Ascultă Radio România Cluj Live

Primul tratat românesc de medicină, elaborat în 1760, a fost editat la Sibiu

Lia Brad Chisacof

Primul tratat românesc de medicină, elaborat în 1760, a fost editat la Sibiu
Foto: Lia Brad Chisacof

Articol editat de cristina.rusu, 13 aprilie 2018, 17:32

Primul tratat românesc de medicină, elaborat în 1760, a fost editat şi adus la lumină de Lia Brad Chisacof. Volumul a fost lansat, joi, 12 aprilie, în foaierul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu.

Secretele vinului și berii tămăduitoare, despre sirupus făcut din fierturi sau terciuri și multe asemenea medicamente se regăsesc în cartea sa ”Meșteșugul doftoriei. Primul tratat românesc de medicină”.

Legătura dintre “Meșteșugul doftoriei”, primul tratat medical românesc și orașul Sibiu este aceea că el a fost făcut din inițiativa unui membru al Companiei Comerciale din acest oraș. Lucrarea cuprinde o istorie a medicinii, a medicilor, scrise în greacă. Iar partea de remedii, inclusiv populare este scrisă în română și reprezintă o sinteză de lucrări medicale din Antichitate până în secolul al XVIII-lea.

Autoarea volumului, Lia Brad Chisacof:

Lucrarea aceasta pornește de la Sibiu. A fost inițiată de un companist, membru al Companiei Comerciale, numite grecește La Sibium. Acesta a fost absolvent al Colegiului de la Aiud cu preocupări de Științe Naturale. Ioan Adam este numele lui, care inițiază proiectul dar nu îl duce el la bun sfârșit.

Manuscrisul era dedicat celor care aveau nevoie de un tratament pentru că erau foarte puțini medici. Acesta s-a gândit să dea niște remedii practice de folos tuturor. Niciunul dintre aceste manunscrise nu știu să fi fost inițiat la Sibiu. Dar a existat inițial un manuscris sibian pe care nu îl avem. (Lia Brad)

„Meşteşugul doftoriei” este prima lucrare medicală de amploare, redactată în spațiul cultural românesc, care a combinat manuscrisele româneşti numerele 933 şi 4814. Manuscrisele originale se află în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române şi au constituit baza acestui tratat.

Invitat să ia cuvântul a fost și etnologul Ilie Moise, care a transmis mesajul de salut din partea Institutului de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române:

Institul sibian de Științe Socio Umane al Academiei Române se simte onorat că lansează o carte atât de importantă pentru cultura românească și pentru Sibiu.

Doamna Lia Brad a pornit realizarea acestui volum de la un manunscris redactat de un sibian. Eu mă bucur că doamna a ales Sibiul pentru lansarea acestui volum în primul rând pentru că așa se cuvine chiar și după câteva sute de ani să se întoarcă cartea la Sibiu. (Ilie Moise)

Limba română folosită în text are caracteristici din toate graiurile românești. Andreea Ciutacu, din partea Editurii Academiei Române, a precizat că lucrarea semnată de Lia Brad Chisacof a stat circa trei ani în editură, pentru redactare şi corectare.

Proiectul editorial pe care l-am realizat și am reușit să îl finalizez împreună cu doamna Lia Brad Chisacof s-a derulat pe parcursul mai multor ani. Cred că au fost cam doi-trei ani lucru numai în editură din momentul în care doamna Chisacof a venit numai cu manuscrisul de l-a depus.

Noi am încercat să scoatem o ediție cât mai bună, care să facă cinste editurii și Academiei Române, editură care prin intermediul Fundației patrimoniu ne-a susținut financiar. (Andreea Ciutacu)

Lucrarea a fost tipărită doar în 200 de exemplare și se distribuie gratuit. Cititorii, prezenți la eveniment au profitat de ocazie pentru a achiziționa unul dintre aceste volume, împreună cu autograful autoarei.

Nepoata mea a editat cartea. Știu când venea la arhive și lua de acolo indicații și manunscrise ca să poată să scrie această carte. Este nevoie să cunoști istoria medicine și a farmaciei.

Este una dintre cele mai selecte lansări, subiectul este unul foarte interesant, iar abordarea este inedită. Este foarte important ca manunscrise de secol XVIII existente pe teritoriul României sunt valorificate și în special la editura Academiei.

Autoarea cărții, Lia Brad Chisacof, este cercetătoare la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

 

Radio Antena Sibiului

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Apreciază:

Etichete:
Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Cultural marți, 16 aprilie 2024, 12:43

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe

Classic Unlimited lansează cea de a II-a ediție a proiectului Classic for Kids. Începând cu 18 aprilie și pe parcursul lunii mai echipa...

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 15:42

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național

Premiera ”Cântece de speriat frica”, după idei din textele Hertei Müller, va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 19, în Studioul Euphorion....

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 09:39

Distincție europeană pentru Ateneul Român

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024.   Marca patrimoniului...

Distincție europeană pentru Ateneul Român
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Cultural duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa

Dramatizare radiofonică de Doina Papp.   Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Constantin Codrescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Cultural vineri, 12 aprilie 2024, 13:02

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida

Fundația Transilvania Trust organizează din nou Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida, duminică, 28 aprilie, între orele...

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida
Cultural joi, 11 aprilie 2024, 09:55

S-a stins din viață Cornel Udrea!

Cornel Udrea s-a născut la 27 martie 1947, în Gheorgheni, județul Harghita.   A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj, promoția...

S-a stins din viață Cornel Udrea!
Cultural miercuri, 10 aprilie 2024, 09:38

Pagini de Operă la Radio Cluj

Pagini muzicale interpretate de Arona Bogdan, Liliana Feher, Sorin Lupu, Horațiu Ruști, Corneliu Huțanu vor aduce eleganța pe scena Casei Radio!...

Pagini de Operă la Radio Cluj
Cultural marți, 9 aprilie 2024, 13:29

55 de ani de teatru românesc în Satu Mare 

Stagiunea 2023 – 2024 este așadar una aniversară pentru Trupa Mihai Raicu, pentru publicul din Satu Mare și nu numai.    Scurtă...

55 de ani de teatru românesc în Satu Mare