Ascultă Radio România Cluj Live

Un haiduc devenit general, datorită vitejiei şi a numeroaselor fapte de arme în slujba lui Mihai Viteazul, astfel s-ar putea rezuma destinul acestui camarad de luptă al domnitorului unirii, care l-a însoţit de la sediul garnizoanei turceşti de la Ada Kaleh, până la memorabila luptă de la Şelimbăr.

Personajul e imortalizat în bronz în faţa Turnului Croitorilor din Cluj, aproape de locul în care şi-a dat ultima suflare.

Tudor Sălăgean: Baba Novac a avut un rol decisiv în bătălia de la Şelimbăr, din 28 octombrie 1599; bătălia prin care Mihai a învins până la urmă, după o luptă foarte grea, armata transilvăneană a lui Andrei Báthory şi a devenit domnul Transilvaniei.

Existau trupe regulate care aveau soldă şi care era achitată în momentul în care Mihai reuşea să obţină nişte bani, dar existau aceste trupe de haiduci care nu erau plătiţi, ci se întreţineau din jefuirea adversarilor.

Existau momente în care aceste trupe de haiduci nu jefuiau doar duşmanii, ci jefuiau şi propriii aliaţi şi populaţia supusă domnului Mihai: de exemplu jaf săvârşit de haiducii lui Baba Novac la Huedin în anul 1600.

Ovidiu Moldovan: La Şelimbăr, se spune, Baba Novac ar fi pus la picioarele lui Mihai armurile căpeteniilor transilvănene învinse.

Nobilimea maghiară nu a uitat această umilinţă, iar în 1601, când se afla în solie la generalul Basta în Cluj, l-a prins şi l-a condamnat la moarte. Acuzaţia formală era de trădare la turci, deşi trecutul său antiotoman nu lăsa loc de nicio bănuială.

Supliciul a avut loc în Piaţa Unirii de azi şi s-a păstrat până acum chitanţa cu plata a doi florini către călăii care l-au schingiuit până la moarte pe vestitul căpitan de haiduci.

Tudor Sălăgean: Practic el a fost legat de o bârnă orizontală, proţap, şi a fost învârtit în jurul focului. Execuţia a fost urmărită atât de o mare mulţime aflată în piaţă, cât şi de generalul Basta, de la o fereastră a unei clădiri din piaţa centrală a oraşului.

După această execuţie extrem de atroce, trupul lui Baba Novac a fost tras în ţeapă, iar această ţeapă a fost expusă lângă Turnul Croitorilor din Cluj. Era cel mai important drum comercial care trecea prin zona Clujului, astfel încât toată lumea putea să vadă trupul executaţilor care erau expuşi acolo.

Mai târziu cu câteva luni, în august 1601, Mihai Viteazul a venit iarăşi în Cluj. Şi în locul în care fusese expus trupul lui Baba Novac a ridicat un steag, onorându-l în acest fel pe marele său prieten şi camarad.

Numele celebrului haiduc Baba Novac, sârb la origine după unii, timocean după alţii, s-a păstrat în timp şi a dat numele mai multor localităţi din ţară: Baba Novăceşti, Novaci şi altele.

Strada Gruia din Cluj-Napoca, o stradă de altfel importantă, a fost numită după numele fiului său mai mare, Gruia Novac, şi el un vajnic comandant de haiduci.

 

Andrea Nagy/Ovidiu Moldovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Apreciază:

Etichete:
casablanca
Clujul neștiut marți, 7 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Primele cinematografe din oraș

Clujul a redevenit, preţ de o săptămână, capitala cinematografiei prin festivalul internaţional TIFF. Puţini mai ştiu însă care au fost...

Clujul neștiut – Primele cinematografe din oraș
statuia lui mihai viteazul
Clujul neștiut luni, 6 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Statuia lui Mihai Viteazul

Pentru cei care se întreabă ce caută o statuie a lui Mihai Viteazul la Cluj, sau insinuează că ar fi fost adusă aici doar ca o contrapondere...

Clujul neștiut – Statuia lui Mihai Viteazul
lupa capitolina
Clujul neștiut duminică, 5 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Lupa Capitolina

Să descinzi din zeul Marte şi să fii hrănit de mic de o lupoaică te recomandă automat în Antichitate drept un mare războinic, lucru care s-a...

Clujul neștiut – Lupa Capitolina
biblioteca centrala cluj
Clujul neștiut sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară

De la Clujul neştiut la Clujul bântuit nu e decât un pas. Există chiar imobile cu câte două fantome la activ, precum Biblioteca Centrală...

Clujul neștiut – Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară
Clujul neștiut vineri, 3 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Statuia Sfântului Gheorghe

  “Într-o piaţă veche mi-e popasul. Adast, să-mi umplu înc-o dată ceasul Privind la o statuie de aramă, Rămasă-aci din veacuri de...

Clujul neștiut – Statuia Sfântului Gheorghe
Clujul neștiut joi, 2 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Palatul Rhedey

Puteţi să mă credeţi sau nu, dar prinţul Charles al Marii Britanii are şi sânge de clujean. O străbunică de a sa, contesa Claudine Rhedey, a...

Clujul neștiut – Palatul Rhedey
Clujul neștiut miercuri, 1 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Biserica Sfântul Mihail

La o primă vedere, între statuia lui Matei Corvin şi catedrala gotică din spatele său există ca punct comun doar referinţa la Evul Mediu,...

Clujul neștiut – Biserica Sfântul Mihail
Clujul neștiut marți, 31 octombrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Stâlpul Carolina

Poate nu ştiaţi, dar primul monument laic al Clujului e Stâlpul Carolina din Piaţa Muzeului, ridicat la 1831 ca omagiu adus de urbe vizitei...

Clujul neștiut – Stâlpul Carolina