Ascultă Radio România Cluj Live

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Articol de Bianca Câmpeanu, 20 februarie 2018, 06:00

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer.

Consumul zilnic de mâncare preparată de fabrică, inclusiv fulgi de porumb, pizza şi batoane de ciocolată sporeşte riscul îmbolnăvirii de cancer cu 25%, după cum sugerează un prim studiu de acest fel, realizat în Franţa. Aditivii din mâncarea preparată, din gustările preambalate şi prăjiturile cumpărate de la magazin, combinate, pot declanşa boala, avertizează cercetătorii.

În plus, cercetătorii se tem că hrana procesată ar putea depăşi în nocivitate efectele zahărului şi grăsimilor pe care le conţine. Apetitul crescut al Occidentului pentru mesele gata preparate ar putea alimenta creşterea numărului de îmbolnăviri de cancer, pe viitor – aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii francezi care au studiat dieta unui număr de 105.000 de persoane, din care 2.228 au dezvoltat tumori maligne în perioada de opt ani acoperită de studiu. Cei 25% din subiecţi care au consumat cele mai multe alimente „ultraprocesate” au avut un risc cu 23% mai mare de a se îmbolnăvi de o formă de cancer, decât cei 25% din subiecţi care au consumat cele mai puţine preparate de acest gen, scriu specialiştii în The British Medical Journal.

Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, jumătate din alimentele cumpărate de britanici sunt preparate în fabrică.

Cercetarea franceză nu poate dovedi că procesarea alimentelor duce direct la creşterea riscului de cancer şi unii experţi au spus că este mai probabil ca efectul să fie produs de lipsa de vitamine din acele produse alimentare care tind a fi vândute preambalate sau de stilul de viaţă nesănătos al celor care au tendinţa de a le mânca. În orice caz, studiul evidenţiază importanţa unei diete bogate în fructe şi legume şi cât mai puţine cereale crocante şi pizza.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat carnea procesată de felul kaizerului sau şuncii drept cancerigene. Dar şi legumele sărate la conservă sunt considerate alimente „procesate”, iar legumele de sezon preparate de fabrică, marinate în sosuri cu arome adăugate sunt considerate „ultraprocesate”.
Mathilde Touvier, de la Centrul de cercetare statistică şi epidemiologică Sorbonne Paris Cité, este de părere că nu conţinutul ridicat de zahăr şi sare din alimentele procesate este de vină pentru îmbolnăviri, ci aditivii, compuşii care se formează în timpul procesării, sau substanţele chimice din ambalaje.

Franţa recomandă oficial oamenilor să evite alimentele procesate.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie sâmbătă, 17 februarie 2018, 06:00

44% dintre belgieni mănâncă mai puţină carne

Aproape jumătate dintre belgieni (44%) afirmă că au redus consumul de carne, pe parcursul anului trecut, potrivit unei anchete online realizată...

44% dintre belgieni mănâncă mai puţină carne