Prima pagină » De prin Cluj » Secția de japoneză de la UBB, în topul celor mai solicitate specializări la admitere
Secția de japoneză de la UBB, în topul celor mai solicitate specializări la admitere
Foto: UBB
Secția de japoneză din cadrul Facultății de litere a Universității Babeș-Bolyai (UBB) s-a aflat în topul celor mai solicitate specializări la admiterea din acest an.
Secția de japoneză din cadrul Facultății de litere a Universității Babeș-Bolyai (UBB) s-a aflat în topul celor mai solicitate specializări la admiterea din acest an.
Reprezentantul UBB, Laura Irimieș, arată că, alături de japoneză, și studiul limbii coreene a fost la mare căutare:
Specializările cele mai căutate au fost fie cele cu o tradiție în concurențe ridicate, fie cele care oferă calificări extrem de actuale, în principal în domeniul informaticii, fie cele la limbi exotice, și aici vorbim de limba japoneză, unde am avut o concurență de 12 candidați pe un singur loc sau de limba coreeană, unde concurența a fost de 9 candidați pe un loc.
La Universitatea Babeș-Bolyai, sesiunea de admitere din acest an s-a desfășurat exclusiv on line. Conducerea universității se aștepta ca procedura să descurajeze o parte din candidați, dar, spune Laura Irimieș, s-a dovedit că temerile nu au fost justificate:
Surpriza noastră a fost că am avut mai mulți candidați decât în anii trecuți, când procesul de admitere a fost organizat tradițional. În acest an, peste 22.000 de absolvenți de liceu și facultate și-au depus dosarele de admitere pentru programele de licență și master oferite de UBB pentru anul universitar 2020 – 2021.
În topul celor mai căutate facultăți s-au aflat Științele Economice, Matematica-Informatica și Psihologia, fiecare atrăgând aproximativ 2500 de candidați. Laura Irimieș arată că aceste facultăți au în mod tradițional mulți doritori, dar au fost și specializări la care afluxul de candidați i-a surprins până și pe reprezentanții universității:
Am avut o concurență foarte mare la Media digitală în limba română, unde 16 candidați au concurat pe un loc bugetat, Psihologie, unde am avut o concurență de 13 candidați, la Informatică – limba română au fost aproximativ 10 candidați pe un loc. Concurențe foarte mari au fost și la Drept sau Informatică economică, unde s-au înscris câte 9 candidați pe fiecare loc bugetat.
Universitatea Babeș Bolyai va organiza o a doua sesiune de admitere în toamna acestui an, dar, precizează Laura Irimieș, locurile disponibile care au mai rămas sunt aproape toate cu taxă:
O a doua sesiune de admitere va fi organizată la începutul lunii septembrie, așa cum prevede calendarul inițial publicat de Universitatea Babeș-Bolyai, înscrierile urmând să se desfășoare, din nou, exclusiv on line.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.