Ascultă Radio România Cluj Live

Ștrandul Municipal din Cluj-Napoca va fi reabilitat!

Această prezentare necesită JavaScript.

Ștrandul Municipal din Cluj-Napoca va fi reabilitat!
Foto: ştrandul municipal Cluj Napoca

Articol editat de miclaus, 20 iunie 2018, 10:31

Ștrandul Municipal din Cluj-Napoca va fi reabilitat în baza unui proiect aprobat de Comisia de Urbanism a Primăriei. Proprietarul terenului va putea investi în modernizarea bazei de agrement, după ce și Consiliul Local va vota Planul Urbanistic Zonal în care sunt prevăzute toate amenajările care trebuie făcute.

Viceprimarul, Dan Tarcea, arată că investitorul mai trebuie să aducă mici modificări proiectului pe care l-a gândit, după care poate primi aprobările necesare pentru începerea lucrărilor.

Acolo au fost gândite două zone: cea din partea stânga a Canalului Morii va fi un perimetru cu trei bazine și un spațiu de loisir, urmând ca în partea dreaptă să fie zona de terase, unde se poate mânca, oamenii pot sta la masă. De asemenea, ne dorim ca prin aprobarea acestui PUZ să creăm un spațiu, lângă Canalul Morii, care să aibă continuitate. Va trebui să găsim și soluții, cine va face decolmatarea Canalului Morii în zona respectivă. (Dan Tarcea)

Ștrandul Municipal din Cluj-Napoca a funcționat până la sfârșitul anilor ’90 pe un teren aflat în apropierea stadionului și a Hotelului Sport.

Pentru că nu s-a mai investit în întreținerea lui, întreg spațiul a rămas în paragină. Dezvoltatorii imobiliari au încercat, în timp, să profite de amplasarea terenului și să construiască aici clădiri de mari dimensiuni.

Această prezentare necesită JavaScript.

Vicepreședinte al Comisiei Zonale a Monumentelor, arhitectul Ligia Subțirică, arată însă că, de fiecare dată, specialiștii s-au opus acestor inițiative și au cerut ca zona să rămână una de agrement.

Au fost mai multe solicitări: fie pentru un hotel, care venea în pandant cu Hotelul Sport, s-a venit cu propuneri pentru clădiri sportive, dar erau de înălțime foarte mare. Și n-am aprobat să se construiască nimic acolo. Este și zonă protejată istoric, este și zonă verde pentru agrement, ca atare nu am dat voie la nimic. (Ligia Subțirică)

Terenul pe care a funcționat Ștrandul Municipal este proprietate privată și, pe lângă încercarea de a construi pe el clădiri de mari dimensiuni, a existat inclusiv varianta preluării lui de către Consiliul Local.
Viceprimarul, Dan Tarcea, arată că s-au purtat negocieri pentru achiziția lui de către municipalitate, dar, până la urmă, proprietarul a decis să îl păstreze.

Am lansat inclusiv propunerea să ne vândă nouă acea parcelă și să amenajăm noi acolo. Persoanele private nu au dorit acest lucru, este dreptul lor, dar important este că vor pune bani ca să investească în acea zonă. (Dan Tarcea)

Cel mai probabil, Consiliul Local va aproba PUZ-ul pentru Ștrandul Municipal până la începutul toamnei, după care vor putea demara lucrările de reamenajare a zonei. Arhitectul Ligia Subțirică este convinsă că zona de agrement va prinde, deoarece, pentru clujeni, acest ștrand a reprezentat dintotdeauna un punct de atracție.

Având în vedere cât de mare este solicitarea pentru spații de agrement, cât de mare e cererea pentru bazine de înot, de orice fel, amenajările vor avea succes. Ștrandul acesta, cu investițiile minimale care se făceau în perioada comunistă, era suprapopulat. Deci, investiția pe care proprietarul urmează să o facă în revitalizarea zonei va deveni nu numai atractivă, dar și rentabilă pentru ei, în loc să fie ținută ca un maidan părăginit, cum este în momentul de față. (Ligia Subțirică)

Pe terenul din vecinătatea actualului stadion Cluj Arena a funcţionat un ştrand încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Poliţiştii oraşului veneau iniţial să se relaxeze aici, după care bazinele au fost deschise tuturor locuitorilor Clujului.

 

Mihai Miclăuș

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Doctor Honoris Causa pentru Irina Schrotter
De prin Cluj miercuri, 17 aprilie 2024, 15:30

Doctor Honoris Causa pentru Irina Schrotter

Irina Schrotter este președinte al Federației Patronatelor din Industriile Creative, inițiator și organizator al festivalului Romanian Creative...

Doctor Honoris Causa pentru Irina Schrotter
Genocidul armean comemorat la Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 17 aprilie 2024, 14:07

Genocidul armean comemorat la Cluj-Napoca

Pentru armenii de pretutindeni data de 24 aprilie 1915  este una cu rezonanțe tragice. Atunci au pierit aproximativ 1,5 milioane de persoane, de la...

Genocidul armean comemorat la Cluj-Napoca
Eu pe cine salvez? Donează sânge, fii erou!
De prin Cluj miercuri, 17 aprilie 2024, 09:32

Eu pe cine salvez? Donează sânge, fii erou!

Ei vor fi prezenți la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj, strada Nicolae Bălcescu nr.18, de luni până vineri, între orele 7:30-13:30,...

Eu pe cine salvez? Donează sânge, fii erou!
Harta pistelor de bicicletă din Cluj
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 13:32

Harta pistelor de bicicletă din Cluj

Clujul, chiar dacă are o rețea de piste de biciclete dezvoltată în ultimii 10 ani, nu este încă acoperit în totalitate de rute pentru...

Harta pistelor de bicicletă din Cluj
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 12:29

Rock Academy, 11 ani de excelență în educația muzicală

Anul acesta, Rock Academy împlinește 11 ani de existență, reprezentând o instituție emblematică pentru aspiranții muzicieni.   De la...

Rock Academy, 11 ani de excelență în educația muzicală
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 12:22

Se mărește perioada de acordare a ajutorului pentru plata chiriei

Beneficiază de acest sprijin persoanele singure și familiile cu venituri reduse. Ne-a oferit mai multe detalii viceprimarul Dan Tarcea, invitat,...

Se mărește perioada de acordare a ajutorului pentru plata chiriei
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 11:43

Un pod nou va apărea pe harta Clujului!

Precizarea a fost făcută marți, 16 aprilie, de viceprimarul Dan Tarcea, la postul nostru de radio:   Podul Garibaldi are o istorie destul de...

Un pod nou va apărea pe harta Clujului!
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 10:30

Investiții importante în cartierul Borhanci

Luni, 15 aprilie, au fost semnate patru autorizații de construire în zonă. Pentru ce proiecte ne-a spus, astăzi, la postul nostru de radio...

Investiții importante în cartierul Borhanci