Ascultă Radio România Cluj Live

1 Decembrie, Ziua Națională a României

1-decembrie

La Multi Ani, Romania!
Foto: La Multi Ani, Romania!

Articol de , 1 decembrie 2017, 06:00 / actualizat: 1 decembrie 2017, 13:29

Parada de Ziua Naţională din Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti va începe la ora 11.00 iar Radio România Actualităţi şi posturile regionale vor transmite în timp real cele mai importante momente.

Vor defila aproximativ 3.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, cu peste 350 de mijloace tehnice, dintre care 50 de aeronave.

Vor fi prezenţi şi 300 de militari din mai multe ţări aliate sau partenere. În premieră, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est va defila cu un detaşament distinct format din militari ai naţiunilor aliate. Din motive de securitate cei care vor asista la parada de la Arcul de Triumf sunt rugaţi să nu aibă asupra lor bagaje voluminoase.

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Satu Mare

În municipiul Satu Mare, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României încep la ora 11:00 şi se vor desfăşura până la ora 17:00 când este prevăzută retragerea cu torţe a militarilor.

Manifestările vor începe cu depuneri de jerbe de flori la busturile lui Mihai Viteazu, Avram Iancu, I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu, iar de la ora 12:00, în faţa statuii Dr. Vasile Lucaciu din parcul central, vor avea loc ceremonialuri militare şi religioase, alocuţiuni despre semnificaţia zilei de 1 Decembrie, şi Hora Unirii.

De la ora 14:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor va putea fi urmărit un program artistic organizat cu participarea a numeroşi interpreţi locali de muzică populară, uşoară şi folk, după care, pe platoul din Piaţa 25 Octombrie, voluntarii Crucii Roşii vor împărţi vin fiert, sarmale şi fasole cu cârnaţi.

Evenimentele dedicate Zilei României se vor încheia cu retragerea cu torţe a militarilor.

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Alba Iulia

Şi Alba Iulia, oraşul Marii Uniri, s-a pregătit pentru Ziua Naţională. Anul acesta nu va mai fi o paradă, ci o defilare militară, care va începe la ora 13 şi la care vor lua parte peste 400 de militari şi 45 de mijloace tehnice.

Cei care se vor afla vineri, 1 decembrie, în Alba Iulia, se vor putea bucura de un festin, cu 12.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, varză cu ciolan şi vin. Nu vor lipsi nici concertele.

1 Decembrie 1918 este evenimentul principal din istoria României, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România şi crearea unui singur stat naţional. Mai mult de o sută de mii de români şi peste 1.200 de delegaţii s-au strâns atunci la Alba Iulia pentru a consfinţi UNIREA.
La Alba Iulia, oraşul Unirii, au venit români de peste tot să sărbătorească de Ziua Naţională.

S-au depus flori la Monumentul lui Mihai Viteazul, au fost primite soliile din cetăţile de scaun Târgovişte, Suceava şi Alba Iulia, iar la această oră începe defilarea militară. La ora 14:30, se desfăşoară  Marea Unire a bucătarilor, 12 mii de porţii de mâncare, fasole şi cârnaţi, vor fi împărţite participanţilor.

Seara, la ora 19.00, se va marca deschiderea Anului Centenar.

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Baia Mare

Şi la Baia Mare, pe Bulevardul Unirii au avut loc o ceremonie militară, prezentarea onorului, salutarea drapelelor de luptă şi trecerea în revistă a Detaşamentului de onoare.

S-a intonat Imnul Naţional şi au defilat subunităţile militare, formate din Batalionul 612 Artilerie Antitanc „Maramureş”, cu 40 de mijloace de tehnică militară specifică.

Publicul prezent la manifestări s-a prins la final într-o mare horă a bucuriei.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Bistrița

Evenimentele dedicate Zilei Naționale a României vor fi marcate și la Bistrița, începând cu ora 12.00.

Se vor depune flori la bustul Generalului Erou Grigore Bălan şi la bustul mitropolitului Ardealului Nicolae Bălan, în localitatea Blăjenii de Sus. De la ora 14.30, va avea loc o ceremonie similară la monumentul poetului Andrei Mureşanu, urmată de defilarea personalului și a tehnicii militare din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată, a poliției, jandarmeriei și pompierilor.

Manifestările organizate în garnizoana Bistriţa se vor încheia cu Ceremonia de Retragere cu Torţe, începând cu ora 17.45 și cu aprinderea iluminatului festiv de sărbători din fața Prefecturii.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Atenționare ANPC: ”Pui îngălbeniți pentru a părea mai buni”
Transilvania miercuri, 27 martie 2024, 11:07

Atenționare ANPC: ”Pui îngălbeniți pentru a părea mai buni”

Într-o postare pe facebook, preşedintele ANPC avertizează că inspectorii autorităţii au descoperit operatori economici care hrănesc puii de...

Atenționare ANPC: ”Pui îngălbeniți pentru a părea mai buni”
Campanie umanitară și de protejare a mediului, lansată în Alba
Transilvania marți, 26 martie 2024, 14:36

Campanie umanitară și de protejare a mediului, lansată în Alba

Acțiunea are dublu rol: educarea cetăţenilor pentru a colecta selectiv ambalajele de băuturi şi creşterea implicării acestora în susţinerea...

Campanie umanitară și de protejare a mediului, lansată în Alba
Doi copii blocați într-o mașină au fost salvați de pompieri
Transilvania marți, 26 martie 2024, 11:10

Doi copii blocați într-o mașină au fost salvați de pompieri

Sesizarea privind incidentul a fost făcută, prin Sistemul Unic 112, luni, 25 martie, chiar de mama micuților, aceasta solicitând intervenția...

Doi copii blocați într-o mașină au fost salvați de pompieri
Județul unde jumătate din izvoarele publice nu au apă potabilă
Transilvania luni, 25 martie 2024, 12:50

Județul unde jumătate din izvoarele publice nu au apă potabilă

Din această cauză primăriile fiind obligate să pună anunţuri care să avertizeze populaţia asupra riscului la care se expune prin consum,...

Județul unde jumătate din izvoarele publice nu au apă potabilă
Transilvania vineri, 22 martie 2024, 14:20

2020, o tragicomedie, în regia lui Bobby Bărbăcioru

Regizorul spune că e un film obraznic, o tragicomedie (cu accente burlești), în care tratează anul 2020 așa cum simte că l-a tratat anul pe el....

2020, o tragicomedie, în regia lui Bobby Bărbăcioru
Transilvania vineri, 22 martie 2024, 13:06

Se amenajează un parc natural în forma hărţii României

Pentru că ultimele date statistice arată că centrul țării se află la doar doi kilometri de cetatea Făgărașului, autoritățile locale vor...

Se amenajează un parc natural în forma hărţii României
Transilvania vineri, 22 martie 2024, 09:33

A înflorit laleaua pestriță!

Lalelele pestrițe înfloresc la finalul lunii martie, iar durata de viață a plantei este de aproximativ o săptămână. Laleaua pestriță,...

A înflorit laleaua pestriță!
Transilvania joi, 21 martie 2024, 17:29

Protest pentru salvarea clădirii unei foste biblioteci [UPDATE]

UPDATE: ora 17.40 Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, a declarat, joi, 21 martie, că va căuta ‘cea mai corectă soluţie’ în...

Protest pentru salvarea clădirii unei foste biblioteci [UPDATE]