Ascultă Radio România Cluj Live

Primul tratat românesc de medicină, elaborat în 1760, a fost editat la Sibiu

Lia Brad Chisacof

Primul tratat românesc de medicină, elaborat în 1760, a fost editat la Sibiu
Foto: Lia Brad Chisacof

Articol de cristina.rusu, 13 aprilie 2018, 17:32

Primul tratat românesc de medicină, elaborat în 1760, a fost editat şi adus la lumină de Lia Brad Chisacof. Volumul a fost lansat, joi, 12 aprilie, în foaierul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu.

Secretele vinului și berii tămăduitoare, despre sirupus făcut din fierturi sau terciuri și multe asemenea medicamente se regăsesc în cartea sa ”Meșteșugul doftoriei. Primul tratat românesc de medicină”.

Legătura dintre “Meșteșugul doftoriei”, primul tratat medical românesc și orașul Sibiu este aceea că el a fost făcut din inițiativa unui membru al Companiei Comerciale din acest oraș. Lucrarea cuprinde o istorie a medicinii, a medicilor, scrise în greacă. Iar partea de remedii, inclusiv populare este scrisă în română și reprezintă o sinteză de lucrări medicale din Antichitate până în secolul al XVIII-lea.

Autoarea volumului, Lia Brad Chisacof:

Lucrarea aceasta pornește de la Sibiu. A fost inițiată de un companist, membru al Companiei Comerciale, numite grecește La Sibium. Acesta a fost absolvent al Colegiului de la Aiud cu preocupări de Științe Naturale. Ioan Adam este numele lui, care inițiază proiectul dar nu îl duce el la bun sfârșit.

Manuscrisul era dedicat celor care aveau nevoie de un tratament pentru că erau foarte puțini medici. Acesta s-a gândit să dea niște remedii practice de folos tuturor. Niciunul dintre aceste manunscrise nu știu să fi fost inițiat la Sibiu. Dar a existat inițial un manuscris sibian pe care nu îl avem. (Lia Brad)

„Meşteşugul doftoriei” este prima lucrare medicală de amploare, redactată în spațiul cultural românesc, care a combinat manuscrisele româneşti numerele 933 şi 4814. Manuscrisele originale se află în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române şi au constituit baza acestui tratat.

Invitat să ia cuvântul a fost și etnologul Ilie Moise, care a transmis mesajul de salut din partea Institutului de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române:

Institul sibian de Științe Socio Umane al Academiei Române se simte onorat că lansează o carte atât de importantă pentru cultura românească și pentru Sibiu.

Doamna Lia Brad a pornit realizarea acestui volum de la un manunscris redactat de un sibian. Eu mă bucur că doamna a ales Sibiul pentru lansarea acestui volum în primul rând pentru că așa se cuvine chiar și după câteva sute de ani să se întoarcă cartea la Sibiu. (Ilie Moise)

Limba română folosită în text are caracteristici din toate graiurile românești. Andreea Ciutacu, din partea Editurii Academiei Române, a precizat că lucrarea semnată de Lia Brad Chisacof a stat circa trei ani în editură, pentru redactare şi corectare.

Proiectul editorial pe care l-am realizat și am reușit să îl finalizez împreună cu doamna Lia Brad Chisacof s-a derulat pe parcursul mai multor ani. Cred că au fost cam doi-trei ani lucru numai în editură din momentul în care doamna Chisacof a venit numai cu manuscrisul de l-a depus.

Noi am încercat să scoatem o ediție cât mai bună, care să facă cinste editurii și Academiei Române, editură care prin intermediul Fundației patrimoniu ne-a susținut financiar. (Andreea Ciutacu)

Lucrarea a fost tipărită doar în 200 de exemplare și se distribuie gratuit. Cititorii, prezenți la eveniment au profitat de ocazie pentru a achiziționa unul dintre aceste volume, împreună cu autograful autoarei.

Nepoata mea a editat cartea. Știu când venea la arhive și lua de acolo indicații și manunscrise ca să poată să scrie această carte. Este nevoie să cunoști istoria medicine și a farmaciei.

Este una dintre cele mai selecte lansări, subiectul este unul foarte interesant, iar abordarea este inedită. Este foarte important ca manunscrise de secol XVIII existente pe teritoriul României sunt valorificate și în special la editura Academiei.

Autoarea cărții, Lia Brad Chisacof, este cercetătoare la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

 

Radio Antena Sibiului

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
Cultural duminică, 24 martie 2024, 00:00

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj

Piesa Hora Domnițelor de Radu Stanca Adaptarea radiofonică Ioan Chindriș. Regia artistică Ioan Tauf. În distribuție Teodora Mazanitis Fugaru,...

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Cultural sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului

Evenimentul naşterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de...

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Ziua Porților Deschise la teatru
Cultural vineri, 22 martie 2024, 12:16

Ziua Porților Deschise la teatru

Programul de anul acesta se adresează tuturor categoriilor de vârstă, incluzând activități diverse atât pentru cei mari, cât și pentru cei...

Ziua Porților Deschise la teatru
50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural joi, 21 martie 2024, 16:46

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online

Biblioteca Brukenthal are o colecţie de peste 280.000 volume, dar acestea se puteau consulta doar la sediu, prin căutarea în fişele de hârtie....

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural marți, 19 martie 2024, 18:04

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Revendicările vizează creşterea salariilor pentru lucrătorii din muzee şi biblioteci astfel încât să dispară discriminarea salarială între...

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Cultural marți, 19 martie 2024, 11:41

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024

Volumul apare la Editura Școala Ardeleană, sub egida Cercului „Hertziana” al seniorilor din Radio Cluj și a Uniunii Ziariștilor...

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024
Cultural marți, 19 martie 2024, 06:00

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca

Aceasta se va afla sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și va fi mentorată de maestrul Cristian Mandeal.   S-au...

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca
Cultural luni, 18 martie 2024, 19:08

Maratonul Bach, la a treia ediție

Astfel, joi, 21 martie 2024, de ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia...

Maratonul Bach, la a treia ediție