Ascultă Radio România Cluj Live

Frăția vâslelor: patru români au stabilit un record mondial la traversarea Atlanticului


Frăția vâslelor: patru români au stabilit un record mondial la traversarea Atlanticului

Articol de Bianca Câmpeanu, 3 februarie 2018, 06:00

Echipa românească Atlantic 4, formată din Andrei Roşu, Vasile Oşean, Ionuţ Olteanu şi Marius Alexe, a stabilit un nou record mondial de traversare a Oceanului Atlantic la cea mai dură competiţie de ambarcaţiuni cu vâsle. Cei 4 români au traversat Oceanul Atlantic în 38 de zile, 14 ore şi 32 de minute, recordul precedent fiind de 44 de zile. Prima echipă din România şi totodată din Europa de Est participantă la cea mai grea cursă de canotaj din lume, Atlantic Challenge, a plecat din Spania la data de 14 decembrie 2017 şi a ajuns în Antigua (Caraibe) la 22 ianuarie . Despre aventura celor 4 temerari Dan Izvoreanu a stat de vorbă cu Andrei Roşu.

Andrei Rosu

Dan Izvoreanu: — Spune-ne, cum a fost în această nouă aventură pe ocean?

Andrei Roşu: — A fost un fel de frăţie a vâslelor. Această competiţie, care a ajuns la a XX-a aniversare, presupune să traversezi Oceanul Atlantic din Insulele Canare, din Spania, până în Antigua, Insulele Caraibe; aproximativ 5000 km, într-o ambarcaţiune omologată pentru vâslitul oceanic – ambarcaţiune de 9 m -, propulsată exclusiv cu vâsle. Noi am participat la categoria 4. Sunt şi echipaje de 2, de 3, dar şi temerari solo care traversează acest ocean.

Dan Izvoreanu: — Câte echipe au pornit la start la categoria voastră de 4?

Andrei Roşu: — În total în competiţie la start au fost 28 de echipaje. La categoria noastră sunt două tipuri de ambarcaţiuni, concept şi pure. La cele clasice am participat şi noi, cu noi în competiţie erau încă 3 ambarcaţiuni.

Dan Izvoreanu: — Am înţeles că voi aţi câştigat cu un avans de câteva zile.

Andrei Roşu: — Pare mult o săptămână, dar dacă ne gândim la distanţă, dacă ai o viteză de 0.1-0.2 noduri pe oră faţă de echipajul următor, la această distanţă 5000 de km înseamnă zile întregi.

Dan Izvoreanu: — Dar ce a făcut diferenţa între voi şi locul II?

Andrei Roşu: — Cred că diferenţa a făcut-o antrenamentul: noi ne antrenăm de doi ani (aproape toate weekendurile au însemnat deplasări la mare, departe de familie). Cred că suntem echipa cu cele mai multe mile marine bifate în antrenamente. De asemenea partea de navigaţie este importantă, să ştii ce rută alegi din variantele care există. Ne-am luat o rută mai dificilă, ruta de nord, care este mai dificilă pentru că vremea este capricioasă, însă este mai scurtă cu 100 de mile.

Dan Izvoreanu: — În total câte zile aţi petrecut pe mare?

Andrei Roşu: — 38 de zile şi jumătate. Mi-ar fi plăcut chiar să petrecem (apropo de verbul folosit). Nu am petrecut foarte mult, pentru că în permanenţă ori vâsleam, ori ne odihneam, ori verificam sistemele de siguranţă, întotdeauna era ceva de făcut în ambarcaţiune. Au fost puţine momente de respiro: de Crăciun câteva minute, de revelion câteva minute. Şi având la bord şi câţiva sfinţi – Ion, Vasile -, am sărbătorit şi atunci. Moderat însă, pentru că nu am avut alcool la bord. Am avut doar nişte mâncare de acasă: dulceaţă de la bunica, zacuscă de la mama ş.a.m.d.

Dan Izvoreanu: — Aţi avut timp să pescuiţi?

Andrei Roşu: — Nu am pescuit, din mai multe motive. În primul rând, nu eram acolo pentru a pescui. Un alt motiv este că eu personal sunt vegetarian şi nu am în dieta mea animale. În plus faţă de acestea, noi am vrut să respectăm oceanul: dacă tot suntem la o astfel de competiţie, să ne dedicăm activităţii principale, vâslitului.

Dan Izvoreanu: — Voi aţi stabilit un nou record mondial cu această ocazie, nu?

Andrei Roşu: — Este un record al acestei curse. Precedentul record a fost de 44 de zile, iar actualul record este de 38 de zile. Întâmplarea face ca recordul să fi fost stabilit în urmă cu două ediţii de aceeaşi ambarcaţiune, noi am cumpărat ambarcaţiunea de la foştii deţinători ai recordului. Noi am mai îmbunătăţit-o, am optimizat-o şi în ceea ce priveşte încărcătura, pentru că orice kg contează când vâsleşti.

Dan Izvoreanu: — Cine sunt coechipierii tăi şi cu ce se ocupă ei?

Andrei Roşu: — Coechipierii mei (pe care îi felicit încă odată, îi felicit cu orice ocazie în public) sunt dr. Vasile Oşean, care este şi medicul lotului naţional olimpic de canotaj, Ionuţ Olteanu (chinetoterapeut) şi Marius Alexe, corporatist cu 15 ani de experienţă.

Dan Izvoreanu: — Voi când aţi format această echipă?

Andrei Roşu: — Proiectul a demarat în vara lui 2015, dar anunţul oficial în care ne căutam echipă a fost dat în mai 2016. De atunci a început să se formeze echipa, după ce am triat vreo 240 de aplicaţii.

Dan Izvoreanu: — Deci voi patru nu vă cunoşteaţi dinainte?

Andrei Roşu: — Eu cu medicul Vasile Oşean ne cunoşteam. Cu ceilalţi colegi ne-am cunoscut pe parcurs.

Dan Izvoreanu: — Cum v-aţi înţeles pe parcursul cursei? Presupun că aţi trecut şi prin momente dificile.

Andrei Roşu: — Au fost momente dificile, atât în plan individual, cât şi în ceea ce priveşte echipa. Eşti într-un spaţiu de câţiva metri pătraţi şi îţi lipseşte intimitatea de care avem nevoie cu toţii. Noi am gestionat foarte bine acele momente, suntem adulţi şi niciunul nu a ajuns cu ochii vineţi la final.Ne-am atins şi obiectivele, aşa că eu cred că totul a fost în regulă.

Dan Izvoreanu: — Ce urme a lăsat această competiţie dură asupra voastră?

Andrei Roşu: — În primul rând, noi am slăbit foarte mult. Bine, ne aşteptasem la acest lucru, aşa că am pus pe noi înainte câte 15-20 kg, pe care le-am dat jos destul de repede. Fiecare a slăbit între 5 şi 15 kg. Am avut şi multe bătături în palmă de la vâslit şi am fost destul de pârliţi de soare, dar acestea sunt lucruri care trec.

Dan Izvoreanu: — Tu eşti alergător, iar acum ai participat şi la o competiţie de vâslit. Mai urmează şi alte sporturi?

Andrei Roşu: — Eu am început relativ târziu să fac sport, la 33 de ani am început cu alergarea. Apoi am încercat pedalatul şi înotul (am învăţat să înot la 35 de ani). Fiecare sport îşi are frumuseţea lui. Nu ştiu ce va urma. Anul acesta sigur nu va urma nimic spectaculos, pentru că sunt dator cu weekenduri dedicate familiei. Eu voi continua să alerg, pentru că vreau să mă menţin în formă până la adânci bătrâneţi, aşa că încep ziua cu 30-40 de minute de mişcare. Mi-aş dori ca cei care ne ascultă să facă acelaşi lucru: să-şi găsească sportul preferat şi să aloce măcar o jumătate de oră în fiecare zi, aşa cum recomandă şi medicii.

 

Dan Izvoreanu/Andreea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla