Ascultă Radio România Cluj Live

Rally Radio Live 2018: Descrierea probelor

Rally Radio Live 2018: Descrierea probelor

Articol de Bianca Câmpeanu, 2 mai 2018, 06:00 / actualizat: 5 mai 2018, 16:18

Sergiu Itu – Valea Fericirii

Valea Fericirii a fost introdusă în traseul raliului pentru prima dată în 2014 și este o probă deja cunoscută a Telekom Sport Transilvania Rally powered by Ford. Pentru spectatori, această probă oferă atât secțiuni de viteză mare, cât și viraje lente, murdare, sau înguste, așa că spectacolul este garantat! Atracția probei constă în componenta ei: o parte tehnică și îngustă la început, unde nu ai loc să greșești, și o parte mai lată și mai rapidă pe final, care făcea parte mai demult din fosta probă Dângău.

Mihnea Mureșan – Mănăstireni

Fiind una dintre cele mai rapide probe ale Telekom Sport Transilvania Rally powered by Ford, cu multe vârfuri de pantă urmate de viraje mascate, Mănăstireni necesită o dictare cât mai exactă și multă încredere între pilot și copilot. Dacă comunicarea funcționează corespunzător și poți găsi un ritm bun, cei aproximativ 9 km ai acestei probe pot fi o adevărată plăcere. Porțiunea proaspăt asfaltată de la start este una dintre favoritele mele, însă va fi nevoie de multă atenție, deoarece, pe aproape toate interioarele de viraj există pietre ascuțite, care vor ajunge cu siguranță pe trasa ideală, putând cauza derapaje nedorite sau pene de cauciuc. După intersecția cu drumul județean, urmează o înșiruire de viraje rapide unde e nevoie de mult curaj, aici putând fi câștigate secunde prețioase.

Manastireni - MIhnea Muresan

Manastireni – MIhnea Muresan

Borbely Karoly – Tarnița

Tarnița este cea mai lungă probă a raliului cu cei 24,97 de kilometri. O probă foarte tehnică cu ruperi de ritm, de viteză în coborâre, asfalt cu aderența schimbătoare, risc de pană în multe locuri. Una peste alta, această probă va avea un cuvânt greu de spus în clasamentul final al Telekom Sport Transilvania Rally powered by Ford. Alegerea optimă a cauciucurilor va fi extrem de importantă, concurenții ajung pe Tarnița, după alți 34 de kilometri de probă specială. O probă de raliu adevărată!

Tarnita - Borbely Karoly

Tarnita – Borbely Karoly

Florin Tincescu – Florești

Proba Florești denumită de mine și „proba spectacol ” de la Telekom Sport Transilvania Rally powered by Ford este una din puținele probe unde spectatorii pot vedea aceeași mașina de concurs de 3 ori sau mai bine zis aproape pe toată durata celor 7 km.
Este o probă de tip circuit unde fiecare mașină revine o dată prin punctul de unde a luat startul. Acest lucru face deliciul publicului de a vedea o probă frumoasă și complexă având atât viraje lente și tehnice, dar și viraje de viteză.

Florin Tincescu - Floresti

Florin Tincescu – Floresti

Norbert Maior – Căpușu Mare

Pentru mine este una dintre cele mai frumoase probe din campionatul nostru atât în configurația aceasta cât și la vale. Fiind prima probă a raliului, o va face și mai interesantă deoarece fiecare dintre noi dorim să avem un ritm cât mai bun pentru a începe cu dreptul această cursă. Sunt multe locuri spectaculoase, de mare viteză, de la care eu cred că merită văzute pe această probă. Alegând această specială, fanii au posibilitatea de a ajunge în timp util și pe proba Floreșți, care de asemenea va fi foarte spectaculoasă la lumina farurilor.

Norbert Maior - Capusu Mare

Norbert Maior – Capusu Mare

Marco Tempestini – Super Speciala „Cluj-Napoca, Oraș European al Sportului”

Ediția de anul trecut a dovedit că am ales corect acest traseu care înconjoară inima sportului clujean. Există pe această probă toate ingredientele unui spectacol adevărat, derapaje, viteză de vârf, frânările la limită, tehnicitatea, virajele. Pentru securitatea publicului, în 2018, am făcut o mică modificare, așa că intrarea în parcarea de la Hotel Sport va fi diferită și am pre-dispus tot acolo un despărțitor de benzi pentru cine intră și cine iese din acea parcare. Astfel nu mai există nici măcar teoretic, riscul ca doi concurenți să se poată “întâlni” în acea parcare. Numărul mare de spectatori prezenți anul trecut pe probe, felicitările primite atât din partea concurenților străini cât și a celor din țară, ne fac siguri că Telekom Sport Transilvania Rally powered by Ford va fi un spectacol pe cinste.

Bogdan Marișca – Dângău

Din punctul meu de vedere e cea mai grea și complexă probă din campionat. Are o viteză medie ridicată, aproape de limita maxim admisă, ceea ce înseamnă că orice greșeală costă scump iar asta se traduce într-o presiune suplimentară, care se simte… Are multe zone care seamănă una cu alta, viraje mascate, alternanțe rapide, urmate de capcane, practic toate ingredientele unei probe de „calibru”. E genul de probă care poate face diferența, e nevoie de o concentrare maximă și e în egală măsură dificilă atât pentru pilot cât și pentru copilot, pentru că are puține momente de respiro și acelea sunt scurte.

Simone Tempestini – Beliș

Proba Beliș, de când a început să facă parte din Telekon Sport Transilvania Rally powered by Ford și în fiecare an de atunci, a devenit o probă importantă în stabilirea clasamentului general. Este o probă care întotdeauna mi-a plăcut și a fost și una drintre primele probe pe care le-am câștigat în cadrul unui raliu din România. Este destul de îngustă, foarte virajată, dar în același timp o probă fluentă în care poți ajunge la viteze foarte mari în cursă, viteze pe care în timpul recunoașterilor, greu ți le-ai închipuit. În 2018, această probă are parte de o schimbare și anume, aceea că se va parcurge în sens invers, cu sosirea înspre satul Beliș. Aceasta, cred că va fi o schimbare care va aduce un plus valoare, mai ales pentru piloți, fiindcă partea aceea care în anii trecuți era greu de gestionat pentru frâne, fiind o coborâre la finalul probei, foarte solicitantă pentru materialul de concurs, acum va fi la început de probă și în urcare iar a doua jumătate a probei va fi cheia pentru un ritm bun.

 

Irina Gania

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Rally Radio Live 2018: Simone Tempestini vizează o victorie acasă, la Cluj
Rally Radio Live 2018 joi, 3 mai 2018, 14:11

Rally Radio Live 2018: Simone Tempestini vizează o victorie acasă, la Cluj

Weekend-ul acesta Clujul găzduiește Transilvania Rally (3-5 mai), prima etapă din Tour European Rally (TER) și a doua din Campionatul Național...

Rally Radio Live 2018: Simone Tempestini vizează o victorie acasă, la Cluj
Bogdan Marişca
Rally Radio Live 2018 marți, 1 mai 2018, 06:00

Rally Radio Live 2018: Bogdan Marişca: ”Datorită Radio Cluj, oamenii au aflat în timp real ce se întâmplă în cursă”!

Între 3-5 mai, municipiul și județul vor fi gazdele primei etape din acest an a raliului european Tour European Rally. Sub deja consacratul brand...

Rally Radio Live 2018: Bogdan Marişca: ”Datorită Radio Cluj, oamenii au aflat în timp real ce se întâmplă în cursă”!
Rally Radio Live 2018: Marco Tempestini: ”Ediția de anul trecut a fost un spectacol!”
Rally Radio Live 2018 luni, 30 aprilie 2018, 06:00

Rally Radio Live 2018: Marco Tempestini: ”Ediția de anul trecut a fost un spectacol!”

Clujul se plasează din nou pe harta internațională a motorsporturilor Între 3-5 mai, municipiul și județul vor fi gazdele primei etape din...

Rally Radio Live 2018: Marco Tempestini: ”Ediția de anul trecut a fost un spectacol!”
Radio Cluj este radioul oficial al Tour European Rally
Rally Radio Live 2018 sâmbătă, 21 aprilie 2018, 06:00

Radio Cluj este radioul oficial al Tour European Rally

Clujul este din nou pe harta internațională a motorsportului! Cea mai importantă competiție internațională de motorsport din Cluj va avea loc...

Radio Cluj este radioul oficial al Tour European Rally