Ascultă Radio România Cluj Live

Dan Izvoreanu: Am alergat 15 kilometri prin zăpadă la -15 grade

vlădeasa-winter-trail-izvo-2018-6

Articol de Bianca Câmpeanu, 27 februarie 2018, 06:00 / actualizat: 27 februarie 2018, 8:58

Animaţie mare la sfârşitul săptămânii trecute în satul Rogojel din munţii Apuseni. Aici s-a desfăşurat ediţa a 4-a a concursului de schi de tură şi alergare montană Vlădeasa Winter Trail. Duminică, 25 februarie, s-au aliniat la start aproape 200 de alergători, care au avut de parcurs un traseu de 15 km din Rogojel până pe vârful Vlădeasa şi retur. Colegul nostru Dan Izvoreanu  ne povesteşte cum a fost:

Înca de la prima ediţie mi-am dorit să alerg la concursul Vlădeasa Winter Trail. Odată pentru că imi e foarte dragă şi cunoscută zona iar pe de altă parte, pentru că nu mai alergasem la un concurs montan pe zăpadă. Aşa că, iată-mă duminică, la startul concursului, undeva la o pensiune din satul Rogojel. Alături de mine, alți aproape 200 de alergători, mulţi dintre ei abonaţi la concursurile de profil şi cu multe astfel de competiţii de alergare în palmares. Afară sunt minus 12 grade Celsius, aşa că toată lumea ţopăie, se mişcă şi aşteaptă startul.

În sfârşit, auzim cuvântul mult aşteptat: START!

Cunosc traseul foarte bine, am urcat de nenumărate ori la cabana Vlădeasa şi apoi pe vârf, în toate anotimpurile, dar niciodată la un concurs. Ştiu că urmează o urcare susţinută de 7 kilometri, aşa că îmi dozez efortul şi îi las pe cei mai antrenaţi să mă depăşească, fără să mă supăr. Vorba ardeleanului, ce atîta grabă!

Traseul e super, drumul serpuieste printre casele din cătunul Rogojel, continuă prin pădurea de brazi, trece pe lângă cabana Vlădeasa de la 1400 şi urcă pînă în creastă. Trecem pe lângă primul punct de control unde ne refacen forţele, bem un ceai cald şi gustăm din fructele şi energizantele pregătite de organizatori.

Mai sunt încă vreo 3 kilometri până la punctul de control de pe vărful Vlădeasa, aşa că, ne mişcăm din loc fiindcă cele minus 15 grade încep să se resimtă. De aici urcuşul parcă e mai uşor şi după câteva minute încep să apară primii alergători, cei care vor urca pe podium şi care deja se întorc de pe vârf. La alergare, prioritate au cei care coboară, aşa că, le facem loc, doar sunt campionii. În cele din urmă ajung pe Vârf, după 2 ore şi jumătate de la plecare. NU e un timp grozav, dar eu mă ghidez după vorba că nu e important să câştigi, ci să participi. Un fel de premiu de consolare.
Pe vârf, ne aşteaptă deja celebra pălincă de la Vlădeasa Winter Trail, pe care trebuie să o guste toţi concurenţii. Iar la minus 19 grade, este cel mai bun energizant posibil. Facem şi tradiţionalul selfie cu voluntarii de pe vârf şi o dăm la vale, fiindcă totuşi există un timp limită în care trebuie să ne incadrăm.

La întoarcere, totul e mai uşor, sunt 7 kilometri de coborâre, pe care-i dovedesc în circa o oră. Gândul că mai e puţin pînă la finish îmi dă aripi şi după aproximativ 3 ore şi jumătate de la pornire trec linia de Sosire. E o atmosferă grozavă, toată lumea zâmbeşte, se felicită, se fac fotografii şi se discută impresii de pe traseu.
Urmează festivitatea de premiere.

Unul dintre câştigători e deja cunoscutul Andrei Ţale, alergător cu multe concursuri naţionale în palmares. El a ajuns primul la categoria sa de vârstă 20-29 de ani:

Pentru mine a fost prima ediţie la Vlădeasa, a fost un traseu foarte foarte frumos, cu multă zăpadă. Ne tot văietăm în ultimii ani că nu prea mai avem zăpadă, nu mai ninge, dar aici am găsit un cadru perfect pentru sporturi montane. Traseul mi-a plăcut foarte mult, vremea pe sus..chiar am stat să mai admir peisajul, aşa scurt, fiindcă a fost o cursă de viteză. Mai vin şi la anul! (Andrei Ţale)

Andrei Èšale – locul 1

Însă Vlădeasa Winter Trail nu este doar despre alergare şi schi ci este o sărbătoare a satului Rogojel la care participă toată lumea. Copiii de la școala din Rogojel au pregătit sâmbătă, un spectacol de cântece populare și tradiții din zona la care au muncit cu multe luni înainte. Iar spectatorii au fost în mare parte chiar concurenții.

Anul acesta am avut parte și de invitați surpriză. Este vorba despre ansamblul Hanu cu bragă, format din doi tineri talentați care vor să reînvie instrumentele arhaice de suflat. Pe muzica lor, dealtfel, a fost dat și startul la concurs:

Suntem Ioan Braga şi Călin Han. Ioan cântă la dobâ, fideu, drâmbâ şi tilincă iar Călin la instrumente de suflat vechi: cimpoi, fluier, caval, tulnic, trîmbiţă şi clarinet. Cel mai drag îmi este cavalul fiindcă exprimă cel mai bine durerea poporului român. 

Ioan Braga și Călin Han

Vlădeasa Winter Trail, editia cu numărul 4 s-a încheiat. Pot spune că a fost mai mult decât un concurs, a fost o întâlnire între prieteni, o adevărată sărbătoare a locuitorilor din cătunul Rogojel, un mod inedit de a promova tradițiile, sportul și mișcarea.

 

Text și foto: Dan Izvoreanu

Radio Cluj poate fi ascultat ÅŸi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar ÅŸi cu unii dintre cei mai mici concurenÅ£i:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Åži ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla