Ascultă Radio România Cluj Live

Ultimul drum al Regelui Mihai I al României – Programul funeraliilor

Regele Mihai

Ultimul drum al Regelui Mihai I al României – Programul funeraliilor
Foto: Regele Mihai

Articol de cristina.rusu, 16 decembrie 2017, 06:00 / actualizat: 16 decembrie 2017, 20:02

UPDATE ora 18.30:

Trenul Regal a ajuns la Curtea de Argeș, unde câteva sute de oameni care au adus lumânări, flori albe şi drapelul României îl aşteaptă pe Regele Mihai.
Cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş, unde va avea loc slujba de înmormântare.
Foto: TVR

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE ora 15. 15 :

Trenul Regal în care se află sicriul cu trupul Regelui Mihai I a pornit sâmbătă din Gara Băneasa spre Curtea de Argeş.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE ORA 15. 06

Mii de oameni l-au întâmpinat pe Rege la Gara Regală Băneasa. Sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost urcat în Trenul Regal.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE ora 14. 33:

Cortegiul funerar al Regelui Mihai este la această oră în drum către Gara Regală Băneasa, din Capitală. Din Gara Băneasa, sicriul cu trupul neînsufleţit va merge cu Trenul Regal către Curtea de Argeş, locul înmormântării.
Şi la această oră sunt oameni pe traseu care vor să-şi ia rămas bun de la fostul suveran.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE ora 14. 11 :

La Gară, militarii Brigăzii 30 vor prelua sicriul, iar Jandarmeria Română, în uniformele de ceremonie, va da onorul și va intona marșuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE ora 13. 51 :

Cortegiul funerar a pornit către Gara Regală Bănesa, de unde sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi transportat cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş, unde fostul suveran va fi înmormântat lângă Regina Ana.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE ora 13. 49:

 Sicriul cu trupul Regelui Mihai este scos pe braţe de către militari din Catedrala Patriarhală. 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE ora 12. 56:

Este pentru prima dată în istoria României când un rege este  prohodit în Catedrala Patriarhală. Slujba de înmormântare a primilor regi ai României, Carol I şi Ferdinand, a avut loc la Palatul Regal şi în rit catolic.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE ora 12. 40 

A început slujba de înmormântare a Regului Mihai.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE ora 12. 30 

Cortegiul funerar a sosit la Catedrala Patriarhală. Slujbade înmormântare  va fi oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Pe tot traseul până la Catedrala Patriarhală, oamenii au însoţit cortegiul funerar, în semn de omagiu faţă de fostul suveran. Mulţimea, adunată de o parte şi de alta a drumului, a aplaudat şi a aruncat flori în faţa cortegiului.
La Catedrala Patriarhală, va avea loc slujba de înmormântare, la care şi-au anunţat prezenţa şi preşedintele Klaus Iohannis, dar premierul Mihai Tudose.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE ora 12. 14
Peste 20.000 de oameni participă la funeraliile Regelui Mihai din Capitală.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
UPDATE ora 12.00
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a fost urcat, la ora 11, 10 minute pe un afet de tun tras de un vehicul militar operaţional.
La această oră, cortegiul funerar se deplasează din Piaţa Palatului Regal spre Catedrala Patriarhală, unde va avea loc slujba de înmormântare a fostului suveran.
După un scurt serviciu religios privat oficiat, sâmbătă dimineată, în Sala Tronului de la Palatul Regal, şi o ceremonie religioasă şi militară în Piaţa Palatului Regal, sicriul a fost mutat de pe catafalcul din Piaţa Palatului Regal de opt militari din Brigada 30 Gardă pe un afet de tun, în timp ce Muzica Militară intona marşuri funebre.
În momentul în care a fost dat jos de pe catafalc, mulţimea adunată în Piaţa Palatului Regal a început să aplaude, scandând numele Regelui şi lozinci precum ”Monarhia salvează România”. De pe margine se aruncă flori către sicriul regelui. Peste 6.000 de oameni se află pe traseul parcurs de cortegiul funerar prin centrul Bucureştiului.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ultimul drum al Regelui Mihai începe sâmbătă dimineaţă, 16 decembrie, de la Palatul Regal spre Mănăstirea Curtea de Argeş.

Acolo, fostul suveran se va odihni alături de Regina Ana, care i-a fost sprijin timp de aproape 7 decenii.

Casa Regală a anunțat programul detaliat al funeraliilor Regelui Mihai I al României:

Ora 10.05. Sala Tronului – Reprezentanții cultelor religioase aduc un ultim omagiu Regelui Mihai.

Ora 10.10 – 10.21. Sala Tronului – Garda la catafalc a membrilor Casei Majestăţii Sale şi ai Consiliului Regal.

Ora 10.19. Sala Tronului – Garda la catafalc a patru generali ai Armatei Române.

Ora 10.21 – 10.25. Sala Tronului – Garda la catafalc a Majestăţii Sale Custodele Coroanei şi Alteţelor Lor Regale Principesa Elena, dna. Irina Walker, Principesa Sofia şi Principesa Maria.

Ora 10.25 – 10.35. Sala Tronului – Slujbă religioasă de 10 minute oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți.

Ora 10.35 – 10.43. Piața Palatului Regal – Ieşirea participanţilor din Sala Tronului în Piaţa Palatului Regal.

Ora 10.45. Piața Palatului Regal – Ieşirea sicriului (cu stindardul regal și Coroana de Oțel) din Palatul Regal spre Piața Palatului. Încep să tragă clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.

Ora 11.00. Piața Palatului Regal – Al doilea semnal funerar de trompetă marchează începerea ceremoniei religioase și militare.

Ora 11.00. Piața Palatului Regal – Serviciu religios oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți.

Ora 11.10. Piața Palatului Regal – La încheierea serviciului religios, fără ca nimeni să-și părăsească locurile, este dat al treilea semnal funerar de trompetă.

Ora 11.10 – 11.20. Piața Palatului Regal – În acest interval orar, simultan cu purtarea sicriului către afet, Muzica Militară urmată de trei detașamente ale MapN (58 de militari de la Forțele Terestre, 58 de militari de la Forțele Aeriene și 58 de militari de la Forțele Navale) se așază în formație pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareșal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial.

Ora 11.25. Piața Palatului Regal – Imediat ce convoiul s-a format, se pune în mișcare. Se trag clopotele de la bisericile din împrejurimi.

Ora 11.30 – 12.45 – Cortegiul funerar traversează Piața Palatului Regal și se îndreaptă pe Calea Victoriei până la Piața Națiunilor Unite apoi virează la stânga pe Splaiul Independenței și apoi, după Palatul de Justiție virează la dreapta pe Splaiul Independenței până la intrarea pe Dealul Patriarhiei.

Ora 12.40 – 12.45. Catedrala Patriarhală – Sosirea în piațeta Catedralei Patriarhale.

Ora 12.50 – 14.00. Catedrala Patriarhală – Slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Ora 14.00. Catedrala Patriarhală – Familiile Regale străine, demnitarii străini și români ies din Catedrală și așteaptă sicriul.

Ora 14.00 – 14.05. Catedrala Patriarhală – Cortegiul va parcurge traseul pe jos până la clopotniţă, unde vor aştepta maşinile funerare. În prima mașină va fi introdusă Coroana de Oțel, iar în cea de-a doua mașină vor fi introduse sicriul (cu stindardul regal) și crucea.

Ora 14.05 – Cortegiul funebru pornește spre Gara Regală Băneasa pe traseul Piața Unirii – Piața Universității – Piața Romană – Piața Victoriei – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf – Bd. Kiseleff – Gara Băneasa.

Ora 14.35. Gara Regală Băneasa – La Gară, militarii Brigăzii 30 Gardă preiau sicriul și crucea și parcurg drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul și va intona marșuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

Ora 17.30. Gara din Curtea de Argeș – Trenul Regal sosește în Gara din Curtea de Argeș.

Militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar vor preda altor militari, de pe peron, sicriul și crucea. Semnal scurt de trompetă, urmat de marșuri funebre. Militarii parcurg peronul gării. Familia Regală va urma sicriul, în ordinea de precădere. Vor fi introduse sicriul și apoi crucea în mașinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeș.

Ora 17.50. Catedrala din Curtea de Argeș – Sosirea la Catedrală. Coborârea sicriului din mașina mortuară purtat de cei opt militari. Sicriul este purtat în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeș.

Ora 17.50 – 18.20. Catedrala din Curtea de Argeș – Slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei și Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoți.

Ora 18.20 – 18.30. Catedrala din Curtea de Argeș – Militarii intră și preiau sicriul și crucea și se deplasează către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală urmați de cortegiul funerar. În Catedrală va intra doar Familia Regală română.

Ora 18.40. Noua Catedrală din Curtea de Argeș – În momentul coborârii sicriului în criptă, militarii ies din Catedrală. În acest moment, vor fi trase 21 de salve de tun de către Brigada 30 Gardă. Pe acest moment vor fi intonate Imnul Național și Imnul Regal.

Ora 18.50. Catedrala din Curtea de Argeș – Semnalul de trompetă “Stingerea”.

 

Etichete:
Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirea zilei marți, 5 martie 2024, 14:26

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România. Marți, 5 martie, a pornit primul utilaj pentru forajul...

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei miercuri, 14 februarie 2024, 08:42

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor

Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale...

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei marți, 13 februarie 2024, 06:00

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România

Marți, 13 februarie, va fi Ziua mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții...

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 13:23

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]

UPDATE: ora 13.35 Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre...

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 09:29

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor

La şedinţa de săptămâna trecută PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Cea mai vehiculată variantă este ca în 9 iunie,...

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor
Stirea zilei vineri, 9 februarie 2024, 12:07

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]

UPDATE: ora 16.14 România este pregătită pentru orice decizie în procesul privind Roşia Montană, dă din nou asigurări premierul Marcel...

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]
Stirea zilei joi, 8 februarie 2024, 12:02

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]

UPDATE: ora 18.00 Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la o concluzie finală în privinţa comasării alegerilor, în urma şedinţei de coaliţie...

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]
Stirea zilei miercuri, 7 februarie 2024, 09:14

Se lucrează la un proiect de lege privind introducerea stagiului militar voluntar

Ministerul Apărării Naţionale lucrează la un proiect de lege privind introducerea stagiului militar voluntar, document ce ar putea intra în...

Se lucrează la un proiect de lege privind introducerea stagiului militar voluntar