Ascultă Radio România Cluj Live

A gătit prânzul pentru papa Francisc şi pentru suita lui de la Blaj. Stăm de vorbă cu chef Horia Șimon

chef Horea Simon

Un bucătar din Cluj a gătit prânzul pentru papa Francisc în cadrul călătoriei sale ecumenice de la Blaj. Dan Izvoreanu a stat de vorbă cu chef Horia Şimon:

A gătit prânzul pentru papa Francisc şi pentru suita lui de la Blaj. Stăm de vorbă cu chef Horia Șimon
Foto: chef Horea Simon

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 iunie 2019, 06:00 / actualizat: 8 iunie 2019, 10:12

Un bucătar din Cluj a gătit prânzul pentru papa Francisc în cadrul călătoriei sale ecumenice de la Blaj. Dan Izvoreanu a stat de vorbă cu chef Horia Şimon:

Dan Izvoreanu: Ai gătit prânzul pentru papa Francisc şi pentru suita lui de la Blaj. Cum a fost experienţa aceasta pentru tine?

Horea Şimon: Când îţi faci treaba nu-ţi dai seama, dar e un stres foarte mare. Am stat vreo 2 săptămâni până să trecem prin toate filtrele SPP-ului, SRI-ului, DSP-ului, DSV-ului. Nu mai prea simţi vibraţia, pentru că eşti cu alte chestii pe cap. Dar spre finalul evenimentului, când trebuia să-i povestim meniul, era foarte încântat Părintele de desert. Atunci am avut un moment mai delicat, dar până la urmă nu am intrat şi am transmis detaliile meniului unor măicuţe, pentru că ele serveau. Se pregătea mâncarea într-o încăpere şi separat se făcea servirea de către o măicuţă, sub supravegherea unor colegi de-ai noştri: Septimiu Crişan şi Călin Ioanicioiu la partea de servire, iar Alin Jaşcău şi cu mine am fost la partea de mâncare. Am făcut asta cu cei de la Bon Marriage Blaj. Aşa am reuşit să facem toată treaba, fiind o echipă extrem de mare.

Dan Izvoreanu: Ce le-aţi gătit?

Horia Şimon: Spre deosebire de ceilalţi din cealaltă parte a ţării, în care practic se sifonase meniul la Iaşi cu câteva zile înainte, în care erau tot felul de lucruri mediteraneene, noi ne-am păstrat linia şi crezul nostru de a servi mâncare locală şi sezonală. Şi atunci am folosit un păstrăv afumat cu un fel de salată cu sfeclă marinată, tarhon şi o spumă din brânza noastră de la Ţaga, care e unică din punctul meu de vedere; şi atunci aş fi preferat să o pun pe aceea în farfuria unui străin decât să-i pun parmezan, care se găseşte oriunde. Apoi erau mai multe variante: am propus mai multe meniuri şi ei au propus un mix din chestia asta. Au ales până la urmă un pui, pentru că a trebuit să păstrăm mâncarea caldă pentru o oră şi ceva. Şi atunci un peşte gătit dinainte, ori o vită gătită dinainte şi-ar fi pierdut din proprietăţi, s-ar fi degradat. Am gătit un piept de cocoş pitic cu piure de morcovi, pentru că iarăşi, trebuia să facem o garnitură care nu se oxidează, nu devine perisabilă, nu se răceşte repede, deci am avut şi alţi factori pe care trebuia să-i luăm în considerare. Un piure de morcovi cu ghimbir şi un sos de merişoare (aşa, mai forestier, ar fi termenul franţuzesc).

Această prezentare necesită JavaScript.

Dan Izvoreanu: Sună delicios! Le-a plăcut mâncarea?

Horia Şimon: În legătură cu asta, să-ţi spun două secrete: în primul rând, să-l faci pe om să te aştepte cu mâncarea, să fie flămând, iar în al doilea rând să nu umpli farfuria, că atunci sigur se întoarce goală! Desertul l-a impresionat, care era o banală prăjitură de mălai dulce, cum făceau şi mamele şi bunicile noastre. Sigur, aranjată puţin mai altfel. Au mâncat tot.

Dan Izvoreanu: Sunt curios să aflu dacă l-ai cunoscut personal pe papa Francisc.

Horia Şimon: Nu ştiu cum sunt protocoalele în altă parte, dar noi, când a sosit suita, am aşteptat cu toţii afară. Au trecut pe lângă noi, ne-au salutat, chiar am primit şi un suvenir. A fost cumva anormal de normal. Nu ca la noi, unde dacă cineva face un CD care se vinde în 3 judeţe, nu mai coboară din maşină fără covorul roşu! Din câte am citit şi noi, dânsul e cam cel mai simplu şi mai cu picioarele pe pământ dintre ultimii papi.

 

Dan Izvoreanu / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO
Reportaje duminică, 23 februarie 2025, 00:00

Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO

Castelul Bánffy din Bonţida  e o prezenţă încăpăţânată din vremuri apuse, un trup de piatră ce a îndurat focul, uitarea şi lăcomia. A...

Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO
Muzeul Abandonului, un loc de vindecare
Reportaje vineri, 21 februarie 2025, 12:07

Muzeul Abandonului, un loc de vindecare

Cel mai mare eveniment teatral din lume, un maraton de 7 zile, neîntrerupt, la care participă 505 actori, transmis live online, aduce în atenție...

Muzeul Abandonului, un loc de vindecare
2024, cel mai bun an pentru turismul maramureșean
Reportaje miercuri, 19 februarie 2025, 11:38

2024, cel mai bun an pentru turismul maramureșean

Maramureșul este un loc care atrage anual mii de turiști din întreaga țară, dar și din străinătate.   Cei care aleg Maramureșul ca...

2024, cel mai bun an pentru turismul maramureșean
Violența domestică, la ea acasă în România: ”femeia trebuie să știe de frica bărbatului”
Reportaje vineri, 14 februarie 2025, 00:00

Violența domestică, la ea acasă în România: ”femeia trebuie să știe de frica bărbatului”

3.268 de intervenții în cazuri de violență domestică anul trecut, la Sibiu. Cele mai multe au fost făcute de către polițiști în urma...

Violența domestică, la ea acasă în România: ”femeia trebuie să știe de frica bărbatului”
Reportaje duminică, 9 februarie 2025, 00:00

Cinci clujeni, trei mașini ARO și o aventură impresionantă! | FOTO

Cinci clujeni, cu trei maşini Aro vechi de peste 20 de ani au luat parte la o o aventură impresionantă in care au parcurs 9.000 de kilometri....

Cinci clujeni, trei mașini ARO și o aventură impresionantă! | FOTO
Reportaje joi, 6 februarie 2025, 13:18

TikTok-ul și ale lui provocări… periculoase

Faceboook, Instagram, TikTok sunt doar câteva din rețele de socializare care sunt nelipsite din viața noastră. În timp ce aceste platforme...

TikTok-ul și ale lui provocări… periculoase
Reportaje miercuri, 5 februarie 2025, 17:22

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit

Anul trecut, Sibiul a fost ales de către oameni în top trei cele mai bune locuri unde te poți stabili, alături de Brașov și Cluj Napoca....

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite