Ascultă Radio România Cluj Live

La Alba Iulia au început ”POVEȘTILE” cu actorul Ion Caramitru [AUDIO]

Ion Caramitru şi Cezar Firu

La Alba Iulia au început ”POVEȘTILE” cu actorul Ion Caramitru [AUDIO]
Foto: Ion Caramitru şi Cezar Firu

Articol editat de Carmen Sas, 7 mai 2018, 09:50 / actualizat: 11 mai 2018, 13:41

Cezar Firu: Domnule Ion Caramitru, vă invit la o poveste pentru că aici la Alba Iulia încep ”Poveștile”. Ediția din acest an, a XIII-a, a Festivalului Internațional de Teatru ”POVEȘTI” este considerată importantă, deoarece azi, 7 mai 2018, de la ora 20,00 găzduiește în Cetatea Alba Carolina, cea de-a XXVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER, gală care premiază însuși Festivalul ”Povești”. Ce poate fi mai plăcut, în miez de primăvară și în An Centenar ?

Ion Caramitru: De cum am venit la Alba Iulia, am văzut un oraș bine îngrijit cu Cetatea renovată, atât de bine și atât de atrăgător, cu oamenii care se fotografează tot timpul pe lângă statuile de pe alei. Ca artist, de câte ori am venit aici cu un spectacol sau altul, am avut parte de un public foarte bun, cald și înțelegător. Toate acestea se combină acum și cu oportunitatea de a face Gala UNITER la Alba Iulia în An Centenar, sigur gala e tânără foc, e o ”puștoaică” de doar 26 de ani, față de 100 e cam un sfert față de Centenar. Pe parcursul Galei vom vedea foarte multe imagini ale orașului, foarte multe mărturii legate de istoria acestui loc sfânt, Alba Iulia.

Mergând direct la conținutul Galei, ea, ca în fiecare an, amestecă în sensul pozitiv generațiile de creatori, de la cei mai tineri până la maeștrii și lucrul acesta e de bun augur, pentru că teatrul e o instituție care trebuie să întrețină organic un dialog creator între generații.

Iată-i și pe Mariana Mihuț și pe Victor Rebengiuc, nominalizați, dar și tineri la debut. Pentru prima dată, Gala are loc în Cetate, după București, în anul 2007 la Sibiu, când Sibiul era Capitală Culturală Europeană, apoi am ajuns la Iași, pe urmă la Târgu Mureș în Sala de concerte, la Timișoara în Teatrul Național și Opera Națională, la Oradea și iată-ne acum, în aer liber, în Cetatea Alba Carolina. La anul, Gala Premiilor UNITER va avea loc la Cluj Napoca.

 

Ion Caramitru, Aura Corbeanu, Ioana Bogățan, la Art Cafe – Festivalul Poveşti 2018 (conferinţa de presă)

Cezar Firu: Sloganul sub care se desfășoară acest eveniment este: Gala Premiilor UNITER unește Teatrul! Cum este perceput azi, teatrul românesc? Dar cultura română ?

Ion Caramitru: Dacă luăm în calcul testamentul înaintașilor care spuneau: V-am dat teatrul, v-il păziți/Ca pe-un lăcaș de muze/Din el să-ndrepți moravuri/Și să întreți limba literară, teatrul românesc de azi, o face cu măsură. Uitați-vă puțin peste Prut cât de mult și expresiv a evoluat limba română în teatrul de la Chișinău, de la Cahul sau de la Bălți unde reveniți ca frații, după ’89 și având acces la literatură de bună calitate și la limba română în plină expansiune de valoare, limba noastră românească, care se vorbea sărăcăcios acolo din cauza influențelor politice, acum limba teatrului românesc din zona Republicii Moldova este limba noastră cea curată.

Dacă vrei să auzi limba română curată, te duci la TEATRU. Venind la Alba Iulia, venim și cu această componentă a Unirii în cuget și-n simțiri, prin limba românească.

Cezar Firu: Știm, domnule Ion Caramitru, că sunteți de toate: manager, conducător auto, adică șofer, asistent social, regizor, actor. Există vreo deosebire între actorii generației dumneavoastră și actorii de azi ?

Ion Caramitru: Da. Din păcate e vorba de școală. Școala pe care am făcut-o noi a fost o școală mult mai bogată, mult mai serioasă și cu maeștrii mai dedicați pedagogiei, decât este astăzi. Regimul imbecil de a obliga cadrele didactice de a avea doctorate în artă  pentru a preda la catedră, era aberant. Am susținut în Guvernul din care am făcut parte, alături de ministrul Educației Andrei Marga și i-am explicat ca ministru al Culturii ce eram, că nu se poate aplica așa ceva în învățământul artistic, pentru că acesta ține de talent și i-am explicat atunci: Pavarotti nu poate preda canto la București, el nu avea studii, s-a născut cu o privighetoare în gât și era singurul care putea să-i învețe pe tinerii tenori cum să respire ca să-l ia pe ”do” de sus. Ori Fănică Luca, marele nostru naist, care avea 4 clase primare, era un țigan dintr-un cartier bucureștean, și care l-a învățat să cânte la nai pe Gheorghe Zamfir.

Îndepărtând de școală aceste mari talente, pentru lipsa de doctorat, a făcut ca școala să decadă groaznic în ultimii 20 de ani. Deci, diferența dintre generații este nivelul de școală pe care l-am absolvit noi și ei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cezar Firu: Vă place, maestre Caramitru, România de azi ? Cum o vedeți în viitor ?

Ion Caramitru: România mi-a plăcut întotdeauna, cea de azi nu este cea la care am visat în 1989, pentru că spațiul public, spațiul oficial politic este ocupat de urmașii comuniștilor de ieri. Sunt unul care a spus tot timpul că regimul neocomunist reprezentat de tovarășul devenit domn Iliescu și cei pe care i-a susținut, și-a făcut loc și iată-ne în continuare într-o tranziție parcă fără sfârșit spre o democrație căreia încă nu i-am găsit structura.

Cezar Firu: Vă citez maestre: Cine-ar fi crezut/Că trăind în ceață/Apucăm suta de ani/Încă în viață”… putem striga ”URA” ca ”papu” al dumneavoastră, să știe lumea că suntem de milenii, aici ???

Ion Caramitru: ”Papu” în dialectul aromân înseamnă „bunic”. Bunicul meu a asistat la premiera mea absolută, la debut în Teatrul Național București în ”Eminescu” și la aplauze în final nu s-a  manifestat deloc, văzând în sală un bărbat la 80 de ani, înalt, care stătea jos când lumea era în picioare. După ce spectatorii s-au așezat și au încetat aplauzele, ”papu” al meu s-a ridicat cât era de lung și a strigat din toți ”bojocii”…”URA”. După premieră, acasă, i-am spus: papule…pute-ai să strigi altceva, să aplauzi, dar de ce ai strigat ”URA” ?, la teatru nu se strigă așa… ”DRAGĂ, AM VRUT SĂ ȘTIE LUMEA CĂ SUNT ACOLO!”

Da, putem striga și noi într-un fel ”URA”, aici la Alba Iulia, pentru că, totuși, au trecut 100 de ani în care putem să spunem cu lipsa notorie de rigoare a Basarabiei, că România este cea Mare și cea bogată. URAaaaaa!

Mulțumim, maestre!

 

 

Cezar Firu, reporter, Radio România Cluj și Ion Caramitru, actor, manager și președinte UNITER, la cea de-a XXVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER din Cetatea Alba Carolina. Alba Iulia, 7 mai 2018.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Apreciază:

Etichete:
Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 13:56

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris

Fotografii, documente si filme de arhivā, atelierul din Montparnasse în care a lucrat, precum și sculpturi aduse din colecții internaționale...

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Cultural marți, 16 aprilie 2024, 12:43

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe

Classic Unlimited lansează cea de a II-a ediție a proiectului Classic for Kids. Începând cu 18 aprilie și pe parcursul lunii mai echipa...

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 15:42

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național

Premiera ”Cântece de speriat frica”, după idei din textele Hertei Müller, va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 19, în Studioul Euphorion....

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 09:39

Distincție europeană pentru Ateneul Român

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024.   Marca patrimoniului...

Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa

Dramatizare radiofonică de Doina Papp.   Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Constantin Codrescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Cultural vineri, 12 aprilie 2024, 13:02

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida

Fundația Transilvania Trust organizează din nou Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida, duminică, 28 aprilie, între orele...

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida
Cultural joi, 11 aprilie 2024, 09:55

S-a stins din viață Cornel Udrea!

Cornel Udrea s-a născut la 27 martie 1947, în Gheorgheni, județul Harghita.   A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj, promoția...

S-a stins din viață Cornel Udrea!
Cultural miercuri, 10 aprilie 2024, 09:38

Pagini de Operă la Radio Cluj

Pagini muzicale interpretate de Arona Bogdan, Liliana Feher, Sorin Lupu, Horațiu Ruști, Corneliu Huțanu vor aduce eleganța pe scena Casei Radio!...

Pagini de Operă la Radio Cluj