Ascultă Radio România Cluj Live

A gătit prânzul pentru papa Francisc şi pentru suita lui de la Blaj. Stăm de vorbă cu chef Horia Șimon

chef Horea Simon

Un bucătar din Cluj a gătit prânzul pentru papa Francisc în cadrul călătoriei sale ecumenice de la Blaj. Dan Izvoreanu a stat de vorbă cu chef Horia Şimon:

A gătit prânzul pentru papa Francisc şi pentru suita lui de la Blaj. Stăm de vorbă cu chef Horia Șimon
Foto: chef Horea Simon

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 iunie 2019, 06:00 / actualizat: 8 iunie 2019, 10:12

Un bucătar din Cluj a gătit prânzul pentru papa Francisc în cadrul călătoriei sale ecumenice de la Blaj. Dan Izvoreanu a stat de vorbă cu chef Horia Şimon:

Dan Izvoreanu: Ai gătit prânzul pentru papa Francisc şi pentru suita lui de la Blaj. Cum a fost experienţa aceasta pentru tine?

Horea Şimon: Când îţi faci treaba nu-ţi dai seama, dar e un stres foarte mare. Am stat vreo 2 săptămâni până să trecem prin toate filtrele SPP-ului, SRI-ului, DSP-ului, DSV-ului. Nu mai prea simţi vibraţia, pentru că eşti cu alte chestii pe cap. Dar spre finalul evenimentului, când trebuia să-i povestim meniul, era foarte încântat Părintele de desert. Atunci am avut un moment mai delicat, dar până la urmă nu am intrat şi am transmis detaliile meniului unor măicuţe, pentru că ele serveau. Se pregătea mâncarea într-o încăpere şi separat se făcea servirea de către o măicuţă, sub supravegherea unor colegi de-ai noştri: Septimiu Crişan şi Călin Ioanicioiu la partea de servire, iar Alin Jaşcău şi cu mine am fost la partea de mâncare. Am făcut asta cu cei de la Bon Marriage Blaj. Aşa am reuşit să facem toată treaba, fiind o echipă extrem de mare.

Dan Izvoreanu: Ce le-aţi gătit?

Horia Şimon: Spre deosebire de ceilalţi din cealaltă parte a ţării, în care practic se sifonase meniul la Iaşi cu câteva zile înainte, în care erau tot felul de lucruri mediteraneene, noi ne-am păstrat linia şi crezul nostru de a servi mâncare locală şi sezonală. Şi atunci am folosit un păstrăv afumat cu un fel de salată cu sfeclă marinată, tarhon şi o spumă din brânza noastră de la Ţaga, care e unică din punctul meu de vedere; şi atunci aş fi preferat să o pun pe aceea în farfuria unui străin decât să-i pun parmezan, care se găseşte oriunde. Apoi erau mai multe variante: am propus mai multe meniuri şi ei au propus un mix din chestia asta. Au ales până la urmă un pui, pentru că a trebuit să păstrăm mâncarea caldă pentru o oră şi ceva. Şi atunci un peşte gătit dinainte, ori o vită gătită dinainte şi-ar fi pierdut din proprietăţi, s-ar fi degradat. Am gătit un piept de cocoş pitic cu piure de morcovi, pentru că iarăşi, trebuia să facem o garnitură care nu se oxidează, nu devine perisabilă, nu se răceşte repede, deci am avut şi alţi factori pe care trebuia să-i luăm în considerare. Un piure de morcovi cu ghimbir şi un sos de merişoare (aşa, mai forestier, ar fi termenul franţuzesc).

Această prezentare necesită JavaScript.

Dan Izvoreanu: Sună delicios! Le-a plăcut mâncarea?

Horia Şimon: În legătură cu asta, să-ţi spun două secrete: în primul rând, să-l faci pe om să te aştepte cu mâncarea, să fie flămând, iar în al doilea rând să nu umpli farfuria, că atunci sigur se întoarce goală! Desertul l-a impresionat, care era o banală prăjitură de mălai dulce, cum făceau şi mamele şi bunicile noastre. Sigur, aranjată puţin mai altfel. Au mâncat tot.

Dan Izvoreanu: Sunt curios să aflu dacă l-ai cunoscut personal pe papa Francisc.

Horia Şimon: Nu ştiu cum sunt protocoalele în altă parte, dar noi, când a sosit suita, am aşteptat cu toţii afară. Au trecut pe lângă noi, ne-au salutat, chiar am primit şi un suvenir. A fost cumva anormal de normal. Nu ca la noi, unde dacă cineva face un CD care se vinde în 3 judeţe, nu mai coboară din maşină fără covorul roşu! Din câte am citit şi noi, dânsul e cam cel mai simplu şi mai cu picioarele pe pământ dintre ultimii papi.

 

Dan Izvoreanu / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea
Reportaje vineri, 21 martie 2025, 13:57

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO

De Ziua Internațională a Poeziei, șapte asociații clujene au pus la cale o petrecere așa cum merită din plin poezia.   Întâlnirea...

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO
Reportaje marți, 18 martie 2025, 14:32

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor

O părticică din cultura gastronomică a Ardealului de acum 300 de ani a fost încapsulată în volumul Mâncarea Franciscanilor. Este o versiune...

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor
Reportaje duminică, 16 martie 2025, 00:00

Artă din deșeuri la Bienala de design de la Londra

O instalație din deșeuri reciclabile, în care au fost încapsulate personalități ale istoriei române, va reprezenta anul acesta România la...

Artă din deșeuri la Bienala de design de la Londra
Reportaje marți, 11 martie 2025, 11:47

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?

Isteria asta nu vine de azi, de ieri, ci s-a acumulat în timp. Sunt multe probleme legate de felul în care funcționează politica și...

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?