Ascultă Radio România Cluj Live

Un mic secret pentru o cafea perfectă

 

Un mic secret pentru o cafea perfectă

Articol de Carmen Sas, 25 martie 2018, 07:00

Un chimist de la Universitatea din Oregon susţine că secretul unei ceşti de cafea perfecte este de a folosi apă dură, împreună cu boabe proaspăt măcinate, care au fost depozitate în frigider. Dr. Christopher Hendon ne recomandă să evităm flitrele de cafea, dar şi măcinarea prea fină a cafelei, deoarece se poate strica gustul.

Magneziul şi calciul din apa dură menţin cofeina, ceea ce îmbunătăţeşte calitatea băuturii. Cu toate acestea, apa dură poate conţine bicarbonat, ceea ce face cafeaua amară. Boabele trebuie păstrate la frigider, deoarece cafeaua proaspăt preparată conţine dioxid de carbon, care se evaporă cu uşurinţă şi astfel se pierde aroma.

Este important, de asemenea, şi aparatul de măcinat cafeaua. Dacă boabele sunt măcinate prea fin, gustul cafelei nu mai este la fel de bun. Apa fierbinte trebuie să treacă uniform prin cafea şi procesul să fie constant. Prin urmare, cafeaua făcută la filtru nu are gust atât de bun, deoarece apa trece în special prin mijloc.

O echipă de specialişti în preparatul cafelei a testat sfaturile dr. Hendon şi a constatat că, dacă sunt respectate, cantitatea de cafea utilizată poate fi redusă. Este importantă determinarea raportului corect între cafea şi apă, precum şi presiunea apei pentru a maximiza gustul. Dr.Hendon şi-a început cercetarea, din cauza gustului schimbat al cafelei sale – într-o zi bună, în altă zi, cu un gust total diferit.

Din punct de vedere ştiinţific, m-am întrebat întotdeauna de ce nu pot face acelaşi lucru de două ori. Studiul meu a urmărit fiecare variabilă în pregătirea cafelei – de la măcinare, până la presiunea apei şi compoziţia ei minerală, a explicat acesta.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 17:06

Obiceiuri ciudate din secolul XIX

Multe lucruri bune provin din Anglia secolului XIX; avem în acest sens cărţile lui Charles Dickens şi Jane Austen, ilustratele de Crăciun şi...

Obiceiuri ciudate din secolul XIX
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 12:00

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului

Unele produse pot reduce atractivitatea, la această concluzie neașteptată a ajuns cercetătorii francezi de la Universitatea din Montpellier, care...

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului