Ascultă Radio România Cluj Live

La pas spre Vama Veche pentru promovarea educației

Raluca Ciulei

La pas spre Vama Veche pentru promovarea educației

Articol editat de cristina.rusu, 11 mai 2019, 06:00 / actualizat: 11 mai 2019, 8:15

O tânără pornește sâmbată, 11 mai, din Cluj, pe jos, spre Vama Veche, într-un marş pentru educație.

Raluca Ciulei va străbate 1200 de km, după ce în urmă cu un an a străbătut peste 600 km, tot pentru promovarea educației.

Înainte să plece, Dan Izvoreanu a aflat mai multe despre noua provocare:

Raluca Ciulei: Voi merge pentru educaţie. Este a doua oară când merg, anul trecut am parcurs 600 de km, pe un alt traseu. De data aceasta am ales să merg prin Moldova. Plec pe 11 mai şi ajung în 9 iunie, deci 30 de zile. Voi merge exclusiv pe jos, pe drum mă voi opri la şcolile care s-au înscris şi voi lucra cu copiii. De asemenea, copilaşii mă vor aştepta la intrarea în localitate şi mă vor conduce până la ieşire.

Dan Izvoreanu: Pe unde veţi merge şi cum aţi cooptat şcolile participante în acest proiect?

Raluca Ciulei: Am început să mă pregătesc acum 2 săptămâni. Proiectul se numeşte 1200 km pentru educaţie. Şcolile le-am cooptat trimiţându-le pur şi simplu un mesaj. Cu ajutorul Google Maps am văzut traseul şi am văzut ce şcoli sunt pe parcurs. Vor fi în medie 2 şcoli pe zi, deci cel puţin 60 de şcoli la care mă voi opri.

Dan Izvoreanu: Ce veţi face, concret, în aceste şcoli?

Raluca Ciulei: Vom sta de poveşti, ne vom juca. Vreau să-i văd, vreau să ne bucurăm împreună, vreau să simt copiii, să văd cum le merge, poate să discut cu dascălii acolo unde se doreşte. Le voi lăsa şi câteva materiale pe care le-am pregătit în celălalt proiect al meu, Educaţie pentru viaţă, pe care îl desfăşor de doi ani încoace. Nu am mai fost la şcoli din Moldova şi mă bucur să ajung şi la acei copii.

Dan Izvoreanu: Sunt elevi şi şcoli exclusiv din mediul rural?

Raluca Ciulei: Cele mai multe sunt din mediul rural, dar sunt câteva şi în oraşele mari prin care trec.

Dan Izvoreanu: După părerea dumneavoastră, care sunt principalele probleme cu care se confruntă copiii din mediul rural?

Raluca Ciulei: Sărăcia, apoi excluderea socială. Atât romii, cât şi copiii săraci sunt trataţi puţin altfel în România. Din start ei sunt catalogaţi ca neavând nicio şansă, ca timp pierdut pentru unii dintre educatori. Avem acest învăţământ simultan, care este o bătaie de joc pentru aceşti copii. Într-un sat unde şi aşa copiii pornesc cu lipsuri, cu carenţe în dezvoltarea lor, să ai tu clasă pregătitoare, a II-a, a III-a în aceeaşi clasă – tu fiind un singur dascăl – este foarte greu. Am înţeles că va fi învăţământ simultan inclusiv în gimnaziu!

Copiii au nevoie de susţinere, au nevoie de cel puţin o persoană care să-i asculte, să creadă în ei, să-i iubească, ca să se ducă la ore cu bucurie. Nu avem astfel de oameni. Sunt foarte multe zone unde nu sunt astfel de dascăli care cât-decât să se implice sau să fie deschişi la nou. Nu avem o şcoală adevărată prin care aceşti oameni să treacă şi nu oricine să iasă de acolo.

Dan Izvoreanu: Cum credeţi că dumneavoastră, o singură persoană, veţi schimba aceste situaţii, mentalităţi, probleme?

Raluca Ciulei: Acolo unde sunt eu activă cu proiectele mele, m-am ataşat foarte mult de copii (de exemplu într-o comunitate de romi unde învăţăm să citim, facem matematică, chiar dacă la şcoală li se spune că nu au nicio şansă). Fiecare copil se naşte cu dorinţa să înveţe, să fie bun la ceea ce face. Ceva s-a întâmplat greşit pe parcursul vieţii lui de a ajuns acolo. Eu local, pe bucata mea, sunt ok, copiii fac progrese foarte rapid. Dar nu mă mulţumesc cu atât: vreau să beneficieze toţi copiii din ţara asta de ce merită să beneficieze.

La început credeam că dacă acţionez la firul ierbii suntem mai mulţi, putem aduce schimbarea. Nu este aşa. Avem nevoie şi de sus să vină ce trebuie.

Dan Izvoreanu: Aveţi vreun feedback până acum?

Raluca Ciulei: Nu, pentru că este prima dată când mesajul meu vreau să ajungă şi acolo. Până acum m-am limitat la a lucra pe cont propriu. Mi-am dat seama că nu e de ajuns şi acum vreau să merg mai departe, ca mesajele mele să ajungă şi la conducere. Au fost atâtea discuţii în ultimele zile despre viziunea Andronescu, despre ce va fi nou ş.a.m.d. Primele mele gânduri au fost: de ce să mă apuc eu să citesc viziunea Andronescu când, din ce am observat în trecut, fiecare va veni cu ideile lui, cu legile lui?

Nouă ne-ar trebui, aşa cum e în Finlanda, o lege care să nu ne permită 5 ani de zile să ne atingem de ceva ce am conceput. Iar în al doilea rând, ne lipsesc banii. Impresia mea este că acei oameni care hotărăsc sunt complet desprinşi de realitatea din aceste sate. Ar trebui să vină acolo, să vadă care este situaţia copiilor acolo.

Dan Izvoreanu: Veţi sta de vorbă cu mulţi copii şi dascăli, veţi ajunge în final la Vama Veche. Ce se va întâmpla după aceea?

Raluca Ciulei: Mi-aş dori să ajung la Bucureşti, să prezint acolo concluziile călătoriei.

Dan Izvoreanu: Unde vă vom putea urmări călătoria?

Raluca Ciulei: Avem o pagină a proiectului, www.loveforlife.ch Acolo se va găsi şi traseul, dar şi informaţii despre experienţele pe care le trăiesc pe drum. Am început de acum câteva zile să iau chiar interviuri copiilor, să-mi spună ei unde simt că sunt probleme, ce şi-ar dori să se întâmple mai mult în şcolile lor.

Chiar am făcut un prim montaj, foarte frumos au vorbit copiii. Doresc să continui şi pe drum să fac acest lucru, să aflu poveştile lor.

 

Dan Izvoreanu / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
În căutarea echilibrului de sărbători – interviu cu dr. Eva Kallay
Reportaje sâmbătă, 21 decembrie 2024, 00:00

În căutarea echilibrului de sărbători – interviu cu dr. Eva Kallay

Câteva idei pentru a reduce stresul sărbătorilor și de a ne bucura mai mult de această perioada vin de la Eva Kallay, doctor în psihologie și...

În căutarea echilibrului de sărbători – interviu cu dr. Eva Kallay
Reeducare și represiune în comunism. O istorie politică a închisorii Aiud
Reportaje vineri, 20 decembrie 2024, 12:00

Reeducare și represiune în comunism. O istorie politică a închisorii Aiud

Dincolo de zidurile închisorii Aiud erau mărturiile la care se ajungea foarte greu. Tocmai la ele și-a propus Dragoș Ursu să ajungă. A avut...

Reeducare și represiune în comunism. O istorie politică a închisorii Aiud
Atelier de globuri din aluat cu sare
Reportaje miercuri, 18 decembrie 2024, 12:23

Atelier de globuri din aluat cu sare

Decorațiuni pentru Bradul de Crăciun confecționate din aluat și pictate cu grijă. Așa au petrecut peste 50 de elevi, timp de 4 ore, la un...

Atelier de globuri din aluat cu sare
Un clujean în top 3 mondial la ultra-triatlon de anduranță extremă | FOTO
Reportaje miercuri, 18 decembrie 2024, 11:30

Un clujean în top 3 mondial la ultra-triatlon de anduranță extremă | FOTO

Anul acesta, ultra-triathlonistul Marius Butuc a realizat o performanță excepțională la nivel internațional, ocupând locul 3 mondial în...

Un clujean în top 3 mondial la ultra-triatlon de anduranță extremă | FOTO
Reportaje marți, 17 decembrie 2024, 11:00

”Doamna din spatele ferestrei”- interviu cu fiul Doinei Cornea

Leontin Horațiu Iuhas: Societatea românească era amuțită și a încercat să-i determine pe oameni să gândească, să nu-și mai țină...

”Doamna din spatele ferestrei”- interviu cu fiul Doinei Cornea
Reportaje duminică, 15 decembrie 2024, 00:00

”35 de ani – Decembrie și Oamenii Revoluției”

”35 de ani – Decembrie și Oamenii Revoluției” – Interviu cu istoricul Adrian Boda   Adrian Boda e cercetător în cadrul...

”35 de ani – Decembrie și Oamenii Revoluției”
Reportaje sâmbătă, 14 decembrie 2024, 00:00

„Ce trebuie să faci cu libertatea?” Ana Blandiana, în vizită la Cluj

35 de ani de la revoluţia din decembrie 1989 se împlinesc anul acesta.   În acest context, în întreaga ţară au loc întâlniri la care se...

„Ce trebuie să faci cu libertatea?” Ana Blandiana, în vizită la Cluj
Reportaje joi, 12 decembrie 2024, 10:33

”Cei care schimbă lumea” premiați la Gala Comunității Bihorene

”Alegeri care transformă” a fost tema ediției din acest an la Gala Comunității Bihorene. Evenimentul a celebrat excelența și implicarea....

”Cei care schimbă lumea” premiați la Gala Comunității Bihorene