Ascultă Radio România Cluj Live

Balul Operei

Balul Operei

Articol de cristina.rusu, 13 februarie 2018, 06:00

Anul acesta, Sala Mare a Operei Române se transformă în sală de bal. Clujenii sunt invitaţi la vals sâmbătă, 3 martie, începând cu ora 19,00.

Balul Operei se va desfăşura după un concept nou, bucurându-se de bogata tradiţie care i-a completat identitatea, începând cu prima ediţie dezvăluită publicului în anul 1985.

Dacă timp de 25 de ani Balul Operei a fost realizat de organizatorul de evenimente mondene Matei Miko, în acest an Balul Operei a fost cesionat către omul de afaceri Daniel Metz, care a intenţionat să-l redea comunităţii, respectiv Operei Naţionale; iar Opera Naţională, împreună cu ceilalţi colaboratori, să-l ducă mai departe.

Daniel Metz: Eu mă bucur pentru faptul că acest eveniment formidabil a ajuns acasă. Mă bucur pentru faptul că un tânăr cu o implicare absolut deosebită în tot ceea ce înseamnă opera din cetatea noastră va prelua destinele acestui eveniment. Îmi doresc în mod sincer ca acest eveniment să devină al vostru, al tuturor clujenilor, şi iată că lucrul acesta s-a întâmplat.

Datorită lui Matei Miko, Balul Operei a reuşit să ajungă un eveniment cunoscut. Apreciat de unii, criticat de alţii, a reuşit să străbată 25 de ani de existenţă.

Matei Mico: În aceşti 25 de ani cât am păstorit acest eveniment, am adus pe scena Operei Naţionale Române sute de artişti pe care îi puteţi regăsi pe toate afişele ediţiilor trecute şi cărora vreau să le mulţumesc pentru contribuţia lor excepţională la reuşita balului. Pentru că Balul Operei până la urmă se datorează în exclusivitate artiştilor care au performat.

Am crezut în cuvântul „cetate”, cum cred şi acum. Şi a apărut un titlu, o medalie, o diplomă de Senior al Cetăţii. Aceste premii au fost întotdeauna atribuite pe baza deciziei unei comisii de nominalizare şi atribuire a acestor premii.

În cazul Seniorilor Cetăţii, această comisie a fost condusă de Ioan Aurel Pop care, iată, ne face plăcerea şi onoarea să accepte să continue să conducă acest modul. Apoi au fost, sigur, şi alte premii, cum ar fi premiul Mecena sau premiul Lia Hubic.

Oferirea de premii va continua, după cum susţine directorul Operei Florin Estefan:

Decernările de premii se continuă ca şi titluri. An de an se va da acel premiu de Senior al Cetăţii. Cât despre premiul Lia Hubic, într-o discuţie cu Vasile Jucan, directorul Academiei de Muzică Gheorghe Dima, dânşii au cerut ca acel trofeu să meargă în direcţia dumnealor şi să-l ofere Academia, într-un festival de muzică pe care dânşii îl organizează în fiecare an.

Împreună cu colegii mei am decis să creem un nou trofeu, care se dă o singură dată în an în cadrul Balului Operei. Trofeul Operei Naţionale se va numi Popovici-Bayreuth.

Un alt premiu, pentru că este Balul Operei, vreau să meargă în sprijinul tinerilor cântăreţi. S-a iniţiat acum câţiva ani acest premiu Alexandru Fărcaş, care era acordat de către domnul Remus Pop. (Florin Estefan)

Ca şi format, balul va avea două părţi: o parte muzicală şi dineul ce se va desfăşura în foaier. În premieră în acest an, sala mare a Operei se va transforma, după cum susţine managerul de eveniment Alexandra Mihali:

Cea mai mare noutate de fapt este că vom transforma toată sala într-o sală de bal. Unim partea artistică, scena, cu restul sălii (deci cu publicul). Soliştii şi baletul vor performa nu doar pe scenă cum era până acum, ci şi în restul sălii. O altă noutate ar fi că ne vom axa 100% doar pe program artistic de operă, pe balet şi pe dans de societate, nu şi pe alte feluri de muzică cum era până acum.

Este şi o parte caritabilă, o parte din profitul acestui eveniment va fi redirecţionată către Transilvania Opera Academy, un program al Operei Naţionale Române din Cluj, care susţine tineri solişti vocali: îi susţine financiar pentru a putea locui în Cluj, dar îi susţine şi prin consultanţă profesională şi ajutor în carieră. (Alexandra Mihali)

Regizorul spectacolului, Petre Năstase, spune că publicul va fi personajul principal al acestui eveniment:

Rolul meu este unul destul de greu, pentru că trebuie să păstrez toate valorile acumulate timp de 25 de ani şi să aducem ceva proaspăt, nou, dar într-o manieră clasică. De data aceasta balul va fi al operei. Nu va mai fi niciun artist pop, rock, sau din altă zonă a industriei muzicale, toată partea artistică se va baza doar pe conţinut clasic.

Balul Operei va fi un eveniment care va încerca să adune elite. Acest gen de eveniment se înscrie într-o latură mondenă. Practic este un eveniment de PR, de networking, unde oamenii vin să se simtă bine, să se simtă importanţi, să facă parte puţin din lumea operei. Şi atunci dress code-ul este unul dintre cele mai importante obiective pe care noi vrem să le atingem în acest an: bărbaţi în smoking, doamnele în rochii lungi de seară.

În acest fel, publicul va deveni personaj principal în actul artistic care se va întâmpla de-a lungul a trei ore. (Petre Năstase)

Programul balului ce onorează anul 2018 dedicat Centenarului Marii Uniri va fi susţinut de orchestra, soliştii şi ansamblul de balet al Operei Naţionale Române şi va include momente muzicale reprezentative din repertoriul dramatic şi instrumental autohton.

500 de bilete sunt deja puse în vânzare, preţul acestora fiind între 260 şi 490 de lei, în funcţie de locul în sală.

 

Rodica Tulbure/ Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități
De prin Cluj marți, 26 martie 2024, 13:49

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități

De aceste imobile vor beneficia 40 de persoane adulte cu handicap, instituționalizate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și...

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități
Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului
De prin Cluj sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului

Sâmbătă, 23 martie, în intervalul orar 20:30–21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului de pe Calea Dorobanților...

Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului
Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas
De prin Cluj joi, 21 martie 2024, 15:43

Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas

Am parcurs și noi doar o mică parte din traseu alături de Vali Anghelescu, de la Cluj Guided Tours și am aflat câteva secrete:    ...

Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas
Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE
De prin Cluj joi, 21 martie 2024, 15:25

Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE

Ea a afirmat că România se va conecta de Budapesta și de Sofia cu linii de mare viteză, iar Clujul este un punct esenţial pe acest traseu....

Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 16:36

Adina Vălean se va afla la Cluj-Napoca

Pe de altă parte, la Primăria municipiului Cluj-Napoca va veni în vizită o delegație a Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul...

Adina Vălean se va afla la Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 16:20

Festivalul Filmului Francez revine la Cluj

Tema din 2024 este „Créer, innover, entreprendre en français”, care doreşte să evidenţieze dinamismul spaţiului francofon și...

Festivalul Filmului Francez revine la Cluj
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 13:38

Concurs internațional de artă murală

”Murals of Youth” este singurul festival şi concurs internaţional de artă murală dedicat elevilor de liceu, precizează...

Concurs internațional de artă murală
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 11:45

600 de angajați ai Poștei Române au ieșit în stradă la Cluj

UPDATE: ora 11.00 Procesul de negociere a noului contract colectiv de muncă din Poşta Română a fost compromis, iar oamenii se pregătesc pentru...

600 de angajați ai Poștei Române au ieșit în stradă la Cluj