Ascultă Radio România Cluj Live

Conducerea Universității Babeș-Bolyai cere demisia ministrului Educației

Conducerea Universității Babeș-Bolyai cere demisia ministrului Educației

Articol editat de Alina Vingan, 8 mai 2018, 11:59 / actualizat: 13 mai 2018, 14:07

Conducerea Universității Babeș-Bolyai cere demisia ministrului Educației într-o scrisoare deschisă făcută publică luni seara.
După câteva săptămâni de grevă japoneză, solidară cu greva japoneză a studenţilor conducerea UBB cere public demisia ministrului Educaţiei.

În documentul trimis presei, se precizează că deși s-a încercat, inclusiv prin grevă japoneză, corectarea unor aspecte legate de alocarea de locuri bugetate în sistemul universitar, demersurile au fost fără succes.

Reducerea locurilor bugetate la UBB pentru anul următor reprezintă unul dintre motivele solicitării adresate de universitari. Laura Irimieș, purtător de cuvânt al Universității Babeș-Bolyai.

Solicitarea pe care Universitatea Babeş-Bolyai a trimis-o către membrii coaliţiei de guvernare şi către premierul României, privind demiterea sau demisia ministrului educaţiei, are legătură, evident, cu reducerea de locuri bugetate alocate pentru anul universitar 2018-2019. Este una din formele de protest pe care noi am considerat oportun să le manifestăm şi să le adoptăm. Noi sperăm că se va reveni, evident, asupra deciziei, se vor lua în calcul poziţiile universităţilor tradiţionale care, până la urmă, sunt cele care asigură vizibilitatea şi competitivitatea sistemului universitar românesc, atât pe plan intern cât şi pe plan internaţional.

Planurile noastre de învăţământ sunt deja elaborate şi aprobate. Reducerea de locuri bugetate nu va duce, cel puţin într-o primă fază, la reducerea cursurilor. Capacitatea maximă de şcolarizare nu este afectată. Noi vom încerca să ne menţinem standardele chiar şi în aceste condiţii în care sprijinul nu este cel pe care l-am dori şi cel de care am avea nevoie. (Laura Irimieș, purtător de cuvânt al Universității Babeș-Bolyai)

UBB a adresat public două scrisori către ministrul Educaţiei în speranţa că lucrurile vor fi îndreptate. Reacțiile primite nu au mulțumit universitarii.

Reprezentanţii UBB susţin, de asemeneam, că politicile aplicate de actualul ministru al educației condamnă pe termen lung competitivitatea mediului academic românesc în aria europeană a educaţiei şi a cercetării.

Reducerea locurilor la universitatea clujeană nu este un lucru atât de grav spun câțiva clujeni.

Textul integral al scrisorii:

„Stimată Doamnă Prim-Ministru, Stimaţi membri ai Coaliţiei de guvernare, Am încercat, în ultimele săptămâni, să-l determinăm pe domnul ministru al educaţiei naţionale – prin răspunsuri oficiale directe şi publice, scrisori deschise, inclusiv printr-o grevă japoneză – să înţeleagă erorile pe care le-a făcut în procesul de alocare a locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 către universităţile tradiţionale din marile centre academice ale ţării.

Aşa cum am arătat în luările noastre de poziţie, este vorba atât despre erori tehnice (spre exemplu, alocare bazată pe analize vechi de peste 10 ani, interpretări eronate ale analizelor Băncii Mondiale), cât şi despre erori de strategie (afectând singura zonă de competitivitate internaţională a mediului academic românesc – nivelurile de master/ doctorat – şi reducând şansa tinerilor din mediile defavorizate şi din mediul rural de a ajunge la universităţile din marile oraşe ale ţării). Prin astfel de politici se condamnă pe termen lung competitivitatea mediului academic românesc în aria europeană a educaţiei şi a cercetării, cu impact negativ asupra dezvoltării ţării.

Am primit, în schimb, pseudoexplicaţii bazate pe motivaţii vetuste şi pe date eronate sau expirate, prezentate însă cu un curaj şi o siguranţă incredibile, făcându-ne astfel să ne îngrijorăm serios cu privire la responsabilitatea celor care le-au oferit. Este clar că nu avem un partener de dialog în persoana domnului ministru, valorile, viziunea şi angajamentul academic ale Universităţii Babeş-Bolyai pentru societatea românească fiind incompatibile cu cele ale ministrului actual. În consecinţă, suntem datori societăţii româneşti să solicităm public demisia sau demiterea acestui domn ministru al educaţiei naţionale. Noi vom continua să avem poziţii publice prin care să apărăm – atât cât se poate în acest context politic nefast pentru mediul academic românesc – normalitatea academică şi, astfel, şansa de dezvoltare a ţării. Cu siguranţă, când la Minister va reveni o personalitate academică şi/ sau politică deschisă înţelegerii mediului universitar românesc şi internaţional şi rolului acestuia în dezvoltarea ţării, aceste derapaje vor fi corectate.

Dorinţa de stimulare a performanţei în învăţământul superior – afirmată de domnul ministru – este incompatibilă cu sancţionarea celor mai vechi, mai mari şi mai bine plasate universităţi din România în clasamentele internaţionale, adică a universităţilor care aduc prestigiu şi recunoaştere mondială şcolii româneşti contemporane“.

 

Alina Nechita/Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Concert Folk la Radio Cluj – Marius Matache
De prin Cluj luni, 15 aprilie 2024, 16:35

Concert Folk la Radio Cluj – Marius Matache

Marți, 23 aprilie 2024, Marius Matache vă invită la Sala Radio Cluj pentru spectacolul aniversar Matache20, parte a turneului aniversar prin care...

Concert Folk la Radio Cluj – Marius Matache
Cerere și ofertă: prețuri ”de lux” pe piața imobiliară a Clujului
De prin Cluj luni, 15 aprilie 2024, 14:08

Cerere și ofertă: prețuri ”de lux” pe piața imobiliară a Clujului

O chirie în Cluj-Napoca, într-un apartament cu două camere, este între 430 și 650 de euro. La chirii oferta este mai mare decât cererea, așa...

Cerere și ofertă: prețuri ”de lux” pe piața imobiliară a Clujului
Încă o zonă de interes pentru clujeni își schimbă înfățișarea
De prin Cluj luni, 15 aprilie 2024, 11:07

Încă o zonă de interes pentru clujeni își schimbă înfățișarea

A adus detalii luni, 15 aprilie, la Radio Cluj, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe:   Am făcut o analiză a activităților...

Încă o zonă de interes pentru clujeni își schimbă înfățișarea
„Fără Bariere – TOT Adevărul Despre Droguri’’
De prin Cluj luni, 15 aprilie 2024, 09:58

„Fără Bariere – TOT Adevărul Despre Droguri’’

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, va fi prezentă la evenimentul „Generație fără bariere – Suntem...

„Fără Bariere – TOT Adevărul Despre Droguri’’
De prin Cluj sâmbătă, 13 aprilie 2024, 11:18

Sute de clujeni au donat sânge

Peste 700 de persoane au răspuns apelului lansat de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi au donat sânge în cele cinci zile ale...

Sute de clujeni au donat sânge
De prin Cluj miercuri, 10 aprilie 2024, 13:53

Centru de arte performative la Cluj-Napoca

Două dintre clădirile existente vor fi păstrate și reamenajate. Este vorba despre clădirea administrativă, care va deveni hub antreprenorial,...

Centru de arte performative la Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 10 aprilie 2024, 11:28

Flori produse de USAMV, scoase la vânzare

Toate sunt produse de specialiștii de la Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală, la serele din campus, respectiv de la...

Flori produse de USAMV, scoase la vânzare
De prin Cluj miercuri, 10 aprilie 2024, 11:13

Incendiu în zona pădurii Făget

Incendiul a izbucnit de la o autospecială care s-a aprins din cauza unui scurt circuit, ajungând în zona de vegetație uscată de la marginea...

Incendiu în zona pădurii Făget