Ascultă Radio România Cluj Live

Măști venețiene create la Sighetu Marmației

Măști venețiene create la Sighetu Marmației

Articol editat de cristina.rusu, 26 mai 2018, 06:00 / actualizat: 26 mai 2018, 8:11

Povestea măștilor venețiene este cunoscută în întreaga lume, însă puțini știu că mândria Veneției este creată cu pasiune, departe de orașul plutitor, tocmai în Sighetu Marmației.

Creativitate, culoare, talent și mult mister. Așa putem descrie măștile venețiene, create cu pasiune de Ștefania Adela Pop. Nu, nu e vorba despre vreun artist din Italia, ci despre o sigheteancă pasionată de misterele care se ascund în spatele măștilor.

Ștefania Adela Pop este pictoriță și poetă, de asemenea, o personalitate implicată în viața cultural-artistică a Sighetului.

O pasiune mai puțin cunoscută de public este cea a măștilor venețiene.

Totul a pornit de la o carte. Misterele venețiene este scrisă de Kathryn Walker și este cartea care a inspirat-o pe Adela să creeze măști venețiene.

Iată cum, de la firul narativ, Adela a ajuns la firul cu ață și multe alte materiale, dând astfel viață măștilor:

În tinerețe coseam foarte mult pe etamină. Într-o zi, căutându-mi ceva materiale, am dat de o bucată de etamină, care întâmplător era murdărită cu câteva pete de vopsea. Pipăind materialul, mi-am zis: Ce-ar fi să încerc să fac o mască venețiană? afirmă Ștefania Adela Pop, artist plastic.

Paradoxal sau nu, Adela nu a vizitat niciodată Veneția, nu a văzut niciodată renumitul carnaval, însă, imaginea creatoare pe care o posedă majoritatea artiștilor i-a oferit acea scânteie de care avea nevoie, pentru a aprofunda povestea și măiestria măștilor venețiene.

Aveam imaginile în cap…nu știu de unde. N-am fost niciodată la Veneția, n-am văzut niciodată carnavalul, toată documentarea pe care am făcut-o după, pentru a putea realiza și pentru a deprinde meșteșugul, am fost autodidact. Așa, am început să testez mai multe materiale, am ajuns să le găsesc pe cele potrivite, să le îmbin și să iasă ceea ce mi-am imaginat. (Ștefania Adela Pop)

Această prezentare necesită JavaScript.

În spatele unei măști venețiene, create de Adela, se află o muncă asiduă, tehnici speciale, ore în șir petrecute în slujba  unui gând, a unei idei sau a unei închipuiri transpuse, la final, într-un obiect de artă.

În prima fază, din fâșii de diferite materiale, tăiate foarte finuț, pe care ulterior le întăresc cu un lipici special, pe bază de silicon, pentru că este durabil și maleabil, încet construiesc masca.

Pornesc de la simetria ochilor, fac baza nasului, în funcție de cum îmi doresc. A doua etapă ar fi partea de căptușire și întărire care se poate face cu un carton flexibil sau cu pastă de modelaj.

A treia etapă o constituie partea de căptușire interioară și exterioară, pentru măștile făcute din catifea. Tehnica pe care m-am axat este cea de modelare în straturi, pe care mi-am perfecționat-o. (Ștefania Adela Pop)

Pe lângă materialele de bază și culori, un element important îl constituie accesorizarea. Un cercel fără pereche, o brățară sau o bucată de dantelă, aparent nefolositoare, poate deveni accesoriul perfect pentru o mască venețiană.

Chiar dacă această parte este mai rafinată, din punct de vedere tehnic, Adela spune că nu respectă nici o regulă.

Nu cred că există reguli atunci când creezi, în schimb, singurul lucru pe care îl respect este ca tot ceea ce fac să fie făcut manual. (Ștefania Adela Pop)

Trendul măștilor venețiene s-a răspăndit peste tot în lume. Fie că sunt măști de purtat, fie că sunt decorative, acestea excelează prin spectaculozitate și extravaganță, în fond, multă creativitate.

Adela, ca orice artist, se asigură că măștile ei sunt unice și autentice. Cum reușește? Ce o inspiră?

De exemplu, mă inspiră partea vegetală. Vedeam unduirile copacilor…în acele unduiri, de multe ori parcă auzi șoapte…și atunci m-am gândit: oare n-aș putea să fac cumva ca și măștile mele să șoptească? (Ștefania Adela Pop)

Măștile venețiene au adus aerul venețian în cadrul mai multor evenimente cultural-artistice din Sighetu Marmației.

Le-am expus pe cele mai puțin sofisticate, despre celelalte simt că nu sunt încă pregătită să le expun. Le-am folosit la anumite parade de modă sau la diverse evenimente. De obicei, la Festivalul Antic și Medieval creez personaje noi pe care să le adaptez la ținute din trecut. (Ștefania Adela Pop)

Măștile venețiene create de Adela sunt tentante pentru doamne, domnișoare, mirese sau pur și simplu pentru toți cei care iubesc arta și frumosul. Cu toate acestea, Adela afirmă că încă nu este pregătită să le expună vânzării.

Nu m-am gândit niciodată la partea financiară. Tot timpul m-a interesat mai mult partea de creație decât banii. Chiar dacă societatea în care trăim este ușor mercantilă, mai există oameni care își doresc să lase ceva în urma lor. (Ștefania Adela Pop)

Ștefania Adela Pop se simte artist de când se știe, curând însă, a devenit un „artist cu acte în regulă” și a absolvit, recent, Facultatea de Litere, Specializarea Arte Plastice, din cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare.

 

Mihaela Botiz

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor