18:16

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani

Această gorilă, care este femelă şi se numeşte Fatou, s-a născut în sălbăticie şi trăieşte la Zoo Berlin din 1959.   Ea a primit de...

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Cimitir transformat în fermă solară!
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 12:58

Cimitir transformat în fermă solară!

Cimitirul este situat pe turbării (turbăria este un tip de zonă umedă ale cărui soluri constau din materie organică provenită din plante în...

Cimitir transformat în fermă solară!
Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse luni, 15 aprilie 2024, 15:27

Lucrări în grădină, în luna aprilie

Este și momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor...

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 17:00

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?

Cercetătorii au examinat 30 de ani de dosare medicale pentru mai mult de 200 de țări și teritorii și au evaluat numărul de decese cauzate de...

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului

Pentru cei din emisfera nordică, steaua Polaris, cunoscută și sub numele de Steaua Nordului, a îndeplinit perfect acest rol.   Cu toate...

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 12:00

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale

A fost botezată „cosmeticorexia”, noua obsesie a fetelor, chiar și a celor cu vârste sub zece ani, pentru îngrijirea pielii.   Practic,...

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

De ce a fost concediat un angajat al unui muzeu?

Conducerea Pinakothek der Moderne, care expune lucrări de artă contemporană din secolele XX și XXI, a observat că unul dintre angajații săi a...

De ce a fost concediat un angajat al unui muzeu?