Ascultă Radio România Cluj Live

Ce este alimentația simbiotică și cum ne ajută să trăim mai mult

Ce este alimentația simbiotică și cum ne ajută să trăim mai mult

Articol de Bianca Câmpeanu, 14 iunie 2018, 12:00

Cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada au constatat că simbioticele – amestecuri de probiotice şi plante bogate în polifenoli – pot creşte speranţa de viaţă şi pot reduce riscul de boli la vârste înaintate.

Experimentele au fost realizate cu muşte de fructe Drosophila melanogaster, care, potrivit oamenilor de ştiinţă, au o similitudine de 70% cu mamiferele, în ceea ce priveşte metabolismul. Muştele au fost hrănite cu simbiotice şi s-a dovedit că speranţa lor de viaţă a fost de 66 de zile, adică cu 26 de zile mai mult decât muştele din grupul de control care au fost hrănite în mod obişnuit. Insectele care au beneficiat de hrană simbiotică au fost, de asemenea, mai puţin afectate de rezistenţa la insulină, inflamaţii şi stres oxidativ.

Simbioticele au fost create din probiotice Lactobacillus plantarum, Lactobacillus fermentum şi Bifidobacteria longum cu aditivi TFLA – amestecuri de ingrediente uscate ale plantelor Emblica officinalis, Terminalia bellirica şi Terminalia chebula. Rezultatul poate fi explicat prin prezenţa axei microbiom-intestin-creier, starea microbicidului în tractul gastrointestinal, putând fi o determinantă a sistemului nervos şi putând chiar influenţa depresia şi dezvoltarea bolilor neurodegenerative la vârstnici. Oamenii de ştiinţă, însă, avertizează că este posibil ca simbioticele să nu aibă un efect atât de puternic asupra oamenilor ca în cazul insectelor.

Rezultatele studiului au fost publicate în Scientific Reports.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 17:06

Obiceiuri ciudate din secolul XIX

Multe lucruri bune provin din Anglia secolului XIX; avem în acest sens cărţile lui Charles Dickens şi Jane Austen, ilustratele de Crăciun şi...

Obiceiuri ciudate din secolul XIX
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 12:00

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului

Unele produse pot reduce atractivitatea, la această concluzie neașteptată a ajuns cercetătorii francezi de la Universitatea din Montpellier, care...

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului