Ascultă Radio România Cluj Live

Situația semnării actelor adiționale, de către medicii de familie, în Transilvania

medicii de familie

Situația semnării actelor adiționale, de către medicii de familie, în Transilvania

Articol de camelia.veltan, 4 ianuarie 2018, 13:24 / actualizat: 4 ianuarie 2018, 16:05

Aproape 70% din medicii de familie din judeţul Satu Mare nu pot elibera bilete de trimitere şi nici reţete compensate din cauza faptului că nu au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Declaraţia a fost făcută joi, 4 ianuarie, de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Viorica Shibata.

Ea a mai precizat că medicii care nu au semnat actele adiţionale nu pot elibera nici trimiteri şi nici reţete compensate, însă pacienţii cu afecţiuni grave se pot prezenta direct la specialişti fără să fie nevoie de trimitere.

Medicii de familie sunt nemulţumiţi că procentul alocat medicinei de familie a crescut foarte puţin, de la 5,77% la 5,8%, în timp ce ei solicită alocarea a 10%, în condiţiile în care în ţările UE procentul alocat este de până la 15%.

În judetul Sălaj, toţi medicii de familie au semnat contractele de colaborare cu Casa de Asigurări de Sănătate, potrivit directorului instiţutiei, doctorul Olga Stana.

Conform conducerii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj, noile contracte au o valabilitate de trei luni, adică până în luna martie a acestui an.

În județul Sibiu, toţi cei 247 de medici de familie au semnat actele adiţionale la contractele cu CJAS încă din ultima zi lucrătoare a anului trecut.

Miercuri, 3 ianuarie, însă, medicii sibieni, în cea mai mare parte, s-au raliat protestului naţional şi nu au eliberat reţete compensate şi gratuite şi nici bilete de trimitere. Astăzi, situaţia a revenit la normal.

UPDATE: 
Toți medicii de familie din Bistrița-Năsăud au semnat joi, 4 ianuarie, actele adiţionale care vor prelungi contractele  de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară cu Casa de Asigurări de Sănătate, deși anunțaseră că nu vor face acest lucru.
Până la expirarea termenului dat inițial, respectiv joi, ora 12.00, doar 46 de medicii semnaseră actele adiționale motiv pentru care termenul a fost prelungit, iar până la încheierea programului toți cei 140 de medici din județ au trecut pe la sediul CAS pentru a semna actele.
 
Medicii de familie din Bistrița-Năsăud au stabilit inițial că nu vor semna actele de prelungire a contractelor însă conducerea CAS a explicat că în acest caz contractele încetează, iar un alt nou contract va putea fi semnat abia prin februarie.
 
 Începând de vineri activitatea medicilor de familie din Bistrița-Năsăud va reveni la normal. 
………………………………………………………………………………………………………………….
Miile de pacienți din Bistrița-Năsăud care nu beneficiază de serviciile medicilor de familie aflați în grevă și au nevoie de rețete sau consult de specialitate pot apela la ajutorul medicilor din Policlinica Bistrița care le pot oferi serviciile de care au nevoie.
Decizia, de a oferi o alternativă pentru bolnavii care nu beneficiază de consultații, trimiteri spre internare și rețete de la medicii de familie, a fost luată de conducerea Consiliului Județean și a Spitalului de Urgență Bistrița, toți bolnavii fiind așteptați începând de joi, 4 ianuarie, la sediul Ambulatoriului Spitalului de Urgență din Bistrița.
Biletele de internare vor fi eliberate bistrițenilor de către medicii de specialitate din Policlinică, conform legislației în vigoare, pacienții urmând să fie consultați gratuit.
În Bistrița-Năsăud, peste 80% dintre medicii de familie protestează începând de miercuri, 3 ianuarie față de tarifele mici pe care le primesc de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și refuză să semneze actele adiționale de prelungire a contractelor.
Aproape 64% din medicii de familie din Alba au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, a declarat joi, 4 ianuarie, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cristina Galoş. Ea a mai spus că asiguraţii ai căror medici de familie nu au semnat prelungirea contractelor se pot adresa, în caz de urgenţe, spitalelor. 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Cea mai frecventă formă de cancer în România
Sănătate joi, 21 martie 2024, 13:17

Cea mai frecventă formă de cancer în România

România este pe primul loc, la nivel european, la incidența cazurilor noi de cancer colorectal, iar conform rapoartelor din 2023, este cea mai...

Cea mai frecventă formă de cancer în România
A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile
Sănătate miercuri, 20 martie 2024, 16:08

A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile

Aceasta este a treia prelevare de organe în decurs de o săptămână și a avut loc în data de 19 martie 2024.   Donatorul a fost un pacient...

A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile
Astenia de primăvară
Sănătate marți, 19 martie 2024, 16:08

Astenia de primăvară

Doamna doctor, Laura Panait, ne explică cu exactitate toate modificările la nivel celular, din această perioadă!   Astenia de primăvară...

Astenia de primăvară
Acțiunile de protest din sănătate continuă
Sănătate marți, 19 martie 2024, 12:47

Acțiunile de protest din sănătate continuă

Potrivit unui comunicat transmis marți, 19 martie 2024, acţiunea de protest, declanşată ca urmare a nemulţumirilor legate de drepturile...

Acțiunile de protest din sănătate continuă
Sănătate duminică, 17 martie 2024, 17:26

Dublă prelevare de organe la Oradea

Marți, 12 martie, a avut loc o intervenție de prelevare, de la un pacient în vârstă de 56 de ani. Acesta se afla în moarte cerebrală, în urma...

Dublă prelevare de organe la Oradea
Sănătate sâmbătă, 16 martie 2024, 16:22

Maramureş: A fost dat în folosinţă Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor

Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor care va funcţiona în cadrul ISU Maramureş a fost inaugurat sâmbătă, 16 martie...

Maramureş: A fost dat în folosinţă Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor
Sănătate vineri, 15 martie 2024, 17:26

Sunt probleme cu hepatita în mai multe comunități din Sălaj

Direcția de Sănătate Publică a anunțat că doar pe parcursul anului trecut în județ au fost depistate peste 140 de cazuri de hepatită virală...

Sunt probleme cu hepatita în mai multe comunități din Sălaj
Sănătate vineri, 15 martie 2024, 15:15

Vaccinare gratuită anti-HPV pentru băieți

Precizarea a fost făcută, vineri, 15 martie, de reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică. De asemenea, în perioada menționată s-au...

Vaccinare gratuită anti-HPV pentru băieți