Ascultă Radio România Cluj Live

Ambasada Franței premiază Orașele Durabile

Ambasada Franței premiază Orașele Durabile

Articol de cristina.rusu, 14 februarie 2018, 14:43

Creșterea populației din ultimele decenii, nevoia tot mai mare de spații de locuit, progresele tehnologiei au transformat orașele în care trăim în locuri tot mai zgomotoase și înghesuite. Din fericire, putem transforma marile aglomerări urbane în spații mai prietenoase.

Ambasada Franței în România, în parteneriat cu Business France și Camera franceză de Comerț și Industrie din România au lansat prima ediție a concursului „Orașul durabil”, deschis tuturor comunităților – județe, municipii, orașe, comune – care premiază inițiativele inovatoare din domeniul dezvoltării sustenabile.
Data limită de înscriere în competiție este 30 martie 2018.

De ce ”Orașul durabil”? Este un subiect despre care se vorbește mult, dar despre care lumea nu are neapărat o idee specifică. Toată lumea se gândește, probabil, la lucrurile pe care le vedem în filmele științifico-fantastice, orașele-minune care se dezvoltă într-o zi cât altele în 10 ani. Nu: orașul durabil este o sumă de lucruri și de factori extrem de concreți, care depind foarte mult de oameni.

Acest concurs își propune să pună în valoare inițiativele pozitive ale colectivităților locale din România și să le recompenseze pe cele mai implicate în dezvoltarea durabilă și în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Există mai multe teme: apă, canalizare și gestionarea deșeurilor; mobilitate urbană; eficiență energetică; valorificarea construcțiilor și reabilitarea patrimoniului.

Juriul va evalua inițiativele locale și bunele practici care au permis o mai bună adaptare la schimbările climatice și au avut un impact pozitiv asupra calității vieții populației.

Dosarul de candidatură va trebui să cuprindă:

– formularul de candidatură (în limba franceză sau în limba română) ;
– o prezentare a colectivității locale (în limba franceză sau în limba română) ;
– o prezentare detaliată a proiectului (în limba franceză sau în limba română) ;
– un buget detaliat al proiectului.
(Andrei Popov, responsabil de comunicare al Institutului Francez din București)

Ca la orice concurs, vor exista și premii, pentru că e importantă puterea exemplului, iar initiațivele care ne fac viața mai bună merită promovate.

Trebuie încurajate exemplele de bună practică. Acest tip de proiect nu iese în evidență, nu ia ochii prin nimic; o pubelă de colectare selectivă a deșeurilor, oricât de performantă, nu va face niciodată o știre de primă pagină.

Însă pentru că Franța este unul dintre liderii mondiali ai orașelor durabile și politicilor publice referitoare la mediu, dorește să încurajeze aceste inițiative. Colectivitățile premiate vor avea ocazia să facă vizite de documentare în Franța, în alte comunități teritoriale care au derulat proiecte inovante în materie de mediu.

(Andrei Popov, responsabil de comunicare la Institutul Francez din București)

Ambasada Franței în România și partenerii săi invită toate autoritățile locale din România să trimită, înainte de 30 martie 2018, proiectele deja finalizate sau în curs de finalizare, care ilustrează un pas important în dezvoltarea durabilă a comunității lor.

Proiectele câștigătoare vor fi selectate de un juriu format din experți independenți.
O colectivitate locală poate depune mai multe dosare de candidatură cu condiția ca acestea să se refere la categorii tematice diferite ale concursului.

Formularul de candidatură, precum și regulamentul concursului sunt disponibile pe site-ul Ambasadei Franței: https://ro.ambafrance.org/Lansarea-concurs-Ora%C8%99ul-durabil.

”Orașul durabil” este și tema Întîlnirilor Europene din Transilvania, ajunse la cea de-a opta ediție. Acestea vor avea loc în 14 martie la Cluj-Napoca și în 15-16 martie, la Alba-Iulia.

Tema „Orașe durabile” va fi împărțită în trei subiecte : Demersuri și procese de guvernanță pentru un oraș care devine durabil; Orașul durabil: prioritate pentru o viață bună și calitatea vieții locuitorilor și tranziția economică, digitală, energetică și inovarea în serviciul dezvoltării durabile.

Anca Mureșan Bota

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Miei vânduți la export
Social joi, 28 martie 2024, 11:30

Miei vânduți la export

Animalele au ajuns în Italia şi Croaţia, ţări care se pregătesc să sărbătorească Paştile la sfârşitul acestei săptămâni, dar şi în...

Miei vânduți la export
Clujul pe culoarul de transport Rin-Dunăre
Social joi, 28 martie 2024, 11:18

Clujul pe culoarul de transport Rin-Dunăre

Atât liniile de cale ferată care urmează să fie modernizate, cât și rețeaua de autostrăzi vor trece prin Cluj, zonă care, spune comisarul...

Clujul pe culoarul de transport Rin-Dunăre
Ziua Internațională a Păsărilor este sărbătorită la 1 aprilie
Social joi, 28 martie 2024, 09:55

Ziua Internațională a Păsărilor este sărbătorită la 1 aprilie

Sunt propuse ieșiri în natură la Cheile Turzii și Sibiu – sâmbătă, 30 martie, la Alba Iulia – duminică, 31 martie și la Bistrița –...

Ziua Internațională a Păsărilor este sărbătorită la 1 aprilie
Carnea de pui oferită spre vânzare în magazine este sigură
Social joi, 28 martie 2024, 09:39

Carnea de pui oferită spre vânzare în magazine este sigură

Directorul executiv al instituției, Mihai Ponea, a declarat pentru Radio România Actualități că din cele 2.500 de tipuri de salmonella prezente...

Carnea de pui oferită spre vânzare în magazine este sigură
Social miercuri, 27 martie 2024, 17:18

Copiii din Centrul de Plasament ”Prichindelul” vor avea ”un loc acasă”

A fost modernizat și dotat pavilionul I din cadrul Centrului de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități ”Prichindelul”, în vederea...

Copiii din Centrul de Plasament ”Prichindelul” vor avea ”un loc acasă”
Social miercuri, 27 martie 2024, 15:53

Praf saharian deasupra României

Miercuri, 27 martie și joi, 28 martie, circulaţia aerului va favoriza pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine...

Praf saharian deasupra României
Social miercuri, 27 martie 2024, 15:43

Peste 1,4 milioane de ore au fost oferite Planetei

De asemenea, o serie de obiective de interes mondial au participat la momentul emblematic al Orei Pământului, printre care: Opera din Sydney,...

Peste 1,4 milioane de ore au fost oferite Planetei
Social miercuri, 27 martie 2024, 15:35

Ministrul Finanțelor despre plafonarea RCA

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, spune că este o soluţie temporară până ce va fi modificată legislaţia privind piaţa asigurărilor auto,...

Ministrul Finanțelor despre plafonarea RCA