Ascultă Radio România Cluj Live

Principalul pericol al consumului excesiv de sare

Principalul pericol al consumului excesiv de sare

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 ianuarie 2018, 06:00

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că un consum excesiv de sare în mod regulat provoacă modificări ale sistemului imunitar in intestin, iar acest lucru duce la degradarea funcţiilor cognitive la om.

Specialiştii au concluzionat că abuzul de sare timp de trei săptămâni a provocat disfuncţie endotelială, reducerea fluxului sanguin la nivelul creierului şi tulburări cognitive, însă nu a modificat tensiunea arterială. Dieta bogată în sare a crescut cantitatea aşa-numitelor limfocite T helper 17 (celule Th) în intestine şi a moleculelor Interleukin-17, produse de respectivele celule. S-a constatat că un conţinut crescut de Interleukin-17 în fluxul sanguin este determinat de efectul negativ al dietei asupra circulaţiei sângelui în creier.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la aceste concluzii după ce au efectuat experimente pe şoareci de laborator. Cu toate acestea, rezultatele obţinute se aplică şi în cazul oamenilor. Organizația Mondială a Sănătăţii recomandă limitarea consumului de sare la 5 grame pe zi. Rezultatele cercetării au fost publicate în „Nature Neuroscience”.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate