Ascultă Radio România Cluj Live

[FOTO] Lumea academică indiană recunoaște și premiază un cercetător clujean: pe Mihaela Gligor

Mihaela Gligor

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 decembrie 2017, 16:20

 

Lumea academică indiană a răsplătit munca de cercetare din ultimii de 10 ani, a cercetătoarei clujene, Mihaela Gligor.

Fundaţia de Cercetare Venus International Research Foundation, o organizaţie nonguvernamentală foarte bine cotată în lumea academică indiană, creată de profesori din India şi străinătate, i-a oferit tinerei cercetătoare de la Academia Română, filiala Cluj, premiul de Cercetător Remarcabil la categoria Ştiinţe Umane, Istorie şi Filosofie.

La Chennai, pe 11 noiembrie, am fost ambasadorul României!, afirmă, zâmbind, Mihaela Gligor!

 

Mihaela Gligor

 

Și așa este, în ultimii 10 ani, ea este cea care vorbește, în cadrul unor conferințe naționale și internaționale, despre importanța și rolul pe care scrierile lui Mircea Eliade le au, astăzi, pentru istoria și religia universală.

Mihaela Gligor: Peste 300 de cercetători și  profesori din toate colțurile lumii au fost prezenți la Chennai, în India, veniți din India, SUA, Marea Britanie, Malaezia, Singapore, Emiratele Arabe, Oman, Germania, Tanzania, Egipt sau Algeria. 

Vorbim despre un premiu oferit pentru cercetare ştiinţifică. Există o fundaţie, numită Venus International Research Foundation, care oferă în fiecare an o serie de premii pentru cercetare ştiinţifică şi inovare. În luna iulie, am văzut un call for papers pe internet şi m-am gândit: „Ce ar fi să aplic şi eu?” Trebuie spus încă de la început că premierea şi premiul în sine nu are nicio legătură cu faptul că eu sunt directorul Centrului Clujean pentru Studii Indiene.

Carmen Sas: — Dar are legătură cu cercetările pe care tu le-ai făcut de-a lungul anilor, legate de India, de importanța și influenţa culturii indiene în scrierile lui Eliade și nu doar.

Mihaela Gligor: — Da, şi nu numai. În iulie am descoperit că există acest premiu, acordat pe patru categorii distincte: tineri cercetători, cercetători remarcabili, cercetători cu experienţă şi lifetime (pentru întreaga activitate ştiinţifică). Mi-am făcut dosarul, l-am trimis, am primit rezultatul: am câştigat la categoria Outstanding Scientist, pe domeniul ştiinţei socio-umane. Am câştigat din 1.115 aplicaţii.

Carmen Sas: — Putem să legăm numele lui Mihaela Gligor de Academia Română?

Mihaela Gligor: — Da. Am participat reprezentând, de fapt, Academia Română. Una din condiţiile premiului era o activitate ştiinţifică remarcabilă: adică publicaţii multe în afara ţării, granturi de cercetare care să depăşească o anumită sumă (50.000 de euro), să ai conducere de doctorate, să ai doctoratul, să ai tot felul de alte activităţi colaterale, culturale ş.a.m.d.

Carmen Sas: — Iar pentru tine, cercetătorul științific Mihaela Gligor, ce înseamnă acest premiu, această recunoaștere la nivel internațional, până la urmă?
Mihaela Gligor: — Înseamnă recunoaşterea activităţii din ultimii 10 ani, pe plan naţional şi internaţional. Am două volume publicate în India, am o mulţime de articole publicate în reviste din Statele Unite, am colaborări cu tot felul de profesori din Malaezia şi până în Singapore. Premiul acesta a venit ca o încununare a activităţilor pe care le-am avut în ultimii 10 ani.

Carmen Sas: — Care a fost reacţia celor prezenţi la acel eveniment în momentul în care te-ai urcat pe scenă şi ai vorbit de activităţile tale din România? Pentru că, trebuie să le reamintim cititorilor noștri, că tu ești cea care a deschis, la Cluj, Centrul Clujean pentru Studii Indiene    și care are grijă ca acest centru să fie viu, să fie plin de activități culturale și să fie plin de oameni, de tineri interesați de cultura indiană, și pe de altă parte, ca acest Centru să fie animat de personalități care să le vorbească acestor tineri de India și cultura ei.

Mihaela Gligor: — Da, așa este. Și aceeași fascinație pentru cultura indiană am regăsit-o și la acest eveniment. Ar trebui să spun că festivitatea de premiere a fost precedată de o mare conferinţă internaţională, la care au fost vreo 500 de oameni. Am fost 11 vorbitori din toată lumea. Eu am vorbit la categoria socio-umane. Le-am ţinut o conferinţă despre Mircea Eliade, despre istoria religiilor, despre activitățile mele de la Cluj. Au fost foarte încântaţi şi surprinşi să vadă un om atât de tânăr, în opinia lor, care a făcut deja atât de multe lucruri (şi atât de multe lucruri bune). Am primit deja o mulţime de invitaţii la conferinţe în Singapore, în Malaezia, în India şi sper să le pot onora. Iar premierea în sine a fost absolut remarcabilă, am fost 189 de laureaţi din 16 ţări, la tot felul de discipline, de la inginerie chimică la medicină, inovare, ştiinţele spaţiului, ştiinţele oceanului, ştiinţe socio-umane, chimie, fizică şi toate cele.

Mihaela Gligor la Chenai

Carmen Sas: — Revenind la ceea ce s-a întâmplat în India şi la conferinţă, la discuţiile tale cu cei prezenți la această întâlnire acolo. Ce reprezintă Eliade, nu pentru cei din India, ci pentru cei care fac cercetare?
Mihaela Gligor: — Am avut surpriza să aflu că Eliade este cunoscut peste tot. Am vorbit cu profesori din Malaezia de exemplu. Iniţial m-au întrebat: „Care Mircea Eliade, acela cu religiile?” Lumea ştie de el şi sunt interesaţi să afle mai multe, motiv pentru care m-au şi invitat să particip.

Carmen Sas: — La ce a făcut referire discursul tău?
Mihaela Gligor: — În primul rând m-am referit la parcursul intelectual al lui Mircea Eliade: la faptul că s-a născut în România, că a plecat din România, că a înfiinţat acea minunată şcoală de istoria religiilor la Chicago; că a făcut tot felul de lucruri minunate, că a fost romancier, a fost memorialist ş.a.m.d.

Carmen Sas: — Iar impactul pe care discursul tău l-a avut asupra publicului?
Mihaela Gligor: — Impactul a fost bun. Au urmat o serie de întrebări referitoare în mod special la Mircea Eliade şi la celelalte lucruri pe care eu le fac aici. Am menţionat şi cele două reviste pe care le conduc (îşi doresc să participe şi să scrie la revistele pe care le editez). A fost o conferinţă foarte bine realizată, cu oameni de foarte bună calitate de peste tot din lume. Am închegat un grup de lucru şi cu siguranţă vor urma şi alte activităţi.

Pe Mihaela Gligor o puteți întâlni la Academia Română, filiala Cluj, unde este cercetător științific dar și la Centrul Clujean pentru Studii Indiene,  singurul centru dedicat uneia dintre cele mai incitante culturi ale lumii, un centru dedicat cercetării tradițiilor indiene, filosofiilor, limbilor și religiilor.

 

Carmen Sas

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 13:56

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris

Fotografii, documente si filme de arhivā, atelierul din Montparnasse în care a lucrat, precum și sculpturi aduse din colecții internaționale...

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Cultural marți, 16 aprilie 2024, 12:43

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe

Classic Unlimited lansează cea de a II-a ediție a proiectului Classic for Kids. Începând cu 18 aprilie și pe parcursul lunii mai echipa...

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 15:42

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național

Premiera ”Cântece de speriat frica”, după idei din textele Hertei Müller, va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 19, în Studioul Euphorion....

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 09:39

Distincție europeană pentru Ateneul Român

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024.   Marca patrimoniului...

Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa

Dramatizare radiofonică de Doina Papp.   Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Constantin Codrescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Cultural vineri, 12 aprilie 2024, 13:02

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida

Fundația Transilvania Trust organizează din nou Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida, duminică, 28 aprilie, între orele...

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida
Cultural joi, 11 aprilie 2024, 09:55

S-a stins din viață Cornel Udrea!

Cornel Udrea s-a născut la 27 martie 1947, în Gheorgheni, județul Harghita.   A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj, promoția...

S-a stins din viață Cornel Udrea!
Cultural miercuri, 10 aprilie 2024, 09:38

Pagini de Operă la Radio Cluj

Pagini muzicale interpretate de Arona Bogdan, Liliana Feher, Sorin Lupu, Horațiu Ruști, Corneliu Huțanu vor aduce eleganța pe scena Casei Radio!...

Pagini de Operă la Radio Cluj