Ascultă Radio România Cluj Live

Animal de companie: Jocuri distractive cu câinele, în casă

editia 62 - imaginea III

editia 62 - imaginea III

Articol de cristina.rusu, 7 decembrie 2017, 06:00

Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie. Am spus-o şi în ediţiile trecute şi am să o mai spun cu siguranţă şi în viitor: în ziua de azi, cel mai mare duşman al animalelor de companie este plictiseala. În special dacă e vorba de câini, pisici, papagali dar se aplică şi pentru rozătoare sau chiar reptile.

Un animal stimulat atât fizic cât şi psihic este unul mai fericit, iar eu cred că dacă ne vedem prietenul mai fericit ne face şi pe noi să fim mai fericiţi şi astfel să ne bucurăm de o relaţie sănătoasă om-animal.

Pentru azi m-am gândit să vă ofer câteva idei de activităţi şi jocuri distractive pentru câini, care se pretează excelent pentru interior şi de care vă puteţi folosi când ieşitul la plimbare nu prea este o opţiune; fie din cauza vremii sau alte motive.

Prima activitate de care vă puteţi ocupa este să-l învăţaţi pe câine numele jucăriilor sale. Ştim deja că aceste animale sunt foarte inteligente şi au capacitatea de a memora cu uşurinţă 200 de cuvinte diferite. Cel mai cunoscut exemplu este căţelul Chaser care ştie deja peste 1000 de cuvinte diferite. Cu alte cuvinte, dacă tot sunt atât de inteligenţi nu strică să le punem mintea la contribuţie.

editia 62 - imaginea II

Începeţi cu o jucărie prima dată şi când câinele se joacă cu ea sau vă jucaţi împreună, cu aceasta, repetaţi numele jucăriei. În acest fel, căţelul se va prinde că acel cuvânt se referă la acea jucărie anume. Când s-a exersat mai mult puteţi să-i spuneţi să vă aducă mingea şi el să meargă să o caute prin casă. Pe urmă puteţi trece la următoarea jucărie şi tot aşa mai departe.

O altă activitate distractivă, chiar una dintre preferatele mele este jocul „tug of war”. Atunci când câinele trage într-o direcţie de o sfoară sau un material iar noi în cealaltă direcţie. Acest joc promovează cooperarea şi încrederea în relaţie. Acesta nu este despre cine câştigă şi rămâne la final cu cârpa, ci despre cum învăţăm împreună să vânăm. Câinele îşi reprezintă sfoara sau materialul de care tragem ca pe o pradă iar pe noi ca partenerii săi.

La acest joc ajută mult dacă câinele ştie să lase din gură când îi spuneţi. Dacă cumva jocul devine prea agitat cel mai bine este să opriţi activitatea şi să o reluaţi când câinele este mai calm.

Vă recomand să mai lăsaţi câinele să câştige, deoarece în acest fel jocul este şi mai distractiv pentru patruped şi vă va asocia pe voi cu ceva pozitiv.

editia 62 - imaginea III

Un alt mod prin care să vă stimulaţi mental câinele este prin activităţi în care acesta trebuie să-şi folosească nasul şi mirosul. Câinii, spre deosebire de noi, sunt nişte animale macrosmatice, adică au simţul olfactiv foarte bine dezvoltat şi ei îşi reprezintă mental mediul înconjurător prin mirosurile aferente.

Aşa se explică de ce poliţia foloseşte câini pentru detectarea explozibilului sau a drogurilor şi de ce medicii încep să-i folosească pentru detectarea diverselor afecţiuni medicale precum celulele canceroase.

Spre deosebire de ei, noi percepem lumea mai mult vizual. Astfel, pentru câini este foarte normal să se folosească de miros şi astfel de activităţi le cresc încrederea în ei, îi fac mai fericiţi şi le consumă energia.

Un exemplu de astfel de activitate este: ghiceşte mâna, un fel de alba neagra. Aceasta este potrivită mai ales pentru câinii care abia încep să înveţe să se folosească de miros. Pur şi simplu, în timp ce câinele vă urmăreşte, vă puneţi o bucată de mâncare într-o palmă şi închideţi pumnul. Îi prezentaţi căţelului ambele mâini cu pumnul închis şi el trebuie după miros să afle în care mână este mâncarea. Dacă ghiceşte şi pune piciorul, sau dă cu botul la mâna corectă atunci primeşte mâncarea. Dacă nu ghiceşte, deschideţi palmele astfel încât să vadă că este mâncare într-o palmă, le închideţi şi i le prezentaţi din nou. Prin acest joc încurajăm câinele să se folosească de nas.

editia 62 - imaginea IV

O altă activitatea, mai puţin interactivă pentru noi, însă prin care puteţi consuma energia patrupedului este să folosiţi hrănitori de tip puzzle. Acestea sunt obiecte care conţin mâncare, însă pentru a ajunge la ea câinele trebuie să depună efort şi să găsească soluţia pentru a ajunge la hrană.

Cel mai bun exemplu sunt cele de tip Kong dar sunt foarte multe altele de cumpărat sau pe care să le faceţi voi acasă. Puteţi chiar să le folosiţi zilnic pentru a hrăni câinele înlocuind astfel tradiţionalul bol. Acest mod de hrănire este mult mai natural şi mai interesant pentru câine iar în plus creşte şi timpul de hrănire de la 1-2 minute la peste 15 minute.

editia 62 - imaginea V

Prin aceste activităţi de enrichment (îmbogăţire comportamentală) vă puteţi stimula zilnic blănosul pentru a-i ţine mintea ocupată şi a nu lăsa plictiseala să intervină.

Atât pentru azi, eu sper să vă placă activităţile propuse, să le aplicaţi cu succes şi astfel să vă puteţi bucura şi de statul în casă.

Până data viitoare eu vă doresc animale cât mai fericite!

 

Vlad Vancia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Animal de companie joi, 19 aprilie 2018, 06:00

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie

Salut și bine v-am găsit la o ediție dedicată iubitorilor de pisici în special! Astăzi vom povesti puțin despre beneficile deținerii...

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?
Animal de companie joi, 12 aprilie 2018, 11:10

Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?

Salutare şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii care ia în serios animalele de companie dar şi pe cei care le îngrijesc. Aşa cum am...

Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?
Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici
Animal de companie joi, 5 aprilie 2018, 06:00

Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție dedicată felinelor noastre dragi! Astăzi vă invit la o discuție despre beneficiile cățăratului...

Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici
caine_dresat
Animal de companie joi, 29 martie 2018, 09:46

Animal de companie: Ce înseamnă un câine sociabil?

Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii în care încercăm sa înţelegem mai bine comportamentele diverselor animale de companie....

Animal de companie: Ce înseamnă un câine sociabil?
Animal de companie joi, 22 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Ce mănâncă tarantula noastră și cum avem grijă de ea?

Salut și bine v-am găsit! Astăzi încheiem oficial seria dedicată tarantulelor. Vom discuta despre cum să hrănim și mânuim tarantula. Dieta...

Animal de companie: Ce mănâncă tarantula noastră și cum avem grijă de ea?
Animal de companie joi, 15 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Cum arată „căsuța” unei tarantule fericite?

Bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie! După cum v-am promis în edițiile anterioare și pe cea de astăzi o vom dedica...

Animal de companie: Cum arată „căsuța” unei tarantule fericite?
Animal de companie joi, 8 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Ce tarantulă mi s-ar potrivi

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție de primăvară! Pentru început, tuturor femeilor și mamelor vă doresc o zi minunată, așa cum vă...

Animal de companie: Ce tarantulă mi s-ar potrivi
Animal de companie joi, 1 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie! Vom începe luna martie cu o ediție dedicată unui animal de companie exotic:...

Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?