Ascultă Radio România Cluj Live

Proiectul tău poate fi câștigător la Gala Tineretului Clujean

tineri clujeni gala

tineri clujeni gala

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 noiembrie 2017, 06:00 / actualizat: 23 noiembrie 2017, 10:25

Federația Tinerilor din Cluj va organiza in 5 decembrie prima ediție a Galei Tineretului Clujean, un eveniment care își propune să recunoască meritele tinerilor din județul Cluj, prin premierea proiectelor remarcabile inițiate și realizate în perioada 2016-2017. Dan Izvoreanu a aflat mai multe de la coordonatorul galei, Cristina Clima si de Vasi Andrei Varga- membru in biroul executiv al Federației Tinerilor din Cluj.

Rep: Ce înseamnă această gală de fapt?

Cristina Clima: Ne dorim, prin intermediul acestui proiect, să premiem şi să cunoaştem proiectele de impact care au fost desfăşurate în perioada 2016-2017 cu şi pentru tinerii din judeţul Cluj. De aceea, orice entitate, grup formal sau informal, ONG, instituţie se poate înscrie în competiţia pentru gală, care cuprinde 10 secţiuni la care pot fi înscrise proiecte desfăşurate între 2016-2017. Proiectele vor fi premiate în data de 5 decembrie, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.

Rep: Spuneai că sunt 10 secţiuni. Vasi, poţi să ne spui cam care sunt acestea?

Vasi Andrei Varga: Da, desigur. Secţiunile sunt: antreprenoriat, cultură, incluziune socială, internaţional, învăţare nonformală, muncă şi angajare, sănătate, sport şi voluntariat. Dar în data de 28 o să lansăm şi concursul pentru premiul publicului: vom încărca proiectele eligibile pe site sau pe pagina de Facebook a Federaţiei şi cele mai votate vor lua un premiu al publicului.

Rep: Cei care vor să participe la această competiţie de proiecte, unde trebuie să se înscrie?

Cristina Clima: Cei care doresc să se înscrie la Gala Tineretului Clujean trebuie să intre pe site-ul galatineretuluiclujean.ro, unde sunt toate informaţiile şi regulamentul competiţiei, inclusiv criteriile de jurizare şi formularul de înscriere. Important de menţionat aici este faptul că nu există un număr limită de proiecte ce pot fi înscrise, însă un proiect poate fi nominalizat la maxim două dintre cele 10 secţiuni. După trimiterea formularului de înscriere, este necesar să fie trimis şi un e-mail cu materiale foto/video despre proiectul desfăşurat.

Rep: De către cine vor fi jurizate aceste proiecte?

Vasi Andrei Varga: Juriul va fi compus din persoane specializate în domeniu, să spun aşa: reprezentanţi ai Primăriei, ai mediului privat, ONG-uri.

Rep: Participanţii trebuie să fie clujeni, sau pot veni şi din altă parte cu proiecte?

Cristina Clima: Este foarte important – am indicat asta şi în regulament -, că proiectele desfăşurate trebuie să fie cu sau pentru tinerii din judeţul Cluj. Am rămas surprinşi, pentru că au fost înscrise proiecte la secţiuni la care nu ne aşteptam, cum ar fi incluziunea socială, cum ar fi cultura. Şi asociaţii care au proiecte interesante în Cluj (ne-am uitat peste aplicaţii), care sunt proiecte interesante, despre care s-a auzit destul de puţin. Şi ne-am bucurat foarte mult că prin această gală am putea să le facem cunoscute şi ar putea să fie promovate.
Proiectele vor fi jurizate în 5 decembrie, începând cu ora 20:00. Aşteptăm toţi tinerii din Cluj, nu doar cei care-şi înscriu proiectele, să vină la Gala Tineretului Clujean, pentru că este un proiect pentru tinerii Clujului. Va fi lansat un formular de înscriere pentru cei care doresc să fie alături de noi în 5 decembrie, de ziua internaţională a voluntariatului. Pe pagina de Facebook Gala Tineretului Clujean veţi găsi formularul de înscriere, vă invităm să vă înscrieţi; şi în data de 5 decembrie nu vă faceţi planuri, pentru că sărbătorim împreună tinerii Clujului şi ziua internaţională a voluntariatului.

Rep: Cam ce se va întâmpla mai exact în cadrul Galei?

Cristina Clima: Deja pregătim un program interesant, în care vor fi prezentate nu doar proiectele finaliste (pentru fiecare secţiune vor fi trei proiecte finaliste care vor fi prezentate la Gală), vor fi invitaţi şi partenerii proiectului, vor fi momente artistice. Dorim să invităm susţinătorii proiectelor finaliste şi ai organizaţiilor finaliste să vină acolo în sală şi să susţină pe cei care vor ieşi pe scenă. Va fi un program frumos şi de aceea chiar aşteptăm tinerii să vină – şi nu doar tinerii -, să participe la acest eveniment.

Rep: Din câte am înţeles, vor fi şi premii în bani?

Cristina Clima: Da. Premiul pentru fiecare secţiune şi premiul pentru popularitate este de 1500 lei, care va fi oferit echipei proiectului.

Rep: Voi reprezentaţi Federaţia Tinerilor din Cluj care, iată, organizează acum prima gală. Cam ce proiecte aţi avut voi până acum şi ce acţiuni pregătiţi pentru 2018?

Vasi Andrei Varga: Noi ne-am format practic în ianuarie, în acest an. Momentan avem Gala Tineretului Clujean şi urmează să lucrăm pe Cluj Never Sleeps.

Cristina Clima: Federaţia Tinerilor din Cluj este formată din ONG-uri de tineri (studenţi din Cluj-Napoca şi elevi inclusiv). Încercăm să avem o reprezentare cât mai diversă pentru diferite categorii de tineri din judeţul Cluj. Momentan sunt 32 de ONG-uri care fac parte din Federaţie. A fost până acum procesul de formare şi de consolidare a Federaţiei. Am avut deja o ediţie Cluj Never Sleeps, am avut o şcoală de toamnă şi acum este Gala Tineretului Clujean, cu care ne-ar plăcea să încheiem acest an de activitate. Pentru anul viitor, cu siguranţă vom avea alte şi multe proiecte de amploare şi interesante, utile pentru tinerii din judeţul Cluj.

Rep: Participanţii la această gală, organizaţiile care se pot înscrie la competiţie, trebuie să fie membre a Federaţiei Tinerilor?

Vasi Andrei Varga: Nu trebuie, se poate înscrie oricine, orice entitate care a desfăşurat proiecte cu sau pentru tineri. Pot fi inclusiv şi companii dacă au avut proiecte, sau grupuri informale.

Rep: Cei care acum aud de voi prima dată şi vor să facă parte din această federaţie, unde vă pot găsi?

Cristina Clima: În principiu ne găsiţi pe Facebook, pe Federaţia Tinerilor din Cluj. Accesaţi şi pagina noastră de Facebook Gala Tineretului Clujean, site-ul galatineretuluiclujean.ro, unde găsiţi şi datele noastre de contact. Şi chiar vă aşteptăm să ne contactaţi, să colaborăm împreună şi să avem împreună evenimente şi proiecte frumoase.

 

Dan Izvoreanu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea
Reportaje sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română

Geamul cu poezie – o altfel de oră de limba și literatura română D-na profesoară de limba și literatura română, Ingrid Galasiu, de la...

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română