Ascultă Radio România Cluj Live

Sibianul Alexandru Barbu și-a dorit să devină Alberto Tomba iar acum concurează la olimpiadă

Alexandru Barbu și Alberto Tomba

Sibianul Alexandru Barbu și-a dorit să devină Alberto Tomba iar acum concurează la olimpiadă
Foto: Alexandru Barbu și Alberto Tomba

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 februarie 2018, 06:00

Sibianul Alexandru Barbu este singurul sportiv român care va concura la proba de schi alpin (masculin) la Olimpiada de Iarnă de la PyeongChang, care se desfăşoară în Coreea de Sud. Alexandru speră să intre în rândul primilor 30 atât la slalom, cât şi la slalom uriaș. Într-un interviu acordat colegei noastre Laura Matei, de la Antena Sibiu, Alexandru Barbu a vorbit despre perioada de pregătire pentru această olimpiadă, dar şi despre ceea ce reprezintă pentru el schiatul. Interviul a avut loc înainte de plecarea la  PyeongChang.

Alexandru Barbu: — Pasiunea a început de copil mic. Amândoi părinţii mei lucrau în Păltiniş (tatăl meu a fost şef de staţiune), iar de atunci am început să merg zilnic. Iarna, înainte să merg la şcoală mă duceam la schi, la toate concursurile şi evenimentele care se făceau pe pârtie mergeam şi eu. Mi-a plăcut foarte mult şi am rămas ataşat de acest sport.

Laura Matei: — Ce reprezintă acest sport pentru tine?

Alexandru Barbu: — Un mod de viaţă foarte sănătos; o şcoală care te învaţă multe lucruri (efortul de fapt te educă să fii amabil, să fii bun). Pentru mine sportul este unul din punctele importante din viaţa mea.

Laura Matei: — La ce alte competiţii ai mai participat?

Alexandru Barbu: — Am participat la Olimpiada de la Soci, din Rusia. Acum, după multe urcuşuri şi coborâşuri, am reuşit să mă calific şi la această olimpiadă, a doua consecutiv.

Laura Matei: — Când aţi început pregătirea pentru această competiţie din Coreea de Sud?

Alexandru Barbu: — Un ciclu olimpic durează 4 ani. Pentru acest lucru te pregăteşti de când ai terminat o olimpiadă, până la următoarea olimpiadă. Din păcate în 2015 am avut o ruptură a ligamentului şi a trebuit să stau pe margine 6 luni de zile până şi-a revenit genunchiul.

Laura Matei: — Cine te va însoţi în Coreea de Sud?

Alexandru Barbu: — Prietenii mă vor susţine şi prin intermediul internetului. Părinţii nu o să participe cu mine, dar Sebastian, fratele meu antrenor, va fi acolo. El a fost schior de performanţă până la vârsta de 22 de ani. A fost bun, dar a avut şi el o ruptură de ligament. S-a apucat de automobilism.

Laura Matei: — La câte probe vei concura în Coreea de Sud?

Alexandru Barbu: — Voi participa doar la probele tehnice, la proba de slalom uriaş şi proba de slalom special. Ca şi la cealaltă olimpiadă, sper o clasare la ambele probe printre primii 30 de sportivi.

Laura Matei: — Când ai aflat că ai fost calificat la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud?

Alexandru Barbu: — Calificarea am avut-o de anul trecut, din luna februarie-martie. Concursurile pe care le-am făcut în acest sezon au fost tot aşa, premergătoare olimpiadei. Având cel mai bun punctaj dintre toţi schiorii români, am avut dreptul de a participa la olimpiadă.

Laura Matei: — Participarea ta la aceste jocuri olimpice a fost pusă sub semnul întrebării la un moment dat. Care a fost cauza?

Alexandru Barbu: — A fost o neînţelegere de comunicare între Federaţie şi Comitetul Internaţional. Nu s-a înţeles exact că avem un singur loc pentru o naţiune pentru a participa la Jocurile Olimpice.

Laura Matei: — Care este timpul pe care îl petreci acasă cu familia şi cât timp îţi dedici pregătirilor pentru concursuri?

Alexandru Barbu: — 11 luni pregăteşti un sezon, iar luna aceea care este ca să umpli anul eşti în bucăţele acasă, cu prietenii, cu familia.

Laura Matei: — Ce înseamnă pentru tine un concurs atât de important cum sunt Jocurile Olimpice?

Alexandru Barbu: — Ceva mai important decât a putea să mă calific la Jocurile Olimpice nu cred că este.

Laura Matei: — La un moment dat te-ai întâlnit cu Alberto Tomba, unul dintre campionii importanţi ai acestui sport. Este el unul dintre oamenii de la care ai încercat să furi meserie, să spunem aşa?

Alexandru Barbu: — Este idolul copilăriei mele. Cu el am crescut, uitându-mă la el la televizor şi văzând ceea ce reuşeşte. Ca orice copil, dorinţa era să devin Alberto Tomba, pentru mine aşa a fost.

 

Laura Matei/Andreea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Împarte cu prietenii tăi

Apreciază:

Apreciază Încarc...
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Etichete:
Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor