Ascultă Radio România Cluj Live

Doi clujeni vor traversa pe schiuri cel mai mare gheţar din Europa

Zoltán Szénási și Alpár Katona

Doi clujeni vor traversa pe schiuri cel mai mare gheţar din Europa
Foto: Zoltan și Alpar

Articol editat de cristina.rusu, 1 mai 2018, 06:00 / actualizat: 1 mai 2018, 12:03

Zoltán Szénási și Alpár Katona sunt fondatorii proiectului Rupicapra Social, iar aventura lor are un scop caritabil: vor aduna fonduri pentru taberele gratuite Yuppi, organizate pentru copiii cu afecţiuni oncologice.

Dan Izvoreanu a stat de vorbă cu cei doi temerari.

Dan Izvoreanu: În luna mai o veţi lua către Islanda, unde aveţi planuri mari. Despre ce este vorba?

Alpár Katona: În 12 mai pornim în Islanda. Planul, foarte pe scurt, este să traversăm gheţarul Vatnajökull. Este cel mai mare gheţar din Europa. Itinerariul o să fie undeva la 200 km, noi dorim să traversăm în 8-10 zile.

Dan Izvoreanu: E o zonă sălbatică, unde nu prea aveţi ajutor din exterior. Veţi fi oarecum izolaţi, aşa este?

Zoltán Szénási: Aşa este. Adevărul este că nici noi nu ştim cum e, avem doar informaţii pe care le-am adunat din stânga şi din dreapta, din online şi de la oameni care au mai fost acolo.

Rezultatul cercetărilor arată că este o zonă deloc populată, chiar şi în zonele din apropierea gheţarilor sunt câteva cătune. Este o logistică pe care nici noi nu o vedem foarte clar. Se spune că există oameni, există ghizi care cunosc zona. Vom încerca să interacţionăm cu ei, să aflăm pe unde se poate urca cel mai bine.

Odată ajunşi pe calotă treaba se mai simplifică, câteva zile doar trebuie să ţinem direcţia vest. Apoi urmează iar câteva zile grele, trebuie să găsim locul unde putem coborî de pe gheţar.

După ce coborâm vom ajunge într-o zonă care este de fapt un deşert, un deşert pe bază vulcanică. Odată ajunşi jos, avem iar de străbătut câteva zile o zonă fără drumuri: cu mlaştini, râuri, pâraie care coboară din gheţar.

Trebuie să ajungem la un drum mai măricel, unde să încercăm să găsim un transport către capitală.

YuppiSlide 2018

Dan Izvoreanu: În ce constă echipamentul vostru?

Alpár Katona: Fiindcă este o aventură în care vom fi doar noi doi, în primul rând trebuie să ducem un cort. Trebuie să avem o butelie şi aragaz, mâncare. Practic tot echipamentul care e necesar ca să dormim şi să ne hrănim timp de 10 zile. Pe lângă schiuri vom avea şi nişte sănii speciale, cu acestea vom transporta echipamentul.

Dan Izvoreanu: Aţi botezat expediţia YuppiSlide, pentru că voi faceţi acest lucru pentru nişte copii bolnavi.

Alpár Katona: E foarte important de precizat: aventura o facem pentru noi înşine. Avem o ramură în clubul nostru, Rupicapra Social, iar acolo avem câteva programe (inclusiv în Cluj organizăm câteva evenimente pentru copii). Unul din aceste programe este acela de a strânge fonduri.

Zoltán Szénási și Alpár Katona

Noi am decis că aceste aventuri sunt cadrul ideal de atenţie pentru a promova cauza acestui Yuppi Camp. Aceste tabere sunt proiectele unei organizaţii cu care colaborăm. Sunt practic tabere medicale, în care îi învaţă pe copii să trăiască, să aibă din nou poftă de viaţă.

Taberele sunt gratuite pentru copii, dar costă foarte mult. Noi îi ajutăm prin aceste campanii de fundraising să strângem bani pentru ei. Campania de fundraising o legăm de aventura noastră. Este un proiect pe 5 ani, iar acum suntem în anul al treilea.

Dan Izvoreanu: Ce veţi face în ultimii doi ani de proiect?

Zoltán Szénási: Mai exact vom putea spune când ne întoarcem. Dar din ce am citit şi ce ne-am documentat, eu cred că cea mai dificilă parte va fi orientarea. Apoi suntem conştienţi că mergem într-o zonă cu foarte multe precipitaţii. Asta înseamnă că dacă temperatura este mai scăzută atunci ninge abundent; dacă nu, atunci ne plouă zi şi noapte.

Noi suntem optimişti şi sperăm să prindem câteva zile excepţionale, în care nu ne va ploua sau ninge. Vom avea GPS, hartă, busolă, deci vom putea ţine direcţia în care ne deplasăm; doar că e foarte apăsător să stai în ceaţă, să nu vezi nimic.

Alpár Katona: Vânturile pot deveni cu adevărat periculoase, la fel şi vremea, care e foarte schimbătoare. Gheţarul este o calotă plată, unde se formează vânturi de 100 km pe oră, care apar brusc. În acel moment trebuie să ştii să te adăposteşti foarte repede.

Dan Izvoreanu: Cum anume se va face strângerea de fonduri pentru tabăra Yuppi?

Alpár Katona: Abordăm firme, iar firmele oferă o sponsorizare către Yuppi Camp direct. În plus, avem un link unde oamenii pot să intre şi să doneze. Linkul se poate găsi pe www.rupicaprasocial.org, în secţiunea YuppySlide este un buton mare şi verde. Banii nu ajung la noi, ci direct la asociaţia pentru care strângem.

Dan Izvoreanu: Unde putem urmări parcursul vostru din Islanda?

Zoltán Szénási: Vom încerca să comunicăm cu cei de acasă, în special cu colega noastră care se va ocupa de comunicare. Tot aşa, pe rupicaprasocial.org vom avea noutăţi; şi pe Facebook-ul nostru.

 

 

Dan Izvoreanu / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Împarte cu prietenii tăi

Apreciază:

Apreciază Încarc...
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Etichete:
Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor