Ascultă Radio România Cluj Live

Spectacolele sfârșitului de săptămână la Teatrul Puck

Spectacolele sfârșitului de săptămână la Teatrul Puck

Articol editat de cristina.rusu, 2 februarie 2018, 15:00 / actualizat: 2 februarie 2018, 20:06

Primele spectacole ale lunii februarie la Teatrul „Puck”: „Legenda Sfântului Ladislau” și „Ivan Turbincă”

Două spectacole mai noi ale Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca vor fi prezentate la sfârșitul acestei săptămâni.

Este vorba de „Legenda Sfântului Ladislau”, în regia lui Szentirmai László, programat pentru sâmbătă, 3 februarie, de la ora 11.00 și de „Ivan Turbincă”, după Ion Creangă, în regia lui Ion Iurcu, care va fi prezentat duminică, 4 februarie, de la orele 11.00 și 12,30.

„Legenda Sfântului Ladislau”/ „Sziklahitű Szent László”, spectacolul programat pentru sâmbătă, 3 februarie, de la ora 11, este scris, proiectat și regizat de către Szentirmai László. Conceptul propus de artist îmbină lumea vizuală a vechilor codexuri cu pasiunea față de tehnica „Paper Theater” (ilustrând povestea prin jocuri de umbre și siluete).

Conform viziunii regizorului, Sfântul Ladislau a fost singurul rege din istoria maghiară care a reușit să țină ordine păstrându-și tot timpul integritatea.

Pentru tineretul de astăzi trebuie demonstrat – fie prin legende, fie prin istorie – că există și a existat, iată, exemplul: se poate trăi și așa. Faptul că Ladislau a fost sanctificat este important fiindcă maghiarimea – care a adoptat creștinismul la momentul oportun în Europa aflată într-o permanentă schimbare și mișcare – a contribuit și ea cu sfinții proprii, cu modele relevante în epoca respectivă. În prezent acest lucru ar fi mult mai dificil…, precizează regizorul.

Spectacolul se joacă în limba maghiară.

Vârsta minimă recomandată este de cinci ani.

Ivan Turbincă revine pe scena Teatrului „Puck”.

După premiera din 21 ianuarie, spectacolul „Ivan Turbincă”, după Ion Creangă va avea două noi reprezentații duminică, 4 februarie, de la orele 11 și 12,30. Este un spectacol foarte viu, antrenant și amuzant, asezonat cu muzică și dialoguri pline de haz cu publicul.

Tema spectacolului este reprezentată de alegerile pe care le facem în fiecare zi și puterea lor de a ne schimba viața.

M-a atras tema din poveste, e un pic mai reală, despre viață și moarte, se pun niște întrebări existențiale, mărturisește Ion Iurcu, cel care a realizat scenariul (alături de Oana Rogojină), scenografia și regia spectacolului. De asemenea, acesta este și actor în distribuție, alături de Ramona Atănăsoaie. Pictura este semnată de Nelu Pitic.

Spectatorii mai mari sau mai mici vor regăsi în această variantă a poveștii un Ivan Turbincă bun și generos, vesel nevoie mare, dornic să urmeze povețele din bătrâni.

E o poveste mai puțin mediatizată și cunoscută în rândul copiilor, tocmai pentru că are o temă destul de dură. Nu ar trebui să ne ferim să discutăm despre moarte, despre bine și rău, despre Diavol și alte personaje care apar în poveste. Este un spectacol despre despre toate acestea, dar mai ales despre alegeri, subliniază Iurcu.

În viziunea lui Iurcu, fiecare trăiește în viața reală în Iad sau în Rai, în funcție de alegerile de zi cu zi.

Chiar dacă tema poveștii este gravă, spectacolul a fost realizat într-o cheie comică. Toate situațiile devin amuzante. Până și Dracul, personaj mai degrabă fioros, ajunge de data asta să fie simpatic, ca un mic animal care face tot felul de șotioare, dar este pus rapid la punct, precizează Ion Iurcu.

Un alt detaliu special ține de scenografia spectacolului. Povestea este redată pe scenă prin răsfoirea paginilor unei cărți.

Unul dintre scopurile pe care mi le-am propus cu acest spectacol este promovarea lecturii, a plăcerii de a citi. Le sugerăm copiilor că deschizând o carte pot descoperi lumi noi acolo. Ține doar de ambiția fiecăruia de a trece peste plictiseala de moment și a repeta exercițiul de a crea în imaginație fiecare scenă, mai spune Iurcu.

Spectacolul se joacă în limba română.

Vârsta minimă recomandată este de patru ani.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 13:56

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris

Fotografii, documente si filme de arhivā, atelierul din Montparnasse în care a lucrat, precum și sculpturi aduse din colecții internaționale...

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Cultural marți, 16 aprilie 2024, 12:43

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe

Classic Unlimited lansează cea de a II-a ediție a proiectului Classic for Kids. Începând cu 18 aprilie și pe parcursul lunii mai echipa...

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 15:42

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național

Premiera ”Cântece de speriat frica”, după idei din textele Hertei Müller, va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 19, în Studioul Euphorion....

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 09:39

Distincție europeană pentru Ateneul Român

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024.   Marca patrimoniului...

Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa

Dramatizare radiofonică de Doina Papp.   Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Constantin Codrescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Cultural vineri, 12 aprilie 2024, 13:02

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida

Fundația Transilvania Trust organizează din nou Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida, duminică, 28 aprilie, între orele...

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida
Cultural joi, 11 aprilie 2024, 09:55

S-a stins din viață Cornel Udrea!

Cornel Udrea s-a născut la 27 martie 1947, în Gheorgheni, județul Harghita.   A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj, promoția...

S-a stins din viață Cornel Udrea!
Cultural miercuri, 10 aprilie 2024, 09:38

Pagini de Operă la Radio Cluj

Pagini muzicale interpretate de Arona Bogdan, Liliana Feher, Sorin Lupu, Horațiu Ruști, Corneliu Huțanu vor aduce eleganța pe scena Casei Radio!...

Pagini de Operă la Radio Cluj