Ascultă Radio România Cluj Live

Doina Cornea: „Dacă nu practicăm umilinţa, suntem pierduţi”

Doina Cornea

Doina Cornea: „Dacă nu practicăm umilinţa, suntem pierduţi”
Foto: Doina Cornea

Articol editat de Carmen Sas, 6 mai 2018, 06:00 / actualizat: 6 mai 2018, 13:08

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Doinei Cornea va fi depus, duminică, 6 mai,  în aula ‘Cardinal Iuliu Hossu’ a Catedralei Greco-Catolice din Piaţa Cipariu din Cluj-Napoca, anunţă un comunicat al Episcopiei de Cluj-Gherla.
De asemenea, clopotele bisericilor de pe teritoriul acestei eparhii vor bate zilnic, timp de trei zile, la prânz, în memoria ei.
Doina Cornea va fi înmormântată luni, 7 mai,  la Cimitirul Central din Cluj-Napoca. Ea a murit în cursul nopţii de joi spre vineri, la vârsta de 88 de ani.

………………………………………………………………………………………………………….

A semnat numeroase articole în ziare şi reviste de cultură. A ţinut conferinţe în ţară şi în străinătate. Doina Cornea a fost una dintre cele mai cunoscute figuri care s-au opus comunismului din România.
Am adunat pentru dumneavoastră câteva gânduri ale Doinei Cornea: despre mândrie, sacrificiu, unitate şi adevăr, gânduri păstrate în fonoteca noastră de aur.

S-ar putea ca dezordinea cronică a societăţii să ţină de dezordinea interioară a individului. Ce se poate face din el? Cu o cărămidă proastă, cum suntem fiecare, nu se poate face o casă bună. Că nu s-a clădit nimic durabil cu noi este limpede din istorie. Dar nu este întotdeauna limpede omului, cărămizii. Până când nu vom reuşi să facem curăţenie în sufletul nostru şi în conştiinţa noastră, până atunci nu ştiu ce se va putea clădi cu noi. 

Neamul nu este o fărâmiţare, nişte oameni roboţi care să te linguşească. Bunul nostru suprem care trebuie aşadar salvat este unitatea sufletească.

Mă declar absolut incompetentă în chestiuni de organizare, de administrare, de economie, de comerţ. Nu am nicio veleitate în a-mi impune opiniile mele politice sau sociale.

Nici mândria, nici orgoliul nu sunt nişte sentimente de cultivat. Când au fost sădite precum seminţele în sufletele noastre, au fost sădite ca mijloace de conservare şi de apărare. Noi le exacerbăm în viaţa de toate zilele. Dar dacă nu practicăm umilinţa, suntem pierduţi. Umilinţa este una din virtuţile cele mai mari pe care ni se cere să le practicăm.

Preocupările nesemnificative în jurul persoanei noastre – succese, eşecuri care ne macină – ne închid în ele. Trăim ca să ne deschidem, să uităm eul nostru, ca să ne integrăm în ceva mai vast decât noi.

Cel mai mare duşman al fericirii noastre suntem noi înşine. Ne cramponăm de ceva trecător, uitând de veşnicie, de Dumnezeu sau de valori. Nu o să ajungem astfel la adevărul absolut sau la binele absolut, dar trebuie totuşi să legăm fiecare clipă, fiecare act al nostru de aceste valori.

Societatea noastră e dominată de neadevăr, de minciună. Dacă fiecare dintre noi ar încerca să recunoască adevărul, să-şi recunoască greşelile, vinovăţiile, altfel ar arăta România.

Deşi se spune că poporul român s-a născut creştin, credinţa noastră seamănă de multe ori cu superstiţia; rugăciunea noastră seamănă cu un târg. Adică eu clădesc o biserică şi în schimb numele meu e curat, Dumnezeu îmi iartă păcatele. Nu merge chiar aşa. Trebuie să ne recunoaştem faptele şi să ne căim. Credinţa e o legătură vie, pe care nu trebuie să o trădăm.

Un popor care-şi pierde memoria este un popor care-şi pierde şi conştiinţa de sine şi identitatea.

Și, în loc de concluzie:

Cum să vă conving că sacrificiul pe care l-aţi adus a fost unul de dăruire eroică? De ce să moară un tânăr, ucis de nişte ticăloşi? Pot să vă vorbesc doar din proprie experienţă. Fiecare dintre cei plecaţi este fiul nostru, al tuturor. Pe fiul meu am încercat să mi-l închipui ucis şi mi-am zis că fiii noştri nu ne aparţin exclusiv nouă, ei aparţin unui ideal mai vast decât noi. Ei aparţin în ultimă instanţă lui Dumnezeu. Şi l-am oferit de bună voie lui Dumnezeu în numele acestui ideal. Am convingerea că aceste vieţi sacrificate nu sunt pierdute, pentru că spiritul nu poate muri. Şi va rămâne ca o flacără călăuzitoare a cugetelor noastre şi a celor ce vor veni după noi.

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Apreciază:

Etichete:
Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:04

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven

Uvertura operei Norma de Bellini, Simfonia nr. 9 de Beethoven, o capodoperă a genului în istoria universală a muzicii. Norma este o tragedie...

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Cultural luni, 22 aprilie 2024, 17:00

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a finalizat lucrările de reorganizare a expozițiilor permanente ale Muzeului Orașului Oradea.   Astfel,...

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Cultural duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva

Dramatizare: Rodica Suciu Stroescu.   Regia artistică: Leonard Popovici. În distribuţie: Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Mircea Albulescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Se pun în vânzare biletele pentru FITS
Cultural vineri, 19 aprilie 2024, 12:36

Se pun în vânzare biletele pentru FITS

Biletele vor avea preţurile neschimbate şi în acest an, între 30 și 150 de lei, a anunţat preşedintele festivalului şi directorul...

Se pun în vânzare biletele pentru FITS
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 18:55

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia

Alba Iulia şi-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural şi istoric.    Spectacolele...

Se deschide sezonul de turism cultural la Alba Iulia
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 14:32

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

19-25 mai, șapte zile de povești noi, pentru copii și oameni mari, în care teatrul este în centrul atenției.   În această ediție va fi...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 18:00

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural...

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 15:30

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI

Preponderente în lucrările sale sunt ambivalența, dezamăgirea și renunțarea, care vorbesc cu elocvență despre epuizare umană iar elemente...

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI