Ascultă Radio România Cluj Live

Salvamontistul agresat în Borșa: locuitorii se tem să denunțe actele de violență din oraș

Salvamontistul agresat în Borșa: locuitorii se tem să denunțe actele de violență din oraș
Foto: Sorin Apostol

Articol de Bianca Câmpeanu, 16 februarie 2018, 15:07 / actualizat: 22 februarie 2018, 8:54

Un salvamontist din oraşul Borșa (Maramureș) vrea să demareze o campanie de stopare a violenţei în acest oraş, după ce chiar el a fost victima unei agresiuni.

În urmă cu câteva zile Sorin Apostol, voluntar în cadrul Serviciului Public Salvamont Borșa, a fost agresat de un localnic despre care spune că nu este la prima acţiune de acest fel. Tocmai de aceea consideră că este momentul ca şi cetăţenii oraşului să ia atitudine şi să sprijine autorităţile locale în încercarea de a combate acest fenomen. Dan Izvoreanu a obţinut mai multe detalii de la Sorin Apostol:

Dan Izvoreanu: — V-aş ruga să ne povestiţi ce s-a întâmplat în ziua respectivă.

Sorin Apostol: — Mergeam pe str. Victoriei, eram în maşină şi aveam geamul uşor deschis pe partea dreaptă. Am auzit nişte ţipete de la o doamnă, despre care ulterior am constatat că a căzut şi a avut o fractură la picior. Împreună cu un coleg al meu am mers să o ajutăm: am ridicat-o, am urcat într-o maşină şi am trimis-o de urgenţă la spital. După care am spus: „Hai să ne oprim la un ceai”. Am intrat acolo la un bar, la un ceai. Am stat la bar, am discutat una-alta. După un timp a intrat individul în bar, ne-a salutat, am dat şi eu noroc cu el. Moment în care s-a oprit în faţa mea şi a început să-mi adreseze insulte şi injurii, susţinând că aş fi spus eu ceva despre el. A început să mă ameninţe cu moartea, m-a prins de ureche. I-am spus: „Nu mă lovi, pentru că o să fie consecinţe legale”. M-a lovit cu pumnul în faţă. Moment în care a intervenit unul din colegii mei, a încercat să-l oprească, dar l-a ameninţat şi pe el cu moartea, cu bătaia ş.a.m.d. După un timp s-a retras. M-am prezentat la urgenţe şi apoi am anunţat poliţia.

Dan Izvoreanu: — A luat poliţia vreo măsură împotriva agresorului?

Sorin Apostol: — S-a prezentat la urgenţe, mi-a luat declaraţie, urmează să ancheteze.

Dan Izvoreanu: — Dumneavoastră cât de bine îl cunoaşteţi pe bărbatul respectiv?

Sorin Apostol: — Nu am avut niciodată un dialog cu el. Anul trecut am avut un incident în care un prieten al meu a avut tot aşa o problemă cu el: a intrat la el în firmă, i-a bătut o angajată, l-a ameninţat şi pe el ş.a.m.d. Am intervenit pentru prietenul meu, în sensul în care i-am spus că-l sprijin, că nu e singur. Între timp a rezolvat problema, s-au împăcat. Ulterior, din discuţiile prietenului meu, am aflat că respectivul i-a dat foc la apartament. L-au văzut nişte vecini cărora le-a fost frică să meargă şi să depună mărturie, ancheta a rămas aşa.Tipul este un om foarte periculos şi mă bucur că nu au intervenit şi cei de la masă, pentru că putea să iasă mult mai urât.

Dan Izvoreanu: — Dumneavoastră sunteţi în continuare în spital?

Sorin Apostol: — Încă sunt sub supraveghere. Am vrut să ies, dar medicul nu-mi dă voie, pentru că am o fractură la nivelul feţei şi mi-a zis că poate evolua în ceva mai urât.

Dan Izvoreanu: — E adevărat că nu este un caz singular acesta în oraşul Borşa?

Sorin Apostol: — Este doar parţial adevărat. În oraşul Borşa se întâmplă multe lucruri frumoase, dar din păcate, din aproximativ 27000 de locuitori, sunt o mână de oameni care fac astfel de probleme şi astfel de scandaluri.Totuşi vă asigur că borşenii sunt nişte oameni minunaţi.

Dan Izvoreanu: — Ceea ce dumneavoastră vreţi să ne transmiteţi este că nu trebuie să ne fie frică să venim în continuare în Borşa, nu?

Sorin Apostol: — Absolut. Toţi oamenii care vin la noi în Borşa sunt în siguranţă.

Dan Izvoreanu: — Am înţeles că dumneavoastră aţi declanşat o campanie de conştientizare şi de stopare a violenţei în Borşa.

Sorin Apostol: — Am făcut o postare publică, dar nu m-am aşteptat să am atâtea mesaje de susţinere şi atâtea distribuiri la ceea ce s-a întâmplat. Am zis că dacă totuşi se întâmplă asta şi văd că oamenii vor să se implice, hai să pornim o campanie, să unim un pic comunitatea împotriva acestui lucru. Şi foarte mulţi oameni şi-au exprimat interesul să se implice.

Dan Izvoreanu: — Ce vreţi să faceţi în continuare, concret, ca să se stopeze acest fenomen?

Sorin Apostol: — Voi încerca să implic toate autorităţile competente, începând de la primărie, poliţie şi alte structuri ale statului, care pot să intervină şi pot să informeze cetăţenii din Borşa asupra ce trebuie făcut pentru a nu se mai ivi astfel de situaţii.

Dan Izvoreanu: — Sunteţi angajat sau voluntar la salvamont?

Sorin Apostol: — Sunt voluntar. Toţi salvamontiştii din Borşa sunt voluntari.Serviciul Salvamont din Borşa are aproximativ 24 de membri, toţi voluntari.

Dan Izvoreanu: — Cunoaşteţi şi alte cazuri de violenţă în oraş?

Sorin Apostol: — Doar cele pe care le-aţi văzut şi dumneavoastră în presă. Încă ceva aş vrea să subliniez: eu vă spun sincer că atât poliţia, cât şi primăria se implică în fenomenul acesta. Din păcate oamenii nu prea-i ajută: de obicei părţile vătămate îşi retrag plângerile la presiuni şi ameninţări, martorii nu vor să se prezinte, lăsând în dificultate autorităţile care vor să pună legea în aplicare. De aceea vreau să pornesc această campanie. Vrem să-i informăm pe oameni că uneori trebuie să mai şi suferim ca să le fie bine copiilor noştri.

 

Dan Izvoreanu/Andreea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

Miei vânduți la export
Social joi, 28 martie 2024, 11:30

Miei vânduți la export

Animalele au ajuns în Italia şi Croaţia, ţări care se pregătesc să sărbătorească Paştile la sfârşitul acestei săptămâni, dar şi în...

Miei vânduți la export
Clujul pe culoarul de transport Rin-Dunăre
Social joi, 28 martie 2024, 11:18

Clujul pe culoarul de transport Rin-Dunăre

Atât liniile de cale ferată care urmează să fie modernizate, cât și rețeaua de autostrăzi vor trece prin Cluj, zonă care, spune comisarul...

Clujul pe culoarul de transport Rin-Dunăre
Ziua Internațională a Păsărilor este sărbătorită la 1 aprilie
Social joi, 28 martie 2024, 09:55

Ziua Internațională a Păsărilor este sărbătorită la 1 aprilie

Sunt propuse ieșiri în natură la Cheile Turzii și Sibiu – sâmbătă, 30 martie, la Alba Iulia – duminică, 31 martie și la Bistrița –...

Ziua Internațională a Păsărilor este sărbătorită la 1 aprilie
Carnea de pui oferită spre vânzare în magazine este sigură
Social joi, 28 martie 2024, 09:39

Carnea de pui oferită spre vânzare în magazine este sigură

Directorul executiv al instituției, Mihai Ponea, a declarat pentru Radio România Actualități că din cele 2.500 de tipuri de salmonella prezente...

Carnea de pui oferită spre vânzare în magazine este sigură
Social miercuri, 27 martie 2024, 17:18

Copiii din Centrul de Plasament ”Prichindelul” vor avea ”un loc acasă”

A fost modernizat și dotat pavilionul I din cadrul Centrului de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități ”Prichindelul”, în vederea...

Copiii din Centrul de Plasament ”Prichindelul” vor avea ”un loc acasă”
Social miercuri, 27 martie 2024, 15:53

Praf saharian deasupra României

Miercuri, 27 martie și joi, 28 martie, circulaţia aerului va favoriza pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine...

Praf saharian deasupra României
Social miercuri, 27 martie 2024, 15:43

Peste 1,4 milioane de ore au fost oferite Planetei

De asemenea, o serie de obiective de interes mondial au participat la momentul emblematic al Orei Pământului, printre care: Opera din Sydney,...

Peste 1,4 milioane de ore au fost oferite Planetei
Social miercuri, 27 martie 2024, 15:35

Ministrul Finanțelor despre plafonarea RCA

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, spune că este o soluţie temporară până ce va fi modificată legislaţia privind piaţa asigurărilor auto,...

Ministrul Finanțelor despre plafonarea RCA