Ascultă Radio România Cluj Live

Radu Iamandi, tânărul care a participat la toate edițiile Inovation Labs

Radu Iamandi

Radu Iamandi, tânărul care a participat la toate edițiile Inovation Labs
Foto: Radu Iamandi

Articol editat de cristina.rusu, 21 februarie 2018, 12:25

La prima ediție, Innovations Labs 2016 s-a înscris din curiozitate și „mai mult pentru distracție”. Nu știa că programul este despre startup-uri și idei de afaceri în tehnologie. La preselecție și-a prezentat proiectul, care pornea de la o idee distractivă – „Board support for your longboard/skateboard”.

Însă înţelegând cum stau lucrurile la hackathon, a început de la zero prin concluzia Produsul meu este gata. Am venit aici să ajut pe alții, nu pe mine.

Îndrăgește atât de mult acest proiect, încât spune că va participa cu mare drag la cât mai multe ediții, bineînțeles că, de fiecare dată vine cu alte idei și alte proiecte.

Laura Matei: Cine este Radu Iamandi şi cu ce se ocupă în viaţa reală?

Radu Iamandi: Radu Iamandi este un student în anul II la electronică aplicată. În acelaşi timp este un programator la o firmă din Sibiu, pasionat de robotică şi de chestii do it yourself.

Laura Matei: Cum ai auzit de acest concurs şi ce te-a determinat să participi la el?

Radu Iamandi: Am auzit de Inovation Labs de la câţiva prieteni pe care i-am cunoscut prin diferite proiecte. Am invitat încă trei prieteni cu mine, ca să formăm o echipă. Iniţial am mers acolo cu o idee deja implementată, un minicalculator cu capacităţi de output foarte bune, ce transmitea pe frecvenţă radio FM şi wifi conţinut audio şi text.

Am ajuns mai departe la finala de la Bucureşti, unde nu am câştigat niciun premiu, dar am câştigat experienţă. Am fost contactaţi după aceea de o galerie de artă de tip nou din Bucureşti ce voia să implementeze prototipul nostru, doar că ideea lor nu era sustenabilă.

În anul II am participat cu două idei. Una era un termos inteligent, care putea să răcească sau să încălzească băutura şi să o menţină la temperatura dorită.

Cealaltă se numea City Quest, o aplicaţie ce implica activităţi de tip treasure hunt în industria turismului. Termosul aproape că a luat foc la prezentare: s-a desprins un element şi a făcut un scurt circuit cu un alt element. Şi cum bateria era destul de puternică, au început să iasă mici flame.

Laura Matei: Vei participa şi în acest an? A devenit pentru tine o tradiţie să participi la fiecare ediţie?

Radu Iamandi: Da, pentru că nu am nimic de pierdut. Chiar merită, fie că mergi mai departe, fie că nu. În plus participarea înseamnă şi oportunităţi, eu aşa mi-am găsit primul job. Anul acesta voi participa cu o idee pe care nu cred că am voie să o spun: va consta într-un mic device, ce are capabilitatea de a bloca sau a debloca un calculator cu un simplu sticker sau doar cu telefonul, prin proximitate.

Laura Matei: Cum au fost cele 24 de ore, cum ai rezistat stresului?

Radu Iamandi: În primul an nu am avut nevoie de 24 de ore, ci doar de 18. Am apucat chiar să dormim puţin înainte de prezentare. În al doilea an, cele 24 de ore mi s-au părut foarte scurte, aveam două proiecte la care lucram şi nu puteam să mă împart cum trebuie. La un moment dat am adormit cu laptopul în mână, scriind codul.

Laura Matei: Cât timp din zi alocaţi acestor proiecte?

Radu Iamandi: În medie cam 2 ore pe zi, asta însemnând că în weekend stăm cam 10-12 ore şi lucrăm la ele.

Laura Matei: Cum a fost participarea la Bucureşti?

Radu Iamandi: Concurenţa a fost mai bine pregătită. La prima ediţie, ei au avut câteva luni în plus să-şi pregătească şi să-şi dezvolte proiectul. Mi-au plăcut foarte mult proiectele lor. Ale noastre păreau un pic mai simpliste, dar la noi era abia prima ediţie. Acolo nu au mai fost 24 de ore, a fost doar prezentarea produsului şi jurizarea.

Laura Matei: La un moment dat aţi beneficiat de o perioadă de pregătire, de mentorat. Aţi ales voi mentorul, sau v-a ales mentorul pe voi?

Radu Iamandi: Acea perioadă de 3 luni de mentorship conţine mai mulţi mentori, mai mulţi antreprenori locali, din Sibiu. Nu putem să alegem noi sau ei să ne aleagă, ci pur şi simplu fiecare modul, fiecare capitol este prezentat de un alt antreprenor. Mi se pare că m-au ajutat foarte mult acele 3 luni de mentorship.

 

Laura Matei

Foto: facebook

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Apreciază:

Etichete:
Academia Română, la 158 de ani
Educaţie joi, 4 aprilie 2024, 14:58

Academia Română, la 158 de ani

O sesiune festivă a Adunării Generale a avut loc în această dimineaţă, iar până la ora 16:00 s-a desfăşurat Ziua Porţilor Deschise. ...

Academia Română, la 158 de ani
Tabără pentru copii orfani în stațiunea Băișoara
Educaţie joi, 4 aprilie 2024, 13:59

Tabără pentru copii orfani în stațiunea Băișoara

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj se va implica sâmbătă, 6 aprilie, la Centrul de vacanță Moara de Pădure, în proiectul...

Tabără pentru copii orfani în stațiunea Băișoara
Caz șocant la un centru de educație incluzivă din Oradea
Educaţie joi, 4 aprilie 2024, 13:39

Caz șocant la un centru de educație incluzivă din Oradea

Orizontul educațional în România pare să fie strâmt și plin de prejudecăți, cel puțin în cazul Centrului Școlar de Educație Incluzivă...

Caz șocant la un centru de educație incluzivă din Oradea
UMF Cluj a obținut finanțare pentru două proiecte mari
Educaţie miercuri, 3 aprilie 2024, 16:28

UMF Cluj a obținut finanțare pentru două proiecte mari

Finanțarea provine prin Planul Național de Redresare și Reziliență și se ridică la 69,3 milioane de lei.   Clădirea, care va găzdui...

UMF Cluj a obținut finanțare pentru două proiecte mari
Educaţie marți, 2 aprilie 2024, 12:57

Dispute pe tema introducerii camerelor video în școli

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” spun, într-un comunicat, că...

Dispute pe tema introducerii camerelor video în școli
Educaţie vineri, 29 martie 2024, 15:05

Ministrul Educației la Sibiu

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a reiterat vineri, 29 martie, la Sibiu că înregistrările realizate de echipamentele audio-video din şcoli vor...

Ministrul Educației la Sibiu
Educaţie vineri, 29 martie 2024, 12:40

„Prim Ajutor în Școli”

Consiliul Județean va susține financiar realizarea acestor cursuri cu suma de 100.000 de lei. Cursurile vor fi asigurate de Crucea Roșie filiala...

„Prim Ajutor în Școli”
Educaţie joi, 28 martie 2024, 09:24

Violența în școli ia amploare

Aproape 3.400 de fapte penale în unităţile de învăţământ au fost raportate anul trecut, arată datele Poliţiei, în timp ce instituţiile...

Violența în școli ia amploare